söndag 7 december 2014

Fikonbollar med konjak och knapriga chokladbitar

Hugaligen som det viner runt våra husknutar här nere idag, himlen är så där oroväckande mörkgrå och helst av allt ville vi bara stanna inne och kura hop oss under en filt i soffan, äta julgodis och dricka glögg hela dagen! Men nej då, riktigt så har vi inte gjort - inte än i alla fall. Håkan sadlade stålhingsten i förmiddags för en tur ut till jobbet och röken där det krokades julaskinkor inför morgondagens rökning av dessa, förberedelser är aldrig fel. Anki snörde på skorna, trotsade blåsten och gav sig ut på en promenad. Alltså har vi båda fått frisk luft så det räcker och blir över och kan med gott samvete mumsa på dom där gotterna i kväll i stället!

Gotterna tillverkade vi igår, det gäller att ta tillfället i akt när julkänslorna är på topp och det var dom alltså igår. Inget avancerat julgodis är det, pims och pillemojs är inte riktigt våra starka sida, vi föredrar det rustika utseendet... hrm hrm:) Det blev en omgång fikonbollar med smak av konjak som, efter avsmakning och betygssättning av Freddy, doppades i choklad. Dessutom blev det en laddning chokladploppar av den lite mindre onyttigare varianten med nötter, torkade frukter och frön i som gav ett härligt knaster i tänderna.
Båda passade dom finfint till glöggen som tappades upp igår med hjälp av en trädgårdsslang, efter att ha stått och småbubblat i 5 veckor nu. Tummen upp fick dom av vår gästkock, nu får vi se om dom faller även er i smaken:


Fikonbollar med konjak
300 g torkade fikon
½ dl solroskärnor
1 msk råsocker
1 msk konjak
mörk choklad
Dela fikonen i mindre bitar och kör dom i en matberedare så de finfördelas så mycket som möjligt.
Tillsätt frö, socker och konjak och kör till en nåt så när jämn massa.
Rulla smeten till små bollar och ställ dom i frysen ca 1 timme.
Smält chokladen, antingen i mikro eller vattenbad, och doppa bollarna i chokladen.
Lägg bollarna på bakplåtspapper till chokladen stelnat.
Förvara i kylen.

Knapriga chokladbullar
2 dl torkad frukt av valfri sort, vi använde aprikoser, fikon, russin och tranbär
2 dl nötter av valfri sort, vi tog ½ dl vardera av mandel och cashewnötter och 1 dl salta jordnötter
2 dl frön av valfri sort, vi hade solros-, pumpa- och sesamfrön
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 70 %
Dela frukten i mindre bitar, hacka nötterna grovt och blanda samman med fröna.
Koka upp grädden och ta grytan från värmen.
Bryt ner chokladen i mindre bitar i grädden och rör samman så chokladen smälter.
Rör ner nötter, frukt och frön i chokladen och blanda om väl.
Klicka ut blandningen i lagom munsbitar på bakplåtspapper och ställ kallt så det stelnar.
Förvara i kylen.

Ja, det lagades som bekant älggryta med lite drag åt både julen och boeuf bourgogne här i köket i går och det gjordes i sällskap av Freddy som ibland gästar vårt kök för lite matlagningslektioner. Både för hans och vår del, sist lärde ju han oss att göra egen sushi så det var ju inte mer än rätt att han fick testa hur man lagar till en gryta. Resultatet blev strålande, både förrätten som fixades till i en hast av moster och systerson och varmrätten gillade vi alla, receptet kommer att dyka upp även här i detta köket vad tiden lider.

Men nu kallar tvättstugan och köket på Mårtenssons och baske oss om vi inte hör dom där bollarna och plopparna ropa lite svagt också...
Ha en fin andra advent allesammans och glöm inte att släcka ljusen innan ni går och lägger er ikväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Vilken mysig julfixarhelg ni har haft. Jag ser fram emot receptet på er älggryta, låter spännande med viltkött och julsmak. Godisarna ni bjuder på verkar väldigt goda. De där fikonbollarna ska jag testa att göra. Gillar inte att göra avancerat godis och jag brukar aldrig lyckas med kola och knäck utan jag föredrar att smälta choklad och blanda ihop med goda saker. Ha en fin vecka som kommer. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev hur bra som helst. Älggrytan kommer under mellandagarna, hoppas du kan tåla dej tills dess, så kul att du ser fram mot receptet:)
      Visst är det smidigt att smälta och blanda, helt i vår stil!
      Tackar,
      kramar till dej Anna

      Radera
  2. Men åhhh nu vill jag ju göra mera godis, särskilt det där sista med alla nötter och bär!
    Ha en bra vecka och ladda för härliga julen, kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt, det är det vi vill höra:)
      Kramar på dej!

      Radera
  3. Vilket gott julgodis! Jag gillar frukt och nötter i kombination. Kram!

    SvaraRadera
  4. Här viner det också bra och även jag med min eländesfot, grenslar stålhingsten dagligen till jobbet. Regnet är värst tycker jag. Men julkänslan infinner sig då och då trots allt. Konjak är fint och fikon kan gå an. Jag ska laga en fikonmarmelad av fikon och glögg tänkte jag mig. Recept finnes för hugade. Kram/Erika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch och fi för det där regnandet, men stormen som är nu är minsann inte så rolig den heller:) Marmeladen låter ju smaskens, marmeladen som vi fick med hem från dej gick med i en flygande fläng!
      Kramar

      Radera
  5. bollar och ploppar är ju aldrig fel!

    här sitter vi i karantän och jag hade gladeligen begett mig ut även om det regnade och blåste ut, men det gör det inte utan solen skiner utanför, och vi måste sitta härinne och vänta ut magsjukan :( skicka hit lite bollar och ploppar tack!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig! Hoppas verkligen att alla sjukdomar håller sej borta från er i julhelgen så att ni verkligen kan njuta av resan och familjen!
      Kramar

      Radera
  6. Konjak och fikon och choklad - huuur gott låter inte det då?
    Här regnade hela dagen igår, verkligen hela. Jag stannade under en filt och läste en tjock bok.
    Carpe regnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä precis, du måste bara prova! Och det citatet snor vi rakt av, helt i vår smak:)

      Radera
  7. Den här julen ska jag laga mängder med julgodis...Så tänker jag varje år. Sen helt plötsligt är all jul över och det nya året börjar. Haha! Värre verkar det dessutom bli med åren. Att tiden flyger förbi.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, det där känns igen.. i november åker alla gamla urklipp, tidningar och receptböcker fram och inspirationen och peppet är på topp! För att sedan sakta dala och anta mer humana nivåer:) Men det finns ju ingen anledning att köra slut på matlagningshumöret, det blir jul oavsett!
      Kram på dej

      Radera
  8. Gott gott, bara gott! Jag måste sätta fart på min julgodistillverkning snart! Till lucia måste några vara klara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott:) "Skynda, skynda", som Gunde säger!

      Radera
  9. Mmmm...vilka godbitar! Gillar det där med torkad frukt i. Blir en sån god sötma och smak.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!