onsdag 22 oktober 2014

Inte den perfekta omeletten!

Något som är lättlagat och som går att variera i all oändlighet är den gamla hederliga omeletten. Ibland kan man se på vissa matlagningsprogram, oftast tävlingar, om hur avancerat och krångligt det är att få till en perfekt omelett och är det en sådan du är ute efter så får du leta någon annanstans. Vår hade förmodligen inte passerat förbi en proffskocks hökögon:) Men allt behöver ju inte vara perfekt och felfritt för att smaka gott, eller hur?

Vi gör gärna omelett när det ska intas en bortabjudningsmiddag senare på kvällen, eller om vi själva ska ha gäster. Det är faktiskt en av de få gångerna som vi äter stadiga luncher som denna hemma i köket, mest på grund av att vi äter sena helgfrukostar:) Men när vi ska bort och vet att det vankas middag senare på kvällen efter drink(ar), så är det bra att "bånna" med något på hemmaplan och ägg är perfekt!


Dagens variant gjordes en dag när fru M behövde lite lunch i magen när jobbet avslutats redan på tidiga förmiddagen, ja hon har det så lyxigt när det står torsdag i kalendern. I kylen fanns en ensam färskkorv signerad Håkan och den tillsammans med några blandade grönsaker och ägg resulterade i en väldigt smarrig så kallade öppen omelett. Således kan vi alltså konstatera att omeletten inte bara är perfekt som helglunch, den är också kanoners som ensamlunch en helt vanlig torsdag!

Öppen omelett med chorizo,  antingen för två personer till lunch eller 1 person till middag
3 ägg
en skvätt grädde, ca ½ dl
salt och svartpeppar (eventuellt vitlökssalt om man vill det)
1 valfri färskkorv i slantar
½ paprika, hackad
1 näve babyspenat
tomater i klyftor
färska basilikablad
riven parmesanost
Vispa samman ägg och grädde hastigt med en gaffel, krydda.
Stek på korvslantarna i lite smör, men ta inte för mycket eftersom korvarna också avger fett, tillsätt paprikan så de får steka med en kort stund.
När korvarna börjar få en fin färg så häller du i äggröran.
När det börjar "stanna" så tillsätter du resten av ingredienserna och rör lite försiktigt i smeten.
Låt det sedan steka klart, vissa vill ha den genomstekt medan andra hellre vill ha den lite lös, till omeletten är som du vill ha den.
Hugg in, gärna med lite parmesanost och ringlad balsamkräm över.

Den perfekta enmanslunchen, hur ser den ut i ert kök? Alla idéer mottages tacksamt eftersom det där med lunchvariation inte riktigt är Mårtenssons starka sida av någon anledning. Oftast blir det färskkorv (det finns av förklarliga skäl alltid i frysen) eller alltså omelett. Varför vi inte är några lunchproffs har vi inte något svar på, men man kan ju inte vara bra på allt, eller hur?!

Så en liten statusuppdatering:) Herr M ber att få tacka för alla fina krya-på-dej-hälsningar, förkylningen av megastora mått håller i sej fortfarande (har baske maj ente vatt så kylder på säkert tie år) och nu har frun också lyckats få sej en släng av baskeluskan som satt sej på stämbanden... Så medan en Mårtensson snörvlar högljutt, så är den andra Mårtensson ovanligt tyst:)
Vi hoppas verkligen att det hela är slut lagom till fredag i alla fall, då står nämligen ett besök på den årliga Matmässan i Malmö inskrivet i kalendern och det vill vi verkligen inte missa. Besöket ska göras tillsammans med Ankis syrra - som "femmar" samma dag och därför ska firas lite grann- sambo och son, och vi har sett fram mot detta länge. Så håll nu tummarna för oss och våra bästisar Kan Jang, vitlök och c-vitaminer är ni snälla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Bort med er alla virus som hägrar runt, för nu måste Mårtenssons bli friska.
    Ha det så kul i Malmö och njut:)
    Krya krya
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch och fi, bort med allt skräp!
      Tack vi ska göra vårt bästa, Anki håller sej fortfarande mot förkylningen men vi får se hur det blir med Håkan...
      Kramar

      Radera
  2. Omelett är ju himla bra lunchmat å andra sidan, går ju att variera (med annat än korv, hehe) så mycket så man klarar sig länge utan att tröttna. Jag gjorde mycket blåbärsomelett när jag var hemma och pluggade om dagarna. Bra brunch :) Annars är en matig smoothie en favorit. Med grönsaker i, typ avokado, gurka och äpple. Och lite nötter till :) Hoppas ni kryar på er till helgen om inte tidigare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra och blåbärsomelett låter ju oerhört intressant!
      Tackar, vi hoppas det ljusnar.

      Radera
  3. Gott med omelett, perfekt snabbmat.

    Nadja

    SvaraRadera
  4. Omelett är perfekt som lunchmat och ett bra sätt att få bort lite kylskåpsrester på. Jag brukar ibland göra nån enkel pastarätt till lunch och utgå lite från Kajsa Warg-principen - man tager vad man haver. Hoppas ni kryar på er och att ni får en trevlig helg. Sov så mycket ni kan och drick mycket vatten är mina tips för det är vad jag sysslar med denna vecka för jag har också en förkylning som småhärjar. Kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tager vad man haver är alla tiders, kylskåpsrensningar är verkligen bra på alla sätt!
      Ja, det verkar som att de där förkylningsbaskeluskerna är ihärdiga överallt,
      vi hoppas du också kryar på dej.

      Kramar till dej

      Radera
  5. Usch säger jag! Dessa illasinnade baskelusker som försåtligt slår till när man minst anar det. Maken hostar på sin femte vecka nu, och två av döttrarna likaså. Peppar, peppar har jag klarat mig, jag som brukar däcka först av alla! Hoppas verkligen ni blir friska så ni kan få en trevlig helg! Beträffande lunch, så brukar jag också emellanåt få äta själv. Ofta blir det omelett för mig också, eller också soppa. En favorit är också varma mackor. Skivat bröd, tinat eller direkt från frysen, något gott på, och in i ugnen eller ned i stekpannan. Ibland blir det precis som för Sara en matig smoothie. Matmuffins är också bra att ha i frysen. Med sallad till blir det en enkel och lättfixad lunch. Kram på er och se till att bli friska. Nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tråkiga som bara den är dom! Men hugaligen, 5 veckor låter ju inte alls vidare trevligt. Håkan är på vecka ett och vi hoppas verkligen inte att det ska hålla på i 4 veckor till... Skickar krya på dej hälsningar till din familj också!
      Tack för alla lunchtips, vi lägger dom på minnet.
      Kramat till dej Kjersti

      Radera
  6. Omelett gillas här också. Fylld utav mumsig ost och lite skinka och grönt till! Eller en soppa eller varför inte pasta med ost och ketchup. Mmm, det tröttnar jag aldrig på. Snabbt, lätt och mättande! ;-)
    Hoppas att ni är bättre nu - MatMässan vill man ju inte missa! Jag hostar också, men det blir ett par Alvedon innan imorgon. Vi kanske ses där i år! :-)
    Kram och Trevlig Mathelg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vi såg ju inte alls dej, konstigt med tanke på hur otroligt glest det var i år mellan både besökare och utställare... Hoppas du hade det bra i alla fall och att det blev fynd gjorda!
      Kramar tebax

      Radera
  7. Omelett är gott och enkelt att laga då man behöver mat snabbt. Så fin bild ni tagit. Kram och jag hoppas ni mår bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det himla smidigt och gott! Tackar,
      kram till dej

      Radera
  8. Ååh så god den såg ut, den omeletten! Älskar omelett med paprika i!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så kul att höra, visst är det gott.
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!