söndag 22 juni 2014

Torsk med citronsmör och goda tillbehör.

Då är snart årets midsommarhelg till ända och vi hoppas att ni alla haft några riktigt sköna dagar! Förhoppningsvis har ni inte hunnit tröttna på fisk i helgen för idag lägger vi till ett nytt torskrecept i vårt receptarkiv, en väldigt lättlagad torskmiddag som i princip sköter sej själv i ugnen. Att koka fisk på låg värme i ugnen kan vi verkligen rekommendera, det ger ett saftigt och smakrikt resultat. Använd er gärna av en ugnstermometer och ta ut fisken när den nått 55 grader, så blir det hur bra som helst.

Svamp har vi inte så ofta till fisk av någon anledning, kanske är det inte det första partnerskapet man tänker på, men de passar faktiskt riktigt bra ihop. Just skogschampinjonerna tycker vi har mer och godare smak än "vanliga" champinjoner, men det går naturligtvis bra med vilken svampsort som helst. Nypotatisarna fick sällskap av rå blomkål i stekjärnet de sista minuterna och på en tallrik vid sidan låg en marinerad sallad med bland annat kålrabbi och rädisor.

Summa summarum så blev det en väldigt somrig fiskmiddag med friska smaker som avnjöts i det Mårtenssonska köket förra veckans fiskdag. Middagen är resultatet av en kylskåpsrensning som fru M gjorde i tisdags och lockas ni inte av våra tillbehörsförslag så är det fritt fram att ändra om, efter era smaker och kylskåpsinnehåll!


Ugnsbakad torsk med citronsmör   2 port
400 g torskfilé
ca 25 g smör, rumsvarmt
½ citron, rivet skal och pressad saft
några drag med svartpepparkvarnen
Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form.
Rör samman smöret med rivet citronskal och pressad saft, klicka smöret över fisken.
Dra över lite svartpeppar och täck formen med ugnsfolie.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader och låt den stå ungefär 20-30 minuter, kolla gärna fiskens temperatur efter 15 minuter. När fisken är vit och lätt faller isär är den klar, använder du termometer så ska den stå på 55 grader när det är dags att ta ut den ur ugnen.
Servera fisken med smöret som smält i formen, smaka gärna av det med ytterligare citronsaft och lite salt.


Vitlöksfrästa champinjoner med färsk spenat
1 ask champinjoner, vi använde oss av skogschampinjoner
ca 200 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
lite pressad citron
Borsta av och skär svampen i kvartar.
Har du stora spenatblad så dela dom i mindre bitar, använder du de små bladen så låt dom vara hela.
Smält en rejäl klick smör och fräs svampen tills den fått fin färg.
Riv ner vitlöken, tillsätt spenat och pressad citron och fräs med ett par minuter.
Servera.


Marinerad kålrabbisallad
1 liten kålrabbi
några rädisor
10-15 cm gurka
2 msk rapsolja
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad dill
Skala och hyvla kålrabbin i tunna skivor.
Hyvla även rädisorna och gurkan tunt och lägg allt i en skål tillsammans med dillen.
Häll över rapsolja, citronsaft, blanda samman och smaka av med salt och peppar.
Låt salladen stå i kylen ca 30 minuter innan du serverar den.



Till sist så tänkte vi visa er årets dekoration av vår matjessilltårta. Ni som hänger i vårt kök på Facebook och Instagram har redan fått en smygtitt och vet att årets tema gick lite åt det mer musikaliska hållet:) 

Vi hade ju, som bekant, lite huvudbry med den där dekorationen... Det har ju blivit några olika varianter genom åren och det blir ju inte direkt lättare att komma på nya förslag, men när Freddy var här i veckan så brainstormade vi lite tillsammans och plötsligt så hände det!
Tålamodsprövande, minst sagt, men med pincett, sax och tandpetare så gick det till slut! 

Ha nu en härlig vecka allesammans, tillhör ni semesterfirarna så önskar vi er en skön sådan!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

10 kommentarer:

  1. Hahaha, fantastisk dekoration. Både snyggt och roligt.

    Jag älskar fisk av olika slag så jag tar mer än gärna emot förslag på fiskrätter. Tillbehöret med champinjoner och spenat verkar väldigt gott och jag kan tro att det blev gott ihop med torsken.

    Ha det så bra ni med i veckan. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, ja vi kände oss ganska nöjda minsann:)
      tillbehören passade fint, kul att fiskarna våra går hem!

      Tackar,
      kramar

      Radera
  2. Fisk tröttnar jag inte på:) Härligt recept hoppas ni har haft en riktigt bra helg
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det, Milla! En skön helg hat vi haft, vi hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Vilket jobb med tårtan! Jag trodde först att det var ett redigerat foto!
    Och nej, inte får man nog av fisk inte! Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, ingen redigering här inte, bara en massa tålamod och pillergöra:)
      Fisk är gott i alla lägen,
      kramar

      Radera
  4. Tack för fiskrecept som ska provas! Torsk i ugn är verkligen helt suveränt. Det hade jag inte trott att jag skulle kunna säga för något år sedan :-) Salladen ser också fantastisk ut. En massa inspiration att tacka för. Och garneringen av tårtan, en killer! Kan se er framför mig när ni höll på :-)

    Hoppas ni har en skön sommar och får en fin semester när det är er tur!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  5. Fin matjestårta! Och kul citronpress (?). Fiskrecept behövs alltid.

    SvaraRadera
  6. Helt i min smak! Gärna lite pepparrot också!

    SvaraRadera
  7. Jag är så grymt imponerad av era dekorationer varje år och när man tror att ni inte ska göra någon så kommer där ännu en fantastisk dekoration. Coolt!
    Middagen låter hur fräsch och god som helst. Kålrabbi måste jag ragga upp för det har jag inte ätit ännu i år.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!