torsdag 20 mars 2014

Blomkålsrisotto med saltinbakad lax.

Kommer ni ihåg att vi förra veckan konstaterade att det går att göra en hel massa gott av ett blomkålshuvud och att vi samtidigt bjöd er på pizza gjord på denna "mirakelkål"? Skulle ni, mot all förmodan, ha missat det så hittar ni blomkålspizzan här. Som om det inte räckte med pizza så kan man faktiskt göra en röra som närmast påminner om en risotto, kanske inte lika krämig men det beror ju kanske lite på vad man väljer att blanda i den. Vi hällde grädde i vår blomkålsrisotto, men nästa gång kommer vi att prova blanda ner crème fraiche istället för att se om det kanske krämar till sej lite mer. För ni kan slå er i backen på att det absolut kommer att lagas blomkålsrisotto i det Mårtenssonska köket fler gånger!


Något vi har gjort tidigare, och gärna gör fler gånger, är att packa in matvaror i grovt salt för jisses kosses så saftigt och gott det blir! Nu menar vi så klart inte vilka matvaror som helst, en konservburk har nog inte mycket att vinna på att packas in i ett tjockt lager salt, så vida det inte är en burk med något man helst vill gömma och glömma bort - då kan det kanske vara en god idé...
Men att packa in en entrecôte kan vi absolut rekommendera, huga så gott det blir! Vill ni testa så hittar ni receptet här. I söndags var det dags för en hel lax att packas in och precis som förra gången inspirerades herr Mårtensson av herr Linder, en av Håkans stora favoriter när det kommer mattips. Lite adderingar till originalreceptet gjordes och en matlagningsstund senare kunde vi sätta oss till bords och njuta av detta:

Saltinbakad lax
1 hel urtagen lax ca 1 kilo
2 äggvitor
1 citron, pressad saft
hackad dill
salt och vitpeppar
1½ kilo grovt salt
Klipp bort fenorna på fisken, pressa över citronen både inuti och utanpå fisken. 
Salta och peppra på insidan och strö på hackad dill.
Vispa vitorna till ett mjukt skum och blanda med det grova saltet.
Bred ett lager av saltröran i botten på en ugnsfast form och lägg på fisken.
Täck hela fisken med resten av saltröran.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Ta ut formen och knacka bort bitarna av saltet från fisken.

Täck hela fisken med saltblandningen.

Klart och saltet har ändrat färg.

Knacka hål på saltskorpan och dra bort i så stora bitar som möjligt.

Blomkålsrisotto  2 port
1 morot, grovt riven
5 dl grovt riven blomkål
1 schalottenlök, fint hackad
1 röd paprika, fint hackad
1 dl finhackad fänkål
1 dl grädde
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
Fräs löken i smör, häll i vinäger och låt det koka in lite.
Tillsätt morot, blomkål, paprika och fänkål och låt det fräsa någon minut.
Slå på grädden och låt det koka samman någon minut, smaka av med salt och peppar.

Var nu inte oroliga att det ni väljer att packa in kommer att smaka salt på något sätt, för så är inte fallet. Det som händer är att saltet lägger sej som ett skyddande hölje och hjälper er att fixa till en saftig maträtt. Att servera laxen och risotton med en god kall sås passar fint, ni hittar två olika varianter här och här.

Nu, kära vänner, håller Mårtenssons helg minsann. Fredag betyder ju ledigt för oss båda och som vanligt bjuder den på långfrukost följt av städning helt enligt Pippi Långstrumps rekommendationer (ni vet "Städa, städa varje fredag och så varje jul, det tycker jag är kul!). Ett litet frukosttips kommer vi att bjuda er på om ni kikar in i morgon, perfekt inför helgens frukostutsvävningar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. haha.....stod om blomkål i GP också idag. Antar att det är samma matreportage i alla tidningar.
    Jag älskar blomkål men får motstånd från grabbarna....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkerligen är det så att de där matreportagen går ut till alla tidningar. Testa att hacka ner dom till en risotto eller i en pizza och se om dom märker nåt:)

      Radera
  2. Blomkålsrisotto låter verkligen gott. Kram och ha en fin ledig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och vi ser fram mot att testa andra varianter!
      Kramar till dej och detsamma.

      Radera
  3. Diggar blomkål jag med! Mitt senaste blogginlägg är också om blomkål - great minds think alike. Är vi hippa nu?!
    Att saltinbaka har jag aldrig gjort själv, men däremot ätit - och det är ju så gott så!
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, vi var inne och läste om dina blomkålar i går, och tänkte nu söka medlemskap i klubben:) Klart vi är hippa, Kim, med eller utan blomkål!
      Saltinbaka ska du absolut testa att göra, känns som att du skulle få till något riktigt gott med det.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. Åhh vad det lagas gott i Mårtenssonsköket hela tiden! Jag blev frestad av blomkålsrisotton så den ska testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så snällt sagt, Karin, tack så mycket för komplimangen! Vi gör vårt bästa:)
      Risotton gick verkligen hem här, hoppas att den faller dej också i smaken!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!