torsdag 1 maj 2014

Citrusmarinerad färsk tonfisk med en fräsch blomkålsröra

Det har tydligen cirkulerat vissa rykten i vår stad om att denna långhelg skulle ägnas åt storstädning i Mårtenssons vindsutrymme, men vi lovar - det är bara rykten. Illvilliga sådana, hrmmm:) Håkan gjorde sitt bästa för att undvika denna städning och gick till och med så långt som att börja kolla in priser på hotellövernattning i... tada - MALMÖ, 6 mil bort, snacka om att inte vilja städa:)
Men så tog vårt förnuft sej i kragen och röt till! Inte för att det är något fel på Malmö, vi åker gärna dit och bor på hotell, men det är faktiskt billigare att bara konstatera att "Vi skiter i att röja, ingen kommer och tar vindsröran från oss, och bara njuter av livet och vädret istället"!
Så nu är det precis det vi ska ägna dagen åt, njuta och leva, två av våra favoritsysslor:)

En annan favoritsyssla är ju, off course, mat - laga och äta. Så därför glider vi ju osökt in på dagens tallrik där det ligger några av Mårtenssons favoritingredienser fisk och grönsaker, denna gången färsk tonfisk och en blomkålsröra eller blomkålsotto om ni så vill. Ännu en fräsch middag som har årstidens namn skriver rakt över sig, mer vår än grön färsk sparris kan det knappas bli. Dock är denna inte svensk, den var inte riktigt med i spelet när vi lagade till vår middag, men den börjar närma sej kan Håken meddela. Inte för att han odlar sparris, men de säljer ju härligt fin sparris på GeMa-livs där han jobbar som är odlad ute på Österlen, Ingelstorp närmare bestämt.


Tonfisken vi numera köper och tillagar är från ICA och heter Vit tonfisk, den är MSC-märkt och därför med på den gröna listan enligt WWFs fiskeguide. Det betyder att fisken har fångats med godkända metoder och i välmående fiskbestånd. Vi tyckte att denna vita tonfisken var betydligt köttigare och fastare i köttet, nästan lite enklare att laga till jämfört med andra sorter vi har testat tidigare. Här kan du läsa mer om firren om du är intresserad.
När du lagar till tonfisk är det viktigast att tänka på tiden, den får absolut inte grillas eller stekas för länge då blir den inte rolig att tas med. 1½ minut på varje sida på relativt hög värme är mer än nog, då blir den så där härligt röd i mitten och saftig.

Färsk tonfisk med blomkålsrisotto och kall citrussås
1 skiva färsk tonfisk per person
½ citron per fiskbit, rivet skal och pressad saft
½ apelsin per fiskbit, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
olivolja
Blanda samman saft, skal, kryddor och olja och låt fisken marinera i röran några timmar i kylen innan tillagningen. Låt fisken ligga framme och bli rumstempererad innan du steker den i en relativt het stek/grillpanna eller grillar den på din grill, 1½ minut per sida.

Kall citronsås
2 dl crème fraiche
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
ca ½ dl pressad citron
rivet skal från 1 citron
1 msk olivolja
½ krm nymald svartpeppar
salt efter smak
½ msk lökpulver
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Låt stå kallt någon timme för att smakerna ska få mogna innan såsen serveras.

Receptet på blomkålsotton hittar ni här, denna gången ångkokte vi sparris och rörde ner precis innan serveringen.

Valborgsmässoafton gick i en stilla mak här i köket, Marinans bål brann som bäst när Håkan kom hem från jobbet så inte heller denna gången fick vi se det. Men det gjorde absolut ingenting, vi eldade igång ugnen istället och brassade på smarriga marinerade kamben till middag. Robert Gustavssons 25-års jubileum på tvn en stund senare gjorde kvällen komplett, roligt att se men vi tyckte att det var roligare att se det live:)
Sen gick det som det brukar gå när arbetsveckan är över, ögonen slöts i sann pensionärsanda framför tvn i tvsoffan. När de öppnades någon minut senare konstaterade vi att dom där tonåringarna som för 30 år sedan rände ute vid stranden på valborgskvällen och sa, "Sådana ska vi aldrig bli" hade fel, så fel. Tänk om dom kunde se oss nu!
Dock kommer dom inte att se oss i något protesttåg idag, nån'stans måste vi ju dra gränsen:)

Nu önskar vi er en fortsatt fin dag, med eller utan plakat i händerna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

4 kommentarer:

  1. Usch och fy för vindsstädning! När jag var student och gjorde vad som helst (typ) för pengar skulle jag få 1000 spänn om jag städade syrrans vind. Jag gick upp på vinden, konstaterade att hon ALDRIG rensat i hela sitt liv (jag menar allvar, alltså - ALDRIG, det fanns påskägg från 80-talet däruppe) och ringde henne sedan och sa att "Jag ger DIG 1000 kr om jag slipper städa din vind." Syrran hatar att städa och var desperat, så jag tjänade en bra hacka på den där vindsstädningen efter att vi omförhandlat arvodet. Men det tog nog banne mig en vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske det är dej vi ska snacka med Helena, fast det tar förhoppningsvis inte 1 hel vecka för vår vind... :)

      Radera
  2. Allting har visst sin tid i livet!:) Huvudsaken är att men är nöjd och har det trevligt. Färsk tonfisk låter gott och det är något som jag tyvärr aldrig har ätit.

    Det var helt fantastiskt ljuvligt att strosa runt bland alla blommande körsbärsträd i Kungsträdgården. Kul att jag fick uppleva det.
    Ha en bra fortsättning på helgen! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har det det Helena, nöjd och belåten eller hur? :)
      Det ser så otroligt härligt ur på bilderna, vi måste se till att uppleva det själva någon gång.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!