måndag 24 februari 2014

Wallenbergare från havet

Han fortsätter leverera, den där Mannerström! Eller, nja, rättare sagt så är det den där Mårtensson som fortsätter med leveranserna, Mannerström står för kokboksutgivningar och inspiration. Att hans fiskbok är vältummad och numera har lite fläckar här och var på sidorna kommer väl kanske inte som en överraskning, den är ju flitigt använd i vårt kök.

Senaste middagen herr Mårtensson lagade till från boken tänkte vi bjuda er på här i dag, en klassisk husman som har fått en liten "Make-Over" och fått se sin huvudingrediens utbytt.
Det är Wallenbergare vi syftar på, en fluffig biff som man vanligtvis lagar till på kalvfärs
(recept på det hittar du här) men som här är gjord på fisk istället och då plötsligt får namnet Havets Wallenbergare.

Tro nu för allt i världen inte att detta är avancerat att laga till, det låter mer hejsan än vad det är. Det ni ska tänka på är att försöka använda er av färsk fisk eftersom smeten lätt blir blöt, rinnig och lös om firren har varit i frysen innan. Vilken vit fisk som helst ska gå bra meddelar Leif, vi körde med torsk och det funkade fint. Panering är valfritt, i ursprunget finns ströbröd med, men det är inte nödvändigt om ni frågar oss.


Vi serverade våra Wallenbergare med brysselkål som vi råstekte tillsammans med haricots verts, solrosfrön, citronskal och citronsaft som pressades över och fick puttra med någon minut. Mot slutet av stektiden så slängde vi ner lite bladspenat, saltade, pepprade och så var det klart!
Den gröna bollen som ni ser till höger om fiskbiffarna är en grön ärtpuré, ett tillbehör som Leif föreslog. När vi följt hans recept och smakade av så tyckte vi att det föll ganska platt, så det fick se sig uppiffat och genast så reste ärtorna från spillrorna och lös upp:) 
Såsen är en som vi lagat till tidigare, en smörbomb vid namn Beurre Blanc (recept här), kanske ingen man äter så där vansinnigt ofta men till en lördagsmiddag som denna satt den som en smäck! 

Havets Wallenbergare   2 port+matlåda
400 g färs på vit fisk, vi använde torsk (bäst blir det om fisken inte har varit frusen innan eftersom smeten då gärna blir för blöt) Har du inte fiskfärs så kör du fiskbitarna antingen i en kvarn eller i en mixer.
2 äggulor
3 dl vispgrädde
salt och peppar
ev. ströbröd till paneringen (vi hoppade över detta och det funkade finfint!)
Kör färsen i en matberedare med gulorna, salt och peppar.
När det liknar en klump så börjar du mata i grädden, lite i taget tills det blir en krämig smet.
Forma smeten till biffar, lättast om du blöter händerna mellan varje biff.
Vill du så vänder du nu biffarna i ströbröd annars steker du på dom direkt i smör på medeltemperatur, ca 5 minuter per sida.

Ärtröra
250 g gröna ärtor
1-2 schalottenlökar, fint hackad
½-1 citron, rivet skal och pressad saft efter eget tycke och smak
hackad dill
en klick crème fraiche
salt och peppar
Fräs löken i ordentligt med smör så den mjuknar, utan att den tar färg.
Tillsätt ärtorna och låt dom fräsa med en stund.
Riv ner citronskalet, pressa i saften och krydda, låt det puttra en väldigt kort stund, ca 2 minuter.
Ta från värmen och mosa sönder ärtorna, går bra att använda en mixerstav om du vill ha en lite mer finfördelad röra, blanda i dillen.
Smaka av och rör eventuellt ner crème fraiche om du så önskar för en lite piggare smak och mer krämighet.

För övrigt kan vi rapportera att våren fortsätter husera  här nere på solkusten, fågelkvitter och dylikt i skogen på cykelturen hem från jobbet är väldigt uppiggande! Tror minsann inte att solen gick ner förrän vid halv 6 tiden:)
Dessutom har vi fått en trevlig leverans till köket ikväll och det gör ju verkligen inte denna dagen sämre på nåt vis. Visserligen fick det göras vissa korrigeringar på veckans meny, men inte heller det gör ont någon stans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Låter otroligt gott! Receptet sparas! Ska laga denna maträtt framöver! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så god blev den, överraskande nästan. Hoppas nu att den faller dej också på läppen!
      Kramar

      Radera
  2. Men alltså, HUR gott låter den där brysselkålsröran?! OMG! Ska prova så fort jag får tillfälle. Till middagen ikväll har jag en indisk gryta som jag hittade i senaste buffé, luktar fasligt gott så det ska bli spännande att prova! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra Charlotta!
      Indiskt är vi barnsligt förtjusta i, hur tusan kan vi ha missat det i Buffé, skämshattarna är på:)
      Kramar

      Radera
  3. Mannerströms matlagning är inte dum. Hans recept håller hög klass. Jag är däremot inte så väldigt förtjust i hans attityd i TV men den kanske bara är en fasad utåt? Hur som helst - ert recept för dagen gör mig hungrig. Igen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej den är ju inte det inte, skulle verkligen varit kul att få testa den "på riktigt" också, tillagad av herrn själv.
      Det är det kanske, de har lite samma roller som de har i den Amerikanska upplagan av programmet. Vi har mer svårt för M. Aujalys sliskiga blickar...

      Kramar till dej

      Radera
  4. Alltså, jag vet inte vilken del av tallriken jag skulle vilja äta mest? Det går liksom inte att bestämma sig! Det ser fantastiskt ut, det ska ni veta.
    Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Kim, du ska verkligen inte hugga in i tallriken, det blir dyra tandläkarkostnader då! :)
      Tack ska du har, det gör oss så glada att höra!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!