onsdag 10 september 2014

Lax och whisky.

I begynnelsen av vårt virtuella kök hade vi en rubrik på ett inlägg som fick en del att höja både på ett och två ögonbryn och fundera på hur vi smaksatt vår spätta egentligen, när dom läste "Whisky och spätta"! Den gången handlade det inte om spätta som var smaksatt med whisky utan det var istället två helt olika tips som vi skrev om. Men idag, idag handlar det faktiskt om lax som är smaksatt med whisky och vi kan intyga att det hela smakade hur bra som helst - oavsett hur tossigt det låter.

Vi kan egentligen inte ta åt oss hela äran för receptet, Håkan hittade nämligen ett makrillrecept i en rolig kokbok som hamnat i våra händer via vår (numera före detta) granne som i sin tur hittat den på en loppis och genast tänkt på oss. Behöver vi säga att vi saknar vår granne?! Boken heter "Österlenkrögarnas bästa" och är utgiven på tidigt 90-tal av några elever på en gymnasieskola i Simrishamn, som ett projekt i något vid namn Ung Företagsamhet. I förordet kan man läsa att boken har "framställts under stundvis mycket stora plågor" men att den även gett eleverna "stor glädje och många roliga minnen".
I våra öron låter det helt underbart och vi kan meddela att den skänkt även oss stor glädje och framförallt, god mat!

Makrillreceptet fångade herr Mårtenssons intresse snabbt, kanske föga förvånande, och efter några små förändringar blev det så här:

Whiskylax     2 port
ca 400 g lax
1 klyfta vitlök
1 msk rapsolja
½ msk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar
2 msk whisky
½ röd lök, fint hackad
hackad persilja och dill efter behag
Skala och dela vitlöksklyftan mitt av.
Gnid in botten av en ugnsfast form med vitlöken, gnid rejält så att löken avger smak.
Rör samman vinäger, olja, salt och peppar, häll ner i formen och lägg ner fiskarna i formen.
Häll whiskyn över fiskarna, strö över lök, dill och persilja.
Ställ formen mitt i ugnen på 175 graders värme och låt stå inne tills fisken är färdig, tiden beror lite på hur tjocka fiskfiléerna är men använd gärna termometer som ska visa 56 grader när det är dags att ta ut fisken.
Servera din whiskyfisk med ett gott mos och en härlig sallad.

Vilken Österlenkrögare som ligger bakom det ursprungliga receptet framgår inte från boken, 
kanske någon av våra läsare vet? 

I kväll syns inte röken av varken whisky eller fisk i det Mårtenssonska köket, det ligger istället vegetariska kraschade kikärtsbiffar på våra tallrikar. Just den där delen med kraschade är något vi känner att vi måste ta tag i innan vi bjuder er på biffarna, smaken verkar det inte vara något fel på tack och lov, men man äter ju faktiskt med ögonen också...
Gör om gör rätt med andra ord:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

 1. Jag gillar ju inte att dricka whiskey men att ha det i maten är faktiskt gott och det här lät ju spännande!

  SvaraRadera
 2. Whiskey i mat är ju gott, men jag hade nog velat ha den i en sås till en fin köttbit eller så :) Minns ni såsen till chokladkakan på Prostens pizza i våras? Himmel, så gott...

  SvaraRadera
 3. Whiskey är fina grejer, inte minst nu i förkylninggstider! Jag och J tar oss en rejäl mot snuvan och det hjälper en bit. Kram på er och trevlig helg!!!

  SvaraRadera
 4. Man kan lita på er, ni pimplar whisky som en annan pimplar rom!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!