fredag 9 maj 2014

Ugnsbakad brie med tomat och basilika

Städa, städa varje fredá och så varje juuuuul, det tycker vi är kuuuul... Eller kanske inte kul, snarare ett nödvändigt ont och sådana känns lite mera kuuul om vi gör dom tillsammans. Så med Spotify på full malle tar Håkan ett varv med dammsugaren och Anki svingar dammtrasan i takt och då går det undan med den billiga leverkorven kan ni tro!:)

Kuligt är det däremot med mat, så efter avklarad städning tog vi en snabbtur på stan för lite inköp av helggodis i Ostkällaren och på Gröna Lyktan. I kväll tänker vi ta ett sista dopp i fonduegrytan innan den får ta lite välbehövlig sommarsemester och ge plats i skåpet för grillen. Fondue andas lite mer höst och vinter, men efter de senaste ruggiga och regniga dagarna känns det som att en fonduemiddag ändå är ganska passande.

Någon fondue tänker vi inte bjuda er på idag, det blir istället en variant av en gammal goding när vi tipsar om en ny topping på ugnsbakad brie. Vi har tidigare testat en med valnötter och hjortronsylt och en med fikon och nötter, båda väldigt smaskiga och väl värda att prova om ni inte tidigare har gjort det. Dagens exemplar delade dock det Mårtenssonska köket i två läger, Håkan tyckte absolut inte den var något att hurra för men Anki ställde sej upp och gjorde vågen så gott hon kunde!
Nu återstår att se vems sida ni ställer er på om ni väljer att prova, eller om ni kanske redan har gjort det, känner ni er nyfikna så kommer receptet här:

Ugnsbakad brietårta med tomater och basilika
1 brietårta eller camenberttårta
ett gäng mogna välsmakande tomater
färska basilikablad
flytande honung
Lägg osten i en ugnssäker form, vi använder en springform med en bit bakplåtspapper i botten.
Strimla basilikabladen grovt och lägg på osten.
Klyfta tomaterna och lägg dom på basilikan, ringla över honung.
Gratinera osten mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
Ta ut och hugg in, gärna med lite balsamicokräm till.


I morgon är det lördag och då kommer stans gator att invaderas av gamla tjusiga bilar när det är dags för den årliga cruisingen att köras i Ystad. Det brukar köra omkring 600-700 bilar här, de flesta riktigt fina men så klart rullar det även några mindre vackra exemplar (så kallade syppekurar) med i karavanen. Hur som helst så är det ett häftigt folknöje och vi kommer absolut att ge oss ut i folkmyllret för att njuta!

Nu hoppas vi att ni får en fin helg, att maten ni lägger på era tallrikar smakar gott och att dryckerna ni häller i glasen gör likaså.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Vilken timing! Ugnsbakad brie får det bli ikväll, tror jag. Mums. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, tänk som det kan bli:) Hoppas att det smakade mums!
      Kramar

      Radera
  2. Det här passar en brieälskare som jag, mums! Hoppas ni får en underbar helg :)

    SvaraRadera
  3. Vilken vacker godsak och jag tror att jag skulle gilla den där versionen också. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den vacker, i alla fall innan den åker in i ugnen:)
      Tack detsamma, kramar

      Radera
  4. Läste och kom på att det fanns en bit brie i kylen och så fanns det körsbärstomater hemma. Och honung. Inga basilikablad dock men jag slängde in det andra i ugnen enligt anvisning och jag tar dig i hand, Anki - supergott!

    Ha en härlig helg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Lotta, det var snabba ryck det:) Anki tackar och tar din hand!

      Tack, hoppas du haft det riktigt bra
      kramarna på dej

      Radera
  5. Alltså, i och med detta är ni hedersmedlemmar i Hallouminati! Varm brie.... Som en dröm.
    Ha en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh! Vi bockar, niger och tackar ödmjukast!
      Tack Kim, det har vi haft och vi hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Holy Moses, jag tycker det låter SUPERGOTT! Kram!

    SvaraRadera
  7. Jag älskar alla smakkombinationer på varma osttårtor!
    Testa nästa gång att byta ut honungen mot crema di balsamico efter brien är gräddad. Kanske det faller båda i smaken. På sommaren när det finns färska hallon gräddar vi osten (även om jag oftast använder camembert, både för smaken och att det lättare går att hitta mindre ostar) gräddar den och toppar med hallon, basilika och balsamvinäger gärna med hallonsmak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Balsamico var supergott till, tyckte frun i alla fall:)
      Ja, camembert tar vi också ibland, men hallon har vi aldrig testat ha på och det måste vi ju! Det låter ju hur gott som helst och bären påminner ju mer om sylt (hjortron framför allt) som också är gott att ha på.
      Tack för tipset!

      Radera
  8. gahhhh ni kan ni ♡♡ kram från Sofia på väg hem från Skåne/ Helsingborg lite tröttare ich slitnare än vanligt! Tur att loppen för våren är avklarade nu phuuuu Sofia needs her rest! ; )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det ska du säga, du som just har avverkat det ena loppet efter det andra, snacka om att du KAN!
      Hoppas du får en skön avkoppling nu,
      kramar och grattis!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!