söndag 26 januari 2014

Matsedel för vecka 5.

God förmiddag gott folk, hur har ni det där ute i världen? Har ni överlevt kylan som ligger över oss alla och haft en fin helg så här långt? Mårtenssonska helgen har bjudit på släktkalas i Köpingebro, sovmorgnar och ett försök till att laga till tapas - en blandning av trevligheter alltså:)
Dessutom har vi plockat fram och blandat samman några trevligheter till matsedeln för vecka 5 (5 redan!) som kanske kan hjälpa er på traven när ni ska planera er vecka.
Det verkar som att vårt matsedelsförslag har blivit uppskattat, att flera av er har användning av den och hittar nya rätter i arkivet att prova. Vi har fått en del glada tillrop på mejlen, på facebook och i kommentarerna, varje gång blir vi lika glatt överraskade och niger, bockar och tackar så mycket!

I kommande veckas tipshög hittar ni blanda annat två helt skilda fiskmiddagar, kock i vin med kyckling och en klassisk husman i form av kålpudding i lergryta. Har ni ingen lergryta (sk romargryta) i era skåp så tycker vi absolut att ni ska köpa en, det är ett väldigt smidigt tillagningssätt som inte kräver så mycket jobb vid spisen. Annars kan ni så klart laga till en kålpudding i vanlig ugnsform också, här hittar ni ett recept med en sydländsk touch.
Men nu dyker vi, rakt in i vecka fem:


Måndag: Meatless monday med en vegetarisk linsgryta med smaker från Indien.

Tisdag: Blicka mot medelhavet med en lax med en salt fyllning där bland annat kapris, keso och parmesanost ingår.

Onsdag: Med kycklingfiléer eller lårfiléer, rött vin, bacon och svamp gör du en enkel variant av coq au vin.

Torsdag: Veckans andra firre blir en asiatiskinspirerad torskgryta med linser, curry och kokosmjölk, servera till nudlar eller ris och dröm dig bort till varmare breddgrader...

Fredag: Pastafredagen bjuder denna veckan på en krämig variant av pastasås med lövbiff, tomater, chilihetta och färska örter.

Lördag: Smaksätt en lammgryta med choklad, spiskummin, tomater och andra godsaker och servera den gärna i ett tortilliabröd tillsammans med avokadoröra, mustigt och smakrikt.

Söndag: En husman avrundar veckan när vi lagar till vår kålpudding i lergryta. Smakerna är traditionella och middagen kan ni avsluta med en efterrätt vid namn lingonmjölk, receptet finns i samma inlägg.

I går kväll gav vi oss alltså i kast med att göra tapas, plockmat a'la Spanien, vilket våra följare här och där fick se en liten glimt av. Vi tänkte att det är lika bra att vänja oss vid smakerna eftersom vi äntligen har lyckats enas om att Mallorca blir vårt nästa resmål, när vi reser dit i sommar för att fira semester och fru Ms födelsedag.
Anki har besökt ön några gånger tidigare och minns det som bara positivt, Håkan har däremot inte satt sin fot på Mallåkra tidigare och ser fram mot alla cykelturer han just nu planerar att vi ska ta.
Tapasen som blev väldigt lyckade om vi får säga det själv, lär dyka upp här i vårt kök så håll utkik.

Nu är det dags för oss att börja fixa med vad som ska bli kvällens söndagsmiddag. Håkan ska plocka fram sågen för att ge sig i kast med en del av dovhjortsköttet som anlände köket för ett tag sedan, tack vare vår kanongranne som vet hur hon ska glädja oss! Det är tänkt att det ska bli viltfärsbiffar så det är väl hög tid att vi sätter igång om vi ska få någon mat idag.
Ha en fin söndag alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Älskar kålpudding! Särskilt mammas! Spännande att göra den i lergryta.

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, det tycker vi med och väldigt smidigt att göra i lergrytan.
      Kramar

      Radera
  2. coq au vin! Det bästa som hänt världen tror jag:)
    Hoppas ni får en trevlig avslutning på den här helgen!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tupp, eller kyckling i detta fallet, i vin är en gudasänd gåva:)
      Det fick vi absolut, hoppas du fick detsamma,
      kram på dej.

      Radera
  3. HAHA! Idag har till och med jag gjort en matsedel för veckan som kommer! (Fast den får förbli opublicerad)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser där ja, fler som är flitiga, fast vi blir lite nyfikna på den - varför inte publicera?

      Radera
  4. Jag som gjorde kålpudding förra helgen (den blev sådär för övrigt, vet inte riktigt vad som hände) i vanlig ugnsform. Inte en tanke på lergrytan hade jag! Nästa gång, då jäklar. Lergrytan SKA användas! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att den inte blev riktigt som du ville, ibland går det bara åt pipsvängen av någon märklig anledning. På det igen och prova lergrytan denna gången!

      Radera
  5. Jag har gjort vegetarisk kålpudding.... så gott det var! Första gången jag testar något sådant... jag vet jag är novis när det gäller viss sorts svensk husmanskost ;) Linssoppan i veckomenyn ser inte illa ut alls... ja tack, jag tar gärna en portion. Stor varm kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetarisk kålpudding säger du, var det på quorn eller något helt annat då? Det går säkert att fixa till de flesta husmän så de passar vegetarisk kost också, se bara när vi översatte råbiffarna till råvegbiffar:)
      linssoppan får du gärna en portion av, den är ju med inspiration av dej:

      Kramar i massor till dej

      Radera
  6. Kålpudding är en höjdare ska testa i lergrytan nästa helg:)
    Mallorca härligt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, fram med grytan och lycka till! Hoppas att den går hem i ditt kök också.
      Och ja, Mallorca ser vi fram mot, lite extra nu i detta vädret:)

      Radera
  7. Linsgryta eller linssoppa står på veckans matsedel med recept är inte bestämt. Tackar för inspirationen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men se där, fler som är sugna på linser, hoppas inspirationen smakar gott:) Vassego!

      Radera
  8. Mallorca är ett bra val. Vi var där i höstas och det var väldigt trevligt. Vi var i Alcudia men tror att hela ön har mycket att erbjuda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska faktiskt också styra stegen till Alcudia, stranden, hamnen och den gamla stan lockar. Kanske vi kan hitta lite bra tips hos dej då? Läser på lite här nu och det verkar som att det finns en massa att utforska (till cykel om Håkan får bestämma!)

      Radera
    2. Hej, jag ser nu att ni ska bo i Alcudia och därifrån är det bra cykelavstånd till ett mindre kustsamhälle Port de Pollenca som var helmysigt. Därifrån går det en liten vandringsled över till en ännu mindre kustby Cala Sant Vicen och även det var helmysigt med fin strand och små enkla matställen. Ifrån Port de Pollenca kan man ta lokalbussen ut på Formentor-halvön som är otroligt vackert. Jag känner nu när jag skriver att jag blir väldigt sugen på att ta mig en tur till Mallorca igen. :-)

      /Anna J

      Radera
    3. Men vilka bra tips vi får, Anna, tack! Vandra gjorde vi på Madeira och det gav verkligen blodad tand så det ska vi försöka få till nu också. Kanon att det går att cykla dit också, härligt!
      Förstår att du själv också blir sugen, det blir lätt så när man tänker tillbaks:)

      Radera
  9. Jag tycker det är jättetrevligt med er veckomatsedel där jag har fått tips på flera goda maträtter som jag testat och då särskilt på helgen. Den här veckan lockas jag av er lax som jag definitivt ska göra. Härligt med en resa till Mallorca, det är en ö som bjuder på det mesta. Mitt tips är att åka tåget från Palma till Soller och sen spårvagnen ner till Puerto de Soller för att där äta och dricka gott, shoppa, bada och promenera runt i den lilla hamnstaden. Ha en fin vecka 5!

    /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glada vi blir att den kommer till användning och att du hojtar till! Hoppas att laxen faller dej i smaken också.
      Vilket bra tips, det ska vi verkligen ta till oss och lägga på minnet. Tåg är ju ett bra resesätt eftersom man får se så mycket då.

      Detsamma till dej Anna!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!