måndag 26 maj 2014

En buffé med asiatiska smaker

Att vi inte sitter på bästa grilläget i vårt kök är ju ingen hemlighet, eld i köket är inget som hyresvärden uppskattar och när vi har gäster så räcker varken vår lilla elgrill eller minibalkong riktigt till. Därför serverar vi gärna fräsch och kall sommarmat istället för just grillat när vi har middagsgäster på sommaren. Buffé är något vi gillar att duka upp året om, en massa smått och gott där alla kan hitta något som faller i smaken är ju aldrig fel, och då gärna med något slags tema eller röd tråd. I lördags blev det en buffé med asiatiska smaker som ledde till många glada utrop och omtagningar från våra gäster, något som vi aldrig tröttnar på:)

Uppdukat i Mårtenssons kök, tre olika yoghurtsåser, Thailändsk STARK chilisås alias Sriracha (en av Håkans största laster i livet), Teriyakisås, asiatiska gurkor, inlagd ingefära, sweet chilisås, korianderblad och dressing till nudelsalladen.

Vi valde att servera två sorters kött kallt, på det viset så var all mat förberedd och vi behövde bara duka fram den när gästerna väl anlänt. En benfri kotlett långlagades i ugnen på låg värme redan på fredagen, sen skivade Håkan tunna skivor och la i marinad under lördagen. Kycklingspetten marinerades över natten för att ugnsgrillas på lördagsmorgonen och sen snabbt svalna av innan de åkte in till såserna i kylen.
Såserna var alla yoghurtbaserade och dom gör man bäst dagen innan de ska serveras, allt för att smakerna ska få en chans att mogna ordentligt. Nudelsalladen kan man också göra på förmiddagen på bjudningsdagen, plasta över och in med den i kylen så håller den sig fint där. Det enda som behöver göras när gästerna kommer och som ska serveras varmt är de heta ananasbitarna, men de går fint att förbereda fram till ugnsbesöket.

Kall jordnötssås
2 dl matyoghurt av valfri sort
1 dl fint hackade salta jordnötter
sambal oelek efter eget tycke och smak
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
salt
Blanda samman alla ingredienser och smaka av, tänk på att smakerna utvecklas ju längre såsen får stå innan serveringen. 

Kall myntasås
2 dl matyoghurt av valfritt slag
2 kvistar myntablad
½ lime, rivet skal och lite saft
salt och svartpeppar
Hacka myntabladen fint och rör ner i yoghurten tillsammans med limeskal.
Smaka av såsen med kryddor och limesaft.
Låt stå kallt till serveringen.

Kall mangochilisås
2 dl matyoghurt av valfri sort
½ dl mangochutney
sambal oelek efter eget tycke och smak
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.

Nudelsallad, kalla kycklingspett, eftermarinerad tunnskuren kall fläskkotlett och heta ananaser.

Hopplockade rester till söndagsmiddag, gör absolut inte alls ont någonstans:)

Fläskkotlett och kycklingspett

Kalla kycklingspett
1 kilo kycklingfiléer
Marinad
1 dl mango chutney
½ dl rapsolja
1 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 lime, rivet skal från hela och saft från halva
Rör samman marinaden.
Skär kycklingen i avlånga bitar, ca 2-3 cm breda och trä på grillspett.
Lägg spetten i en ugnssäker form och pensla på marinaden.
Lägg platsfolie över formen och låt det stå i kylen några timmar, gärna över natten.
Lägg över spetten på ugnsgallret och lägg gallret över braspannan (där du helst har lagt ugnsfolie på botten för att det ska bli enklare att diska!). Grilla spetten högt upp i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, vänd efter halva tiden så de blir jämt grillade runt om. Så klart kan dom grillas på en grill också.
Kolla gärna så köttet är genomstekt, tiden beror lite på hur tjocka bitar du skurit och på din ugn.
Låt köttet svalna och förvara spetten i kylen tills det är dags att servera, det går naturligtvis bra att äta dom varma också.

Kall marinerad kotlett   (recept från Lisa Förare Winbladh)
Dag 1
1 kilo hel benfri kotlett
Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i köttet.
Ställ formen i en kall ugn, ställ in temperaturen på 85 grader och sätt igång ugnen.
Låt köttet stå inne tills köttermometern visar 60 grader, det kan ta allt mellan 2 och 4 timmar lite beroende på hur tjock köttbiten är.
Ta ut köttet och låt det svalna. När det är svalt packar du in biten ordentligt och lägger in det i kylen tills nästa dag.

Dag 2
Marinad
2 klyftor vitlök (går utmärkt att utesluta om man så vill)
½ tsk salt
1 lime, fint rivet skal
1½ msk fisksås
2 tsk sambal oelek
½ dl rapsolja
3/4 dl ananasjuice (kolla så den är värmebehandlad, dvs pastöriserad, annars kan det påverka smaken negativt. Vi använde JO-juice ananas-apelsin och det funkade fint)
Mortla vitlök och salt och blanda samman med övriga ingredienser.
Skiva köttet i tunna skivor, så tunna som du kan och lägg dom i en plastpåse.
Häll marinaden i påsen och knyt om. 
Lägg köttet i kylen några timmar tills det är dags att servera, vänd gärna påsen då och då så marinaden hamnar på alla köttskivor.

Nudelsallad utan färsk koriander i, istället låg dom gröna bladen i en skål vid sidan så att de som gillar koriander kunde ta av det själv. Ett smart tips eftersom flera har problem med just den smaken. 

Vi gjorde vår nudelsallad så här:  4 port
1 paket glasnudlar (går så klart bra med vilka nudlar som helst, ta dom du gillar bäst)
1 röd spetspaprika i tunna stavar
6 rädisor, tunt skivade
15 cm gurka i tunna stavar
½ paket blandade groddar
1 bunt färsk grön sparris, kokta ca 3 minuter, i bitar
1 salladslök, tunt skivad
20 stycken sugar snaps, strimlade
Tillaga nudlarna enligt förpackningen och kyl sedan ner dom, klipp gärna sönder i mindre bitar för att underlätta när salladen ska ätas.
Blanda samman alla ingredienser och servera, gärna med en dressing.

Dressing till nudelsallad
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
½ lime, skal och saft
riven ingefära efter egen tycke och smak
Rör samman alla ingredienserna och servera.

Heta ananasbitar 

Het ananas
1 färsk ananas
röd currypasta
muscovadosocker
Skär bort skalet från ananasen och dela den i klyftor på längden. 
Lägg klyftorna i en ugnssäker form, pensla på currypastan och strö över sockret.
Baka mitt i ugnen på 150 grader i ca 40 minuter.
Servera varma eller ljumna.

Asiatisk picklad gurka

Inlagd chiligurka
½ gurka
½-1 tsk torkade chiliflakes eller ½ färsk röd chili
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk sesamolja
½ tsk salt
Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skiva gurkan tunt.
Rör samman vinäger, socker, olja och salt så att sockret löser sig.
Häll blandningen över gurkan och rör ner chilin, låt det stå kallt några timmar innan serveringen.

Till maten drack vi på lördagen bubbel rakt igenom, 
men på söndagen så tog vi faktiskt vars ett glas rosé när vi åt restmiddag på balkongen. 
Vinet ville vi testa redan förra året efter att vi hade läst så bra recensioner om det både här och där, men då fick vi inte tag på någon flaska. Därför var vi snabba att lägga beslag på en snabbt i år och det är vi väldigt glada över. M de Minuty tyckte vi var ett väldigt lättdrucket och friskt rosévin var det som passade hur bra som helst till den lite mer kryddstarka maten. Förhoppningsvis står det fler flaskor kvar på gröna lyktan, för detta vill vi dricka fler gånger. Dessutom gillade vi flaskans form och tänkte att den kan funka riktigt bra som vattenkaraff! 

Ursäkta?! Hörde vi någon mumla något om efterrätt? Så klart att det blev efterrätt också, men vi vill inte riskera att någon får en receptöverdos så dom recepten väntar vi lite med.
Ha nu en riktigt bra fortsättning på denna nya vecka, en av modell lite kortare för flera. Röd dag på torsdag och ledig fredag göra att vi får en riktig långweekend, inget vi tackar nej till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Men herregud så gott! Nästan hellre fräsch buffe än tung grillmat. Ge mig nu!!! Helt i min smak!

    SvaraRadera
  2. Så mycket gott ni gjort och jag började dregla när jag läste kall jordnötssås :) Man kunde säkert ha i lite jordnötssmör också. Kram!

    SvaraRadera
  3. Ahmen... åh... Ni vet ju att jag älskar sån här mat! Asiatiskt och buffé i ett - kan det blir bättre?! Jag lägger inspirationen på minnet! Kram.

    SvaraRadera
  4. Gud vad trevligt med asiatisk buffé! Det måste jag ordna någon gång, det lät jättegott. Och det Minuty-roset har jag läst mycket positivt om, det har fått högsta betyg av flera vinrecensenter i tidningarna. Kanske att man skulle våga provsmutta på det lite grann längre fram i sommar... Stor kram på er!

    SvaraRadera
  5. Hjälp, vad mycket gott! Picklad gurka, alltså. Mmmm. Och jordnötssåsen, den ska jag prova! Hoppas att ni får en superfin långledighet och att det blåser lite mindre i Skåne än vad det gör här på bästkusten, brrr. Kram!

    SvaraRadera
  6. Så mycket god mat. Asiatisk mat är verkligen gott. Jordnötssåsen måste jag testa så snart som möjligt. Ha en fin dag! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
  7. Så läcker meny!!! Något annat än kallskuret,potatissallad och allt annat standard jag brukar sätta fram när vi är många. Men hur många kan man beräkna att mängderna ovan räcker till? Kram å tack för en annorlunda å supertrevlig blogg!!!! Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för komplimangen!
      Recepten är för fyra, men gör man hela buffén så räcker alla rätterna för att mätta 6 personer.
      Tack igen, vi suger åt oss:)

      Radera
  8. Å detta låter riktigt fräscht! Måste helt klart testas. Gillar sådant som går att förbereda. En liten fråga ang kotletten. Vad sätter man ugnen på? Önskar er en skön somnmar! :)
    -Liselott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att det går hem! Ja, om du menar vilken inställning ugnen ska vara på så är det vanlig ovan- och undervärme, annars är det som det står i receptet 85 grader.
      Hoppas vi kunde svara på frågan,
      Önskar dig också en härlig sommar!

      Radera
    2. Tack för svar. Såg att det stod när jag läste lite noggrannare. :) Det blir att testa detta på fredag då vi firar in vår semester. :)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!