tisdag 26 november 2013

Lite annorlunda blomkålsstuvning med kikärtsbiffar.

Nej vad säger ni, ska vi inte ta och vara lite vegetariska idag? Det var ju faktiskt ett tag sedan vi var det här i köket och det känns som det är hög tid för det nu. Hur låter det med kikärtsbiffar serverade med blomkål som stuvats på ett lite annorlunda vis än det gamla vanliga, är det något som faller er på läppen? Oss föll det i alla fall på läppen och den där blomkålsidén som legat och grott i fru Ms tankeverkstad visade sej vara en riktig höjdare!

Nu ska ni inte tro att vi tycker det är något fel på det gamla vanliga sättet att göra stuvning, men vi gillar ju som bekant att prova nya idéer och smakvarianter. Här har blomkålen fått koka sakta i kokosmjölk tillsammans med limeblad (finns oftast att köpa färska i Asiatiska butiker) och sedan hettats upp med sambal oelek. Förvänta er inte att det blir den där tjocka stuvningen som man är van vid, det blir istället lite mer åt det krämigare hållet och passar fint till kikärtsbiffarna som i sin tur här fått lite indiska smaker.
Men nog med pladder om maten, över till receptet:


Kikärtsbiffar
1 tetrapak kikärtor, ca 400 g
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 vitlöksklyfta, riven
½ lime, rivet skal och saft
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk anchochili
riven ingefära
salt och peppar
Skölj kikärtorna och häll dom i en mixer.
Fräs vitlök, kryddor och ingefära snabbt tills kryddorna börjar dofta.
Tillsätt kryddfräset i kikärtorna och mixa till en smet, blanda ner ägg, potatismjöl, limeskal och saft, salt och peppar och mixa lite till.
Forma biffar av kikärtssmeten och stek dom i smör och rapsolja tills de fått en fin färg.

Blomkål i kokosmjölk
1 blomkålshuvud, i mindre buketter
1 burk kokosmjölk
2 limeblad
salt och peppar
sambal oelek efter eget tycke och smak
Låt blomkålsbuketterna koka sakta i kokosmjölken tillsammans med limebladen.
När blomkålen är genomkokt, men fortfarande lite al dente, så tar du upp limebladen och smakar av med kryddor och sambal.

Ikväll blir det inte en endaste liten blomkålsbukett eller kikärta på våra tallrikar, det blir istället lite mackor som hamnar där när det väl är dags att bänka sej till bords. Frun är nämligen på kvällsaktivitet på jobbet och det ska julpysslas med barn och föräldrar, så därför det blir en sen fika i det Mårtenssonska köket. Kan hända att det slinker ner en kopp java också, den stackars maskinen får verkligen jobba hårt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Xx

13 kommentarer:

  1. Vid stuvad blomkål tappade jag intresset lite - blomkål är gott men den blir väldigt framträdande i stuvning... Men så tändes intresset igen näringsämnen sa kokosmjölk! Låter ju jättegott det där!

    SvaraRadera
  2. Låter fräscht med lime i biffarna och blomkålen med kokosmjölk och limebland låter otroligt gott! Jag hade gärna varit gäst hos er denna dag :) Kram

    SvaraRadera
  3. Kikärtsbiffar måste jag nog göra någon dag. Borde funka för hela familjen. Blomkålen skulle nog lilleman säga "Blääää" om och sambon skulle inte ens smaka. Jag skulle få allt för mig själv;)

    SvaraRadera
  4. Vilka spännande smaker. I morgon kan det passa bra med en vegetarisk dag här hemma för på torsdagskväll är det dags för julbord med jobbet.

    Jag gör som ni i år till och plockar fram julsaker nu till advent och myser av stämningen.
    Kram och ha en fortsatt skön vecka

    SvaraRadera
  5. Vegetariskt är gott, men vi har det allt för sällan! Ändring på det. ;)

    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
  6. Kokosmjölk var en kul stuvning:) Undrar ju genast hur det smakar!

    SvaraRadera
  7. Mmm, det låter supergott med den stuvade blomkålen! Jag tycker den verkar mycket godare än "vanligt" stuvad sådan. :)

    SvaraRadera
  8. Wow, bra idé där fru M! Den måste jag bara testa någon dag.
    Nu är jag inte den som brukar stuva på vanligt vis heller så en variant av varje kanske det blir...

    Kram på er.

    SvaraRadera
  9. Vad gott det låter med sådan blomkålsstuvning! Helt i min smak! Mums!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  10. Gillar stuvningen! Det är så jag får Mannen att tycka om både blomkål o broccoli som han annars inte gillar. Men tillagade i kokosmjölk o kryddade med asiatiska smaker o hetta så jublar han :-) Jag gillar det oxå men mammas stuvade på det vanliga viset slår ändå allt..

    Ett jularkiv låter toppen. Ska spana in lite drinkar tror jag!

    Kram + köram

    SvaraRadera
  11. Låter inte helt tokigt att stuva blomkål i kokosmjölk. Kanske vi vågar prova efter många års avstånd från kokosmjölken, vet inte riktigt vad som hände men nu börjar frun sakta men säkert bli vän med den igen. ;)

    Lite för tidigt men ändå, önskar er en trevlig adventshelg!
    Kramizar.

    SvaraRadera
  12. Smaskens god blomkål! Mixade "stuvningen", faktiskt också limebladen o använde dessutom 4 limeblad o lite mera sambal samt fish sauce i stället för salt. Blev en jättegod tjock sås till kikärtsbiffarna som inte heller var så dumma.
    Blåsiga hälsningar från Åbolands skärgård(i Finland alltså)!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!