fredag 3 oktober 2014

Morsans kanelbullar

I dag har vi en gästbloggare här i det Mårtenssonska köket, eller i alla fall nästan. Det är nämligen Håkans morsa Monica som står för både dagens recept och dagens fotomodell. Att få henne att stå fotomodell var däremot inte så lätt:)
Det är ju nämligen så att den gamla goda klassikern kanelbullen har sin egen dag i almanackan och i morgon den 4:e oktober är det dags att fira kanelbullens dag för 15:e gången i rad!
I ärlighetens namn så är varken herr eller fru M någon kanelbullebagare av stora mått, men bjuds vi så är det ju klart att vi inte tackar nej. Så var det i detta fallet, Håkans morsa hade dragit igång bageriet och körde dagen till ära med hemleverans i utbyte mot en kopp kaffe. Klart vi tackade ja!

Receptet som används när morsan bakar kanelbullar är samma som använts i alla år, Kungsörnens egna klassiska recept, hon tycker det funkar bäst och ger fina och saftiga bullar. Men precis som de flesta andra kakor och bröd man bakar så är dom godast att sätta tänderna i när dom är alldeles nybakade. Får Anki bestämma så står det ett glas iskall mjölk på bordet redo att svalka tungan om man bränner sej på bullarna, Håkan väljer helst en kopp java som bullsällskap - vad väljer du?


Kanelbullar  40 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 msk kanel
Pensla med
1 ägg
pärlsocker
Värm mjölken försiktigt tills den är fingervarm.
Smula jästen i en stor skål, häll över mjölken och rör tills jästen smält.
Dela smöret i små bitar och tillsätt det i skålen tillsammans med socker, salt och kardemumma.
Tillsätt mjölet (spara ca 1 dl till att baka ut med) och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
När du fått en smidig deg låter du den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Rör samman fyllningen.
Stjälp upp degen på ett mjölat underlag och arbeta ihop den.
Dela degen i 4 bitar och kavla ut dom så dom blir avlånga och så gott som fyrkantiga och bred sedan på fyllningen.
Rulla samman biten till en rulle och skär i 10 bitar som du lägger i bullformar eller direkt på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Täck över bullarna och låt dom jäsa 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter.


Huruvida det blir kanelbulle i  morgon eller inte får vi se, en brunch kommer det i alla fall att bli och den tågar vi in till Malmö för att sätta i oss. Ligger det kanelbullar på något av serveringsfaten där är det inte alls omöjligt att vi norpar åt oss en och sköljer ner den med bubblet vi tänker slå i glasen:)
Däremot finns det en chans till god fika i eftermiddag när vi ska ut i skogen med bästa syster Carina för en ny svampplockningstur, som enligt ryktet ska resultera i säckavis med svamp! Hon har nämligen hittat en riktig guldgruva, markerat den i sin svampapp (jodå, det finns sådana också!) i telefonen och nu ska hon bjuda med oss dit ut. Kaffet ska kokas och stövlarna dras på och sen är vi redo att ta oss an Kalle J och herr kantarell! 

Vi hoppas att ni får en riktigt härlig hösthelg, med eller utan kanelbullar!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Ser ut att vara goda bullar som ni blir bjudna på och jag är som Anki, vill helst ha ett stort glas kall mjölk till mina bullar. :-) Jag kan inte baka bullar, blir alltid misslyckat, däremot har jag en syster som mer än gärna gör och jag blev bjuden redan i förrgår på nybakade bullar så idag blir det nog ingen. Ha en fortsatt fin helg! Nu ska jag läsa i kapp era inlägg för jag har inte haft tid med bloggläsning på ett tag. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, så kul att du gillar dom. Skönt att ha någon som kan hjälpa till då, ungefär som vi har det:)
      Nej, det är inte alltid tiden räcker till åt allt man vill, hoppas du gillar vad du hittar i arkivet,
      välkommen tillbaka!
      Kramar

      Radera
  2. Det är sååå gott med nybakade bullar. Som jag inte tål då tyvärr själv men har lovat familjen att baka i närmsta framtiden. Sedan jag köpte kokboken "Nu bryter vi för lunch, Samanthas filmmat" Så är extrasaltat smör ett måste i fyllningen...

    Önskar er en underbar helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, även om det inte händer så vansinnigt ofta, knappas alls längre...:)
      Kul med nya inspirationskällor!
      Tack, hoppas du hade detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Vad goda de ser ut. Jag dricker gärna te med bullar, men visst är det gott med mjölk också. Jag bakade både kanelbullar och tarofyllda bullar. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Te är ju också så gott att ha till, det gillas av oss båda.
      Kramar

      Radera
  4. Klart det ska ätas kanelbullar idag! fast det har det å andra sidan gjorts hela veckan! :)) Ha en fortsatt mysig helg. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att fortsätta med godsakerna då, med andra ord:)
      Tack, hoppas det blev en fin helg hos dej också,
      kramar

      Radera
  5. Gillar verkligen kanelbullar😊 men till kanelbullensdag bakade jag inga i år, utan vi firade med kaffe med en skvätt grädde med kanelstänk. Jag vill ha lite varma bullar och en kaffe till det när det bjuds. När jag rensat färdigt i frysen och frostat av ska jag genast baka såå gott. Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grädde med kanelstänk, låter väldigt intressant, måste vara gottigt att ha i kaffet!
      Ha detsamma!

      Radera
  6. Bakade inga egna bullar i år men fick minsann en köpe-bulle iallafall. Hemma- och nybakade är godast! Mjukt smör istället för smält i degen gör dem saftiga och goda och inte snåla med fyllning. Gärna en kopp kaffe till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte illa då ju, vi fick minsann också en köpebulle ute i svampskogen:) Nej, mycket fyllning ska det vara!

      Radera
  7. Ja, tack, jag tar ett par bullar och en kopp kaffe tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut får du dt, du är mer än välkommen på kaffe och bullar, när du vill!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!