måndag 22 september 2014

Hemmagjord korv med mynta och basilika

Att Håkan hade Mårtenssons korvfabrik igång igår är ingen hemlighet, det kunde ses både här och där. Man kan ju kanske tycka att man borde få nog av att stoppa korvar när det görs på jobbet resten av veckan där i charktillverkningen på GeMa-livs, men så är alltså inte fallet. För när man vaknar med en ny korvidé och smakkombination i huvudet så är det bara så att den måste ut genom korvhornet fortast kvickt, även om det står söndag i almanackan. Den måste ju testas för att se om den smakar lika gott i verkligheten som den gjorde i teorin!

Gårdagens variant var alltså just en sådan idé som fanns i tankarna när ögonen slogs upp i söndags morse och som ni kanske förstå så blev det ett lyckat smakexperiment! Lägligt nog låg det två lammläggar och en fläskkarré i frysen, båda passar fint att användas till korvstoppning eftersom det oftast är bra med fett på just dessa bitar. För oavsett vad man tycker om fett på kött så är det nödvändigt när det gäller korvtillverkning, annars blir korven på tok för torr och en torr korv är ingen god korv!


I princip kan man ju använda vilka smaker som helst i korvsmeten, det är bara fantasin som sätter gränser (ja inom rimliga gränser så klart). Whisky funkar kanon, ramslök likaså och att använda indiska kryddor blir hur gott som helst. I gårdagens korv användes färska örter som vi hade stående i köksfönstret och som bara bad om att få bli använda till något, annars skulle de snart sluta sjunga på den där sista versen också... Både myntan och basilikan gillar ju citron så därför rördes även olivolja med just citronsmak ner, potatismjölet tillsattes för att binda samman smeten så den inte blev för lös.
Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet.

Färskkorv med mynta och basilika
900 g fläskkarré
400 g benfri lammlägg
5 g färsk vitlök
ett gäng färska myntablad
ett gäng färska basilikablad
1,5 msk salt
1,5 msk socker
2 g torkad oregano
2 finn crisp
1 msk potatismjöl
0,5 dl olivolja med citronsmak
svinfjälster till stoppning
Se till så att köttet är högst 4 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir allt så mycket enklare och bättre vad gäller hållbarheten.
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten minst en timme innan stoppningen.

Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom olja och potatismjöl på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner finncrispen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Häll ner potatismjöl och oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.

Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!

detta och detta inlägget kan du se lite närmare på hur man går tillväga när man stoppar korv.  
Annars då? Jo då tack, det knallar och går. Förutom att fruns rygg trilskas mer än vanligt och att hon nu, för första gången, har gett sej och låtit det onda vinna så är allt bara bra. Middagsbjudningen i lördags gick kanoners, maten blev så in i hoppsan uppskattad och lovorden haglade. Helt i vanlig ordning bjöds det på en massa skratt, magmusklerna fick sej en rejäl genomkörare liksom musklerna i mungiporna:) Både mat och dukning förevigades och dyker upp här i köket inom kort.
Söndagen spenderades i sakta mak, förutom korvstoppning så tog vi en liten promenix och njöt av de där sista värmande solstrålarna, det kändes på något vis som att gårdagen verkligen var sista sommardagen för året - det låg i luften absolut!
Och vet ni, i morgon tisdag är det faktiskt bara tre månader till lillejulafton:) Hoppla!

Ha nu en fortsatt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Knorr knorr i magen här. Tur att det står korv på matsedeln idag. Ingen hemmagjord dock :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med knorrande, speciellt när det kan åtgärdas:) Äsch, det får bli en hemmagjord variant en annan gång!
   Kramar

   Radera
 2. Vi måste verkligen ta tag i korvstoppandet, ligger verkligen efter. Tänker ge Lars en korvbok i födelsedagspresent och så ska det göras korv på vildsvinsköttet vi har i frysen. Så det så!

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ni var ju så på G tidigare, ni hämtar säkert upp snabbt! Vill du har tips på bra korvbok så bara hojta till, Håkan har några guldkorn i bokhyllan.

   Kramar

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!