onsdag 26 mars 2014

Marinerad ost, lätt som en plätt!


Go'kväll alla matintresserade läsare och alla andra för den delen också, tänkte vi kunde tipsa er om en smarrig "tilltuggstapasantipastigodsak". Om ni gör den imorron så kan ni dinera den till helgen tillsammans med andra godbitar, om ni är sugna på det. Annars kan ni ju spara den i kylen, den håller sig nån vecka där.
Det handlar om marinerad ost, perfekt att göra om ni har någon bit över i kylen och det funkar i princip med vilken sorts som helst.
Receptet har Håkan hittat i boken "Det glömda köket"av Jens Linder, vi har som sagt haft en väldig nytta av den här i köket, där är mycket att beta av i den guldgruvan. Tyvärr är boken slut på förlaget men har ni tur så har dom den på biblioteket, annars får ni snällt vänta till vi provlagat allt, kan kanske ta nåt år men den som väntar på nåt gott...:)


Marinerad ost
300 g lagrad ost, vi hade herrgård och Gamle Ole
5 lätt krossade svartpepparkorn
1 tsk torkad salvia
1 tsk oregano
några blad färsk basilika
1 vitlöksklyfta, fint hackad
3 dl olivolja
Dela osten i stänger på 2*5 cm och lägg i en burk med tättslutande lock.
Blanda samman marinaden och häll den i burken, förslut locket.
Låt osten stå i kylen ett par tre-fyra dagar innan du hugger i.

Ett annat litet tips vi har till helgen är Öl/Whiskymässa i Malmö, med tillhörande cigarrlounge där Håkan skall sitta och puffa medan Frun handlar upp lönen på Emporia! Eller inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Det här var ett spännande recept. Kram!

    SvaraRadera
  2. Ost marinerad med salvia bara måste ju vara gott. Marinerad ost man kan köpa är ju sliskigt värre tycker jag...

    Nog känner jag till den däringa mässan alltid, det är det enda killarna på jobbet pratar om denna veckan, känns det som. En kollega byggde upp hemsidan och i samband med det fick vi ett gäng biljetter. Jag hoppar, öl och whisky är inget för mig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, denna blir betydligt med smakrik och absolut inte så sliskig som vissa man köper. Kan säkert varieras i flera olika skepnader också.

      Aha, se där ja, fler som är lockade:) Anki kände som du - men det fanns ju vin och bubbel också:)

      Radera
  3. Oj, vad spännande! Låter som något som är right up my alley! Vad kul med mässan, vi ska gå på öl- och whiskymässan som är i Göteborg om några veckor. Vi skulle gått ditt förra året också och hade köpt biljetter och allt men kom inte in eftersom trycket var så stort och de inte hade räknat med så många besökare… Oh well, får gå in gratis i år. Bra kompensation!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan då, tur att det inte blev så i Malmö, i alla fall inte på fredagen när vi var där. Tvärt om så var det ganska få människor där den första timmen vi gick runt, men sen ökade det på efter hand. Förmodligen fler på lördagen.
      Säkert är mässan lite större i Göteborg, så trycket blir väl också större då, men gratis är ju inte helt fel att gå in:)

      Radera
  4. det här låter ju inte alls dumt, synd att jag aldrig har någon gammal glömd ost liggande i kylen, har bara ett litet ostmonster som äter upp all ost hon ser...
    verkar som om ni har en perfekt helg framför er, tycker det låter utmärkt att anki får shoppa medan håkan får puffa :)

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostmonster låter som farliga grejer, fast hon kanske hade diggat en marinerad variant också? Det går ju klart att göra på ny ost också:)

      Puff och shop, aldrig fel:)
      Kramar till dej.

      Radera
  5. Låter mycket smaskigt, sparar receptet för kommande matfrossa. ;)
    Till helgen ska vi gå på festival, nämligen lakrits- och chokladfestival här i Göteborg, andra året i rad nu som den ordnas. Mycket mumsigheter att se fram emot. Öl/whiskymässan har nog gubben hört talas om men mer än så blir det inte.

    Trevlig helg till er! Och lycka till med shoppingen Anki! ;)
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, hoppas det går hem i ert njutarkök också!
      Den där festivalen låter som en variant helt i fru Mårtenssons smak, har sett flera som också varit där och det ser onekligen trevligt ut!

      Tack, hoppas ni haft detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Fint och trevligt som gåbort-present också! Hoppas ni får en trevlig stund på mässan. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det passar det ju perfekt som. Tack för tipset!
      Tackar, det hade vi absolut,
      kramar till dej Anna.

      Radera
  7. Jag är helt galen i sån marinerad parmesan från ridderheims (?). Letat efter ett liknande recept att göra själv, det är ju chili och balsamvinäger i så mycket vet jag. Detta låter också gott så jag får nog prova :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan säkert variera detta receptet också och ha chili i som krydda istället för någon av örterna, testa med att tillsätta balsamvinäger också. Hojta gärna till om hur det gick!

      Radera
  8. Jisses så gott! Jag har marinerat ost ett par gånger, men på annorlunda vis. Ska testa detta receptet vid tillfälle.
    Mässan måste verkligen vara himmelriket för dem som drycken faller i smaken. Två goda drycker på samma mässa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott så det finns nästan inte på kartan. Och inte heller längre i kylen, om vi säger så:)
      Det blev faktiskt mer än två upptäckte vi, vin, gin, rom och lite annat smått och gott bjöds (ja, såldes) det också på. Faktiskt bättre än vi trodde.

      Radera
  9. Mycket spännande tycker jag och jag vill testa det.... och ja, jag har sett inlägget tidigare men inte kommenterat... nu gör jag så! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!