onsdag 3 september 2014

Frukosttajm med juicesmoothie och granola

Äntligen är solen tillbaka hos oss igen efter några dagars regn, idag har det verkligen varit en sådan där perfekt sensommardag här nere hos oss med en klarblå himmel och strålande sol! För visst är det så att man saknar den där stora lampan på himlen väldans mycket när den mest lyser med sin frånvaro? Men efter en het sommar som den vi just avnjutit så är det ibland faktiskt ganska skönt med innesittarväder, i alla fall när det ekar tomt i skafferiet på både det ena och det andra... Så efter att ha varit utan hemmagjord granola i köket en tid tog äntligen fru M tag i the granola-making-business när termometern i köket äntligen visade lite mer humana grader.

Denna gången blev det en lite annan variant på smaksättningen när först lite äppeljuice skvättes över frö och nötter, tätt följd av en kryddmix från Spicemaster. Blandningen heter något så tjusigt som "Morning Wellnes" och i den hittar man bland annat kanel, ingefära och gurkmeja, i burken finns bara kryddor - inga tillsattser - och alla är dessutom ekologiska. Vi har provat att pudra mixen över gröt, slängt ner i smoothie och nu alltså även ner i granolan och det smakade finfint vill vi lova! 
Hittar du inte kryddmixen så kan du så klart blanda till din egen, helt efter dina egna smaklökar, 
prova dej fram med dina favoritsmaker, experimentera och testa hej vilt:) 

Granola med äpplejuice och kryddor
1 dl vardera av valnötter, sötmandel, cashewnötter och hasselnötter
4 dl dinkelgryn
4 dl rågflingor
1 dl vardera av solrosfrön, hela linfrö, krossade linfrö, sesamfrö och pumpakärnor
3 msk honung
1½ dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
1 dl rapsolja
2-3 msk morning wellness kryddmix, eller annan kryddblandning som du gillar - kanel, kardemumma och ingefära kan vi varmt rekommendera om du inte hittar mixen.
Hacka nötter och mandel grovt och blanda dom med gryn och frön i en braspanna.
Blanda samman honung, olja, vatten och juice, häll ner i pannan, strö över kryddorna och blanda samman.
Rosta mitt i ugnen på 175 graders övervärme och låt granolan stå inne ca 30-45 minuter. Rör runt då och då så det inte bränns vid.
Förvara din färdiga blandning torrt i en burk med tättslutande lock.

Och som om att det inte räckte med en deltagare på frukostbordet så ska vi minsann ta och duka fram ytterligare en som vi sörplat i oss nästan varenda helgfrukost denna sommaren, och som vi fortfarande är näst intill beroende av. Vi vet väl egentligen inte vad vi ska kalla den här i receptet, men juicesmoothie är väl så nära man kan komma i beskrivning, (att vi sen kallar den smoothie-padoodie när vi står där i köket på morgonen och grejar kan väl vara en hemlis mellan er och oss?). I alla fall så är det en laktosfri smoothie eftersom den vätskas upp av pressad apelsin och grapefrukt, gillar man inte den ena så tar man mer av den andra. Krämigheten får man från avokado eller banan, bären sätter smak på hela härligheten och dom kan du naturligtvis också variera efter tillgång och smak!


Juicesmoothie   ca 2 glas
2 apelsiner
1-2 grapefrukter. lite beroende på hur mycket saft du får ur dom
1 dl blåbär, gärna frusna
1 dl hallon
2 avokado, går hur bra som helst att ersätta med bananer
några blad färsk citronmeliss
Pressa juicen ur grapefrukt och apelsin och häll i en mixer.
Kärna ur och gröp ur avokadorna, ner med fruktköttet i mixern tillsammans med övriga ingredienser.
Mixa alla ingredienser och häll upp i glas, sörpla i dej och njut!

Så där ja, där har ni de senaste frukostförslagen från det Mårtenssonska köket och vi hoppas att någon - eller kanske båda - faller er i smaken. Själva räknar vi med att sörpla i oss i alla fall minst två glas smoothie-padoodie kommande helg för att stärka oss, det ryktas nämligen om en svampexkursion om vi har vädrets makter på vår sida. Och en sådan kräver ju energi, det lärde vi oss från förra årets svampjakt! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Mmm, så gott. Jag längtar efter att få göra egen juice och smoothie, men snart så :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Älskar granola men gör det sällan själv, tyvärr! Har dock fått dille på Pauluns musli med blåbär och vanilj - bra substitut när orken tryter, tycker jag! KRAM!

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det var länge sedan jag gjorde granola. Tack för goda frukosttips:)
    Thaibåten måste jag besöka när jag är i Stockholm vilket ställe:)
    Ha det gott
    kram

    SvaraRadera
  4. gahhhhh vad gott jag älskar granola : ) kram på er finisar! /Sofia

    SvaraRadera
  5. Jag skulle få testa de där kryddorna, men det dök aldrig upp något paket. Jag får väl helt enkelt leta upp dem själv. Sån här frukost älskar jag. Bästa målet på hela dagen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!