söndag 8 december 2013

Veckans underlättare, veckomatsedel för vecka 50!

Hej och välkomna hem till tonårsmårtenssons... klockan tio i morse slog dessa två upp sina korpgluggar! Innan klockan 12 på natten ska gamla människor vara i säng, inte halv 3 som det bidde för vår del i natt. Men vid närmare eftertanke så är det värt det när man fått tillbringa kvällen tillsammans med bästaste vännerna, äta och dricka gott, babbla så det blir träningsvärk i käkarna och till råga på allt: spela kort - en aktivitet som vi inte sysslat med på evigheter! Och varför spelas det inte mer kortspel undrar vi nu, det är ju hur kul och spännande som helst - bra för hjärnan är det säkert också.

Något annat som är bra för hjärnan är mat och god sådan är bra för själen, förhoppningsvis hittar ni en eller flera rätter på veckans matsedel som är bra för båda. Denna vecka smaksätter vi en gryta med glögg, spättor med citron och pizza med Västerbottenost, svensk så det förslår. Sen reser vi ut i världen och gör smakstopp i Indien, Karibien, Italien och England, vi hoppas att ni gör oss sällskap:


Måndag: Vegetarisk makaronigratäng med indiska smaksättare, garam masala, spiskummin och kardemumma för att bara nämna några av kryddorna.
Tisdag: Spättabörsar med citronsås, en av våra absoluta favoriträtter genom alla åren och några dessförinnan för frun i köket, bara att titta på bilden för att se hur mycket vi gillar den:) Perfekta nobelmiddagen om ni frågar oss!
Variera mängden citronsaft efter er egen smak, vi öser på rätt rejält!
Onsdag: Kycklingköttbullar i en lättfixad tomatsås du gör på burktomater, låt dom puttra tillsammans och servera med en god sallad och bönor.
Torsdag: Fisk, i detta fallet lax, med en het mangoröra och en frisk limesås till det.
Fredag: Västerbottenostpizza passar fint både som förrätt och som tilltugg på plockmiddagen, riktigt fint gör den sej med räkor eller andra skaldjur (kanske lite bubblor i glasen?) (fotot är inte öppet för diskussion, helt klart ett bevis på att övning ger färdighet:))
Lördag: Avvara lite av glöggen och skvätt ner den i en gryta tillsammans med rosmarin, lök, svamp och några få andra ingredienser, låt det puttra på spisen och njut sedan av denna mustiga glöggryta!
Söndag: Shepherds pie, engelsk husmanskost när den är som bäst och har ni inte provat än så är det hög tid, det är fantastiskt gott. Fylliga smaker i köttfärsen som passar så fint till den lena potatismosen ovanpå... Baske oss om vi inte tar och joina er och äter detta på söndag!

Så har då Sven äntligen lämnat oss efter ett långdraget och stormigt besök! Vår stad fick känna på hans vrede ganska rejält, men våra fönsterrutor som frun var orolig för klarade sej och så gjorde även den höga enen på gården - även om det såg kritiskt ut ett bra tag. Håkan valde att hoppa över cykelturen hem i torsdagskväll, till fruns stora lättnad, och liftade hem med en snäll fader. Snön som föll igår ösregnar bort idag, muggeväder är vad det är, men det gör oss ingenting - det känns som att passar tonårsmårtenssons rätt så väl:)

Ha nu en riktigt fin vecka, lussa så lagom och glöm inte att det är frack och långklänning som gäller på tisdag, tiara och monokel är frivilligt!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Mycket gott ni tipsar på som vanligt, ta västerbottenspizza bara!

    Huga vilket väder ni har haft och så synd sen när snön ska regna bort istället för att ligga kvar och lysa upp lite. Muggväder är ett riktigt bra ord :-)

    Och så verkar jag ha missat något - vad händer på tisdag?!

    Ha en riktigt fin adventssöndag och lägg er för guds skull i anständig tid! Ni är inga ungdomar längre ;-) Jorå!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta en stor bit av den Lotta, passar gott till en öl oxå:)
      Men på tisdag, du befinner ju dej i händelsernas stad då... Nobelfesten så klart, du har väl inte glömt att lämna in aftonklänningen på kemtvätt och pressat på gubbens frack?!

      usch ja, vi ska göra vårt bästa och försöka landa i bädden i tid i kväll... så förhoppningsvis kan vi känna oss som de ungdomar vi ju är i morgon:)

      Kramarna till dej

      Radera
  2. Ibland får man vara busig och tonåring! :) Och ni hade ju kul! :)
    Gott, gott, som vanligt! Kycklingköttbullar ska jag kolla in nu! Låter smaskens och helt i min smak!
    Ha en fin andra advent!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi hade ju det så den där sovmorgonen var väl värd sitt pris:) Hoppas bullarna faller i smaken!
      Detsamma hoppas vi att du har,
      kramar

      Radera
  3. Kycklingbullarna ska jag ta mig en titt på de verkar intressanta:)
    Här snöar det för :)fullt just nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, fler som föll för dom, ja de är verkligen goda.
      Så härligt det låter, snö hade vi också mycket hellre sett falla än regnet...

      Radera
  4. Här har vi fått massvis med snö som ligger kvar. Jag har precis kommit in från året första skottning:) De första gångerna är ju hur kul som helst men sen tröttnar man ju på det.
    Perfekt veckomeny! Shepards pie är min favorit!
    kram på er <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra träning det där med att skotta, men skönt ändå när någon annan gör det:) Den lilla snön som föll är nu borta här, tyvärr, för visst lyser det upp så fint.
      Kramar på dej!

      Radera
  5. Det låter som att ni hade en toppenkväll igår då ju! Vi var och handlade julklappar, och jag trängdes i kassan på Gina Tricot bland tjejer som köpte glittriga partytoppar inför kvällen. Själv köpte jag ett mysigt och luddigt hemmaset som jag sedan tog på mig, och så hyrde vi film och åt chips. Bästa tänkbara lördagen, enligt mig! Just nu sitter Olof och dricker glögg i fåtöljen framför brasan och hälsar till er, medan Bally attackerar honom och är pigg efter älgköttet han fått till middag. Stor kram på er, vi hoppas att det blir en vårtur till Skåne för oss nästa år, och att vi kan ses då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade vi absolut, väl värt en sovmorgon de luxe.
      Er lördag låter oerhört lik de allra flesta lördagar hos oss, dock minus hund, om det är åldern som börjar ta ut sin rätt kan man ju undra...:)
      Skånetur till våren tycker vi absolut att ni ska få till, så får vi hålla tummarna att det blir ett besök då istället.
      Kramar

      Radera
  6. Kortspel spelade jag alltid med mina morföräldrar. Väldigt roligt och fina minnen har jag av den tiden. Önskar er en fin vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt med minnen som förknippas så starkt med fina människor!
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  7. Som vanligt tipsar ni om mycket gott. Tror jag ska testa makaronigratängen nån dag eftersom jag försöker laga vetetariskt 1-2 gånger i veckan. Shephards pie ska jag göra till helgen för det verkar vara en bra rätt nu i vintertider, lite comfortfood sådär.

    Just det ja, vilttacosen som jag bjöd min pappa på häromsistens blev en succe. Han ska visst testa det att göra det själv framöver, det enda han behöver hjälp med sa han var att få hjälp med tillbehören. :-)

    Ha en fin vecka! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det faller i smaken, Anna! Gratängen är kanonersgod och spännande med nya smaker på en gammal klassiker. Shepherds pie är absolut comfortfood, lägger sej som en varm famn i magen:)

      Vad roligt att höra att din pappa tyckte om tacosen och att han dessutom ska prova på att göra dom själv, det fixar han säkert med din hjälp!
      Detsamma till dej önskar vi.

      Radera
  8. Roligt att vara ute på sena galej om man kan sova ut dagen efter.
    Veckans underlättare ser som vanligt trevlig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var oerhört uppskattat, både galejet och sovmorgonen... Kanon, det känns bra att det faller i smaken!

      Radera
  9. Alltså att köpa tillbehören så det blir rätt. Fixa till dom skulle han göra själv. :-) /Anna J

    SvaraRadera
  10. Det låter som en riktig toppenkväll ju!

    Mina föräldrar spelade kortspel jämt när jag var liten så jag är förevigt less på kortspel. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, riktigt toppen var det.
      Vi kom fram till att alla våra föräldrar också spelade mycket kort, långt in på morrontimmarna allesammans. Förmodligen var det mycket mer kortspelande förr i tiden, lite synd kan tyckas men gillar man det inte så är det ju ingen fara:)

      Radera
  11. tonårspernilla kom inte heller i säng förrän vid 3-tiden i lördagsnatt, sen blev småbarnsmamman pernilla bryskt väckt vid 7 på söndagsmorgonen och ångrade djupt att hon valt att återgå till tonåren för en kväll, speciellt som barnafadern inte alls tyckte att hans flickvän kunde få sovmorgon för första gången på 14 månader... *mutter mutter*

    spela kort alltså, inte alls min tekopp, tröttnar på en gång av nån anledning... eran matsedel däremot, I LIKE!

    kramar till er, hoppas ni får en toppenstart på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla! Tonårsrollen går alltså inte så bra ihop med mammarollen då alltså, förstår att du muttrar :)
      Tur att matsedeln går hem i alla fall, då slipper du spela kort med oss!
      Kramar till dej, prinsessan.

      Radera
  12. WOWW! Vad gott det ser ut!

    Ska prova snart! :)

    Här kommer ett litet recept till dig: Sexiga chokladbollar :)

    Hoppas du gillar de!

    LOVE M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Så glada vi blir, hoppas det ska smaka när du provar.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!