måndag 13 oktober 2014

Glutenfri smulpaj

Smuliga pajer, det är grejer det! Funkar till de flesta frukterna och bären, lätta att röra ihop och framför allt så är det gott! Nu ska ni inte tro att vi är några pajfanatiker vad gäller efterrättspajer i det Mårtenssonska köket, långt därifrån, men någon gång om året så händer det minsann att vi svänger ihop en. Nu senast provade vi att göra en glutenfri variant av just smulpaj och resultatet blev överraskande smaskigt!

Att ha i kokosflingor kan kanske vara ett vågspel om pajen ska bjudas bort, inte alla uppskattar de vita små flagorna, men det går bra att utesluta kokosen och öka på mängden nötter och mandel istället. Det fungerar med havregryn också, men vi har lärt oss att inte alla glutenintoleranta tål grynen även om de är så kallade "ren havre". Så ska pajen vara garanterat glutenfri är det bäst att inte chansa, resultatet kan bli oerhört tråkigt...

Vi tyckte om honungens sötma men vi saknade den där knäckiga känslan och smaken, nästa gång tänker vi därför prova med råsocker istället och se om det inte blir lite mer kras i degen då. Pajdegen kan ni smula över vilka frukter som helst, vi hade rabarber under vår och har tänkt ta äpplen vid nästa test - helst så fort som möjligt:)


Glutenfri smuldegspaj   ca 4 port
2 msk rapsolja
2 dl grovt hackad mandel och hasselnötter
1 dl riven kokos
1½ dl mandelmjöl
3 msk honung
1 ägg
Rör samman alla ingredienser till en smulig massa.
Smörj en ugnssäker pajform, ca 24 cm, och lägg i bitar av frukt eller bär av valfritt slag.
Täck frukten med pajdegen och grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter, känn med en provsticka så att frukten är mjuk,
Servera gärna med en makalöst god vaniljkräm/sås, recept på det hittar du här i detta inlägget.


Helgen har avlöpt i stilla mak, vi har njutit av det härliga vädret och kopplat av, väldigt passande så vi orkar med kommande strapatser - vi titulerar ju oss semesterfirare denna veckan. Det står spännande upplevelser och restaurangbesök på agendan och vi hoppas verkligen att det blir så bra och gott som vi förväntar oss.

Vi hoppas att ni alla får en kanoners bra vecka, för det tänker vi ha!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Har ni kollat in min äppelsmulpaj från i torsdags? Lite liknande. Jag tyckte den blev ganska knäckig. Jag undrar om det inte kan vara ägget som gör att det blir lite mjukare. Men er paj är säkert hur god som helst om jag känner er rätt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, nu har vi så gjort:) Kan kanske bero på ägget, vi får helt enkelt ta och testa att göra utan ägg nästa gång!
      Kram på dej

      Radera
  2. Semesterfirare låter alldeles ljuvligt, hoppas att ni får en finfin resa! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ljuvligt är ordet! Tack, vi har haft det superbra, en rapport kommer snart.
      Kramar till er !

      Radera
  3. Gott med smulpaj! Själva smaskar vi i oss lite mer av helgens Guinness-chokladtårta. ;)
    Låter härligt med semester, önskar er en underbar vecka! Undrar vart det bär av för er?
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uhuh, det låter som en oerhört frestande god chokladtårta!!
      Mycket härligt har vi haft det, till Köpenhamn styrde vi stegen minsann:)
      Kramar

      Radera
  4. Jag brukar göra som vanlig smulpaj med smör fast använder kokossocker, mandelmjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl och ev. hackade nötter. Härligt med lite minisemester! Kram.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!