måndag 23 februari 2015

Rödbetssoppa, soppan som skräms lite grann!

Hej måndag och hej sista veckan i februari! I dag har fru Mårtensson varit med sin väninna på en otroligt intressant föreläsning som handlade om något så intressant och spännande som Funktionell medicin. Det låter kanske väldans invecklat och märkvärdigt men det var det inte, det handlade helt enkelt om hur kosten och maten vi äter påverkar vår hälsa och välbefinnande. Hur vi kan välja att äta mer eller mindre av sådant som inte är bra för oss, baserat på vårt individuella behov och eventuella hälsobesvär.
För Ankis del blev det en hel del AHA-ögonblick, framför allt vad gäller osteoporos och vad som är bra och dåligt då. Det får bli lite förändringar här hemma, inga avancerade saker men förhoppningsvis så kan dom påverka en del, vi behöver ju inte kalka ur skelettet i snabbare takt än vad som redan görs. Bli nu inte oroliga för att vi ska förändra det Mårtenssonska köket, nej då, ni kommer förmodligen inte att märka ett endaste minstaste lilla dugg.


Att vi alla behöver äta mer grönt pratade föreläsaren en del om och att införa minst en vegetarisk dag i veckan var en bra start. Därför känns dagens middagstips och recept lite extra passande att dela med oss till er av, det är nämligen en helvegetarisk soppa ni ser i tallriken här nedan. Rödbetssoppa är det, ni vet den där soppan som har en förmåga att skrämma halvt slag på en när man sitter där på toaletten på morgonen! För en kort sekund blir man övertygad om att något helt fasligt har drabbat kroppen under natten, ända tills man kommer ihåg vad som inmundigades kvällen innan:)

Rödbetssoppa  4 port
6 rödbetor, skalade och grovt rivna
1 rödlök, tunt strimlad
1/4 del vitkål, grovt riven
1½ liter vatten
ca 3 msk grönsaksfond
1 lagerblad
svartpeppar
salt
Fräs betor, lök och vitkål några minuter.
Häll i vatten, fond, lagerblad och dra några drag med svartpepparkvarnen.
Låt soppan koka under lock på svag värme ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera, gärna med en klick gräddfil.

Annars har helgen förflutit lugnt och fint, middagsbjudningen i lördags gick som den dans och vi fick med beröm godkänt av våra gäster. Bilder och recept kommer naturligtvis att dyka upp här förr eller senare, efterrätten kan vi ju redan nu säga att den var en höjdare av sällan skådat slag:) Mello kikade vi på, allt efter önskemål av den yngre delen av gästerna och vår tes om att Filippa Bark delar Sverige i två läger känns mer och mer sann... Här delade den kära fröken Bark ett rum i två i alla fall och vilket lag vi tillhör får ni gissa själva:)

Ha nu en riktigt fortsatt bra vecka allihop, så ses vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

 1. Rosa kiss är fint ;) Jag älskar rosa!Precis som er rödbetssoppa!
  Ha en skön vecka nu!
  Kram på er!

  SvaraRadera
 2. Rödbetssoppa är gott! Jag fick också en mindre chock, efter att ha ätit rödbetor på en restaurang, före jag förstod vad det var :) Kram

  SvaraRadera
 3. Idag ska jag laga sjömansbiff! En med kött till Calle och en vegetarisk till mig. Längtar redan till kvällens middag! :=) Kramar till er!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst någonstans att om man kissar rött efter att ha ätit rödbetor så är det etttecken på att man är försurad i kroppen: Vet inte om det stämmer, men uppenbarligen är jag en surkart i alla fall! Må vara hur det vill med den saken. Rödbetssoppa är gott! Kram på er!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!