fredag 4 juli 2014

Semesterfirande med skumpa och skaldjur!

Jojominsann, nu har Mårtenssonarna gått på sommarsemester kan ni tro! Eller egentligen så börjar den ju först på måndag "på riktigt", men eftersom vi som vanligt är lediga på fredagarna så börjar ju vår ledighet redan idag. Detta firades på bästa sätt i går kväll, vi tar ju som sagt var alla chanser till att få fira, och det bästa vi vet är underhavetdjur och champagne. Det blev hummer tillagad på enklaste sätt, pilgrimsmusslor kockade likaså och en räkcocktail som inte var så fasligt avancerad den heller. Men, precis som vanligt så visade det sej åter igen att det enklaste oftast är det godaste!

Pilgrimsmusslorna ikläddes basilikablad och baconskiva, stektes snabbt på hög värme i smör och han som ville drog några drag på svartpepparkvarnen över dom precis innan de skulle huggas in på. Easy peasy!


Baconlindade pilgrimsmusslor 2-4 port
1 pkt pilgrimsmusslor
tunt skivad bacon
några färska basilikablad
Nymald svartpeppar
Om musslorna är frysta så tinar du upp dom först. Lägg musslorna på hushållspapper så de får rinna av.
När vätskan är borta lägger du ett basilikablad på varje mussla och lindar sedan in den i en halv skiva bacon.
Fäst baconet med tandpetare och stek sedan på hög värme i smör tills musslan har en innertemp av ca 56 grader.
Servera gärna med balsamicokräm som ringlas över.

Hummern som följde musslorna klövs rakt av på längden, det görs enklast genom att man sticker spetsen på en vass kniv genom huvudet på hummern och sedan klyver den rakt ner mot stjärten. Ett vitlökssmör rördes samman och klickades över halvorna som lagts i en ugnssäker form, in i ugnen på 225 graders övervärme och där fick de stå tills smöret smält, ca 7 minuter. Lite citron pressades över och sen var det bara att njuta!

Räkcocktailen avslutade hela partajet efter att den hade fått stå i kylen och vänta. Alltså är den perfekt om man gillar att förbereda saker och ting, speciellt då mat som ska bjudas bort. Röran i en skål, den skurna salladen i vatten i en annan skål och garneringen på en tallrik övertäckt med plastfolie. Allt väntar i kylen och precis innan serveringen lägger du upp allt i portionsskålar. Smidigt sa vi ju!

Bubblet vi skålade i heter Michel Turgy Grand Cru Blanc de Blancs Brut, nummer 77990, och hittas i systembolagets beställningssortiment. Om vi gillade det? Oh yes, vi föll som furor för de många och små bubblorna, men smällen som lät när korken exploderade ur flaskan höll dock på att orsaka både hörselskada och blöta byxor!

Räkcocktail med avokado  2 port
400 g skalade räkor
1 avokado, tärnad
1-2 tomater, urkärnade och tärnade
1 dl majonnäs
1 dl matyghurt
hackad dill
pressad saft från ½ lime
salt och svartpeppar
strimlad isbergssallad
1 hårdkokt ägg
Rör samman majonnäs och yoghurt, smaka av med lime och kryddor.
Blanda försiktigt ner avokadon, tomaterna, räkorna (spara några till dekoration) och dill.
Ska du förbereda cocktailen så gör du hit och ställer röran i kylen tills det ska läggas upp.
Lägg den strimlade salladen i botten på ett glas och toppa sedan med räkröran.
Dekorera med skivat ägg och räkor, citron om du vill det.

Semestertider betyder att vi kopplar av och kopplar ner i vårt kök, visserligen kommer vi att slänga in ett inlägg då och då men kanske blir det lite mer sällan än normalt. Vi har ju som sagt semester:) Samma gäller på både vårt Instagram och på vår facebooksida, aktiviteterna där kommer också att sjunka lite grann. Säkerligen ser det likadant ut för er del, ni som följer med i våra matäventyr är förmodligen också inte så aktiva på nätet utan kopplar ner och av nu i sommar- och semestertider.

Så till sist önskar vi er alla en riktigt härlig helg och kanske också en skön semester. Ät, drick och njut av livet på det sätt som ni gillar bäst. Och kom ihåg - livet går inte i repris!

Kramar till er alla
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Vilken start på semestern. Själv sitter jag på pizzerian och inväntar pizzorna. Lite jobb imorgon och sen semester!!!

    SvaraRadera
  2. Härligt start på semestern. Önskar er en skön och trevlig ledighet, kram!

    SvaraRadera
  3. Ha en go semester! önskar jag er Åsa

    SvaraRadera
  4. Hurra! Både för semester och god mat! Och gott i glasen också så klart.
    Njut nu allt vad ni orkar. Fast det vet jag ju att ni kommer göra. Stor kram till er båda.

    SvaraRadera
  5. Låter som ett alldeles förträffligt sätt att starta semestern! Önskar er riktigt fina semesterveckor med avkoppling, vila, härliga upplevelser och god mat! Kram!

    SvaraRadera
  6. Hoppas ni får en superfin semester! KRAM!

    SvaraRadera
  7. Bästa firarmaten, skumpa och skaldjur!

    Önskar er en härlig semester!

    Kram jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!