fredag 6 februari 2015

Tysk afton, del 2.

Hej hopp på er denna härliga, soliga och friska vinterfredag! Ja, i alla fall så har vi begåvats med ett strålande vinterväder - minus snön i och för sig, för den smälte bort ungefär vid samma tidpunkt som den föll... Men vad gör väl det när den stora lampan på himlen är tänd? Vi för vår del tänker fira detta med en långtur till fots och en favoritmiddag senare i kväll, det står balkongrökt lax med sötpotatis och lakritsaioli på menyn och det gör inte ont någonstans inte!

Vi tänkte fortsätta på den tyska banan här i dag och bjussar på förrätt och efterrätt från vår tyska afton som vi hade i lördags. Kanske föga överraskande så stoppade herr Korvakung bratwurstar, vem gillar korv mer än tyskarna gör egentligen? Rejält folk det där, om du frågar herr M:) Denna gång blev det inte korvstoppning efter eget hittepårecept, nej fram åkte Korvboken från Taylor&Jones, en av de vackraste kokböckerna som står i bokhyllan faktiskt. Korven blev smarrig och gick åt i en flygande fläng!

Nej, bilden är inget vidare - det blir så när man fotograferar i stundens hetta:) 

Thüringer bratwurst
fjälster (som ska ligga i blöt minst 1 timme och sedan sköljas ur innan korvstoppningen!)
½ kilo tärnad högrev eller entrecote
½ kilo fläskkarré
½ dl ströbröd
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk malen ingefära
1 tsk lökpulver
1 krm malen korriander
½ tsk malen vitpeppar
1½ msk nymald svartpeppar
½ msk muskotnöt, riven
½ msk gula senaspfrön
1 dl vatten
1-2 finncrisp eller 1 knäckebröd
Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet.
Mal köttet med mellanhålskivan i din köttkvarn, kör finncrisp eller knäckebröd i sist så du får ut allt från kvarnen.
Blanda samman köttfärsen med alla andra ingredienserna, rör om väl.
Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar, och klipper av emellan.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd gärna köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!


Till korvarna serverades det senap med smak av honung, vår egen sauerkraut och naturligtvis Prezels. Vi har aldrig förr bakat kringlorna men visste att det innebar kaustiksoda eller lut så därför var vi faktiskt lite tveksamma till det hela... Kalla oss fega, men det är nog den dystra sanningen. Nog för att vi gillar att experimentera i köket, men när det är med fara för våra kroppsdelar så avstår vi helst:)

Men lösningen hittade vi hos Fredrik som tipsade om att man kunde använda bikarbonat i stället för lut och kaustiksoda, tack för det säger vi. Lättbakade och goda var dom, men förmodligen förvarade vi dom på tok för dom hade förlorat sin krispighet utanpå som istället hade förvandlats till en hård yta. 
Men smaken var det inget fel på, som sagt! 

Prezels 10 st
500 g vetemjöl
1 msk farinsocker
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
Sjuds i 
2 liter vatten
3 msk bikarbonat
Penslas med 
1 ägg
flingsalt
Smula ner jästen i en skål och lös upp i vattnet.
Blanda ner resten av ingredienserna och knåda degen 10 minuter på låg hastighet i assistenten eller för hand.
Täck över degen med bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i 10 bitar och rulla ut till ca 40 cm långa, mät gärna för det är längre än man kanske tror, och rulla till kringlor.
Fäst ändarna väl så de inte lossnar när kringlorna ska sjudas!
Lägg en bakduk över kringlorna och låt dom jäsa ca 20 minuter
Låt vattnet koka upp med bakpulvret i och sjud sedan kringlorna i 30 sek, ta upp med en hålslev och låt dom rinna av på ett galler.
Låt kringlorna vila 10 minuter innan du penslar dom och strör på flingsalt och bakar dom mitt i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.

Honungssenap
3 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
1 dl äppelcidervinäger
2 msk vatten
3 msk honung
1 tsk salt
1 msk matolja
Lägg senapsfröna i blöt i vatten och vinäger och låt dom ligga i 1 dygn.
Mixa med övriga ingredienser till önskad konsistens.


Avslutningen på menyn blev en klassiker vid namn Apflestrudel som vi gjort tidigare och som blir lika god varje gång, tack och lov. Vi kan nu berätta att den går utmärkt att förbereda också, bara att fylla med äpplena, vika samman och ställa i kylen. När det sedan är dags för tillagning så penslas den och ställs i ugnen, så bra! 
och om du vill servera en alla tiders vaniljsås till så har du vårt favoritrecept här.

Så där ja, där var det sista från Mårtenssons geht Deutchland och kanske har vi inspirerat någon till en tysk abend i sitt küchen. För vår del så har vi redan satt igång planer för nästa temakväll, vi får väl se vart maten tar oss då.

Nu återstår det bara för oss att önska er alla en kanoners bra helg, kanske bjuder den på lite sångtävling i form av melodifestival för vissa av er? Vi hoppas att ni får njuta av skönsång i så fall!
Ät och drick gott, så ses vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Men HALLÅ, jag bokar in er för en korvbonanza, jäklars vad gott allt ser ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men HALLÅ!!! det går jättebra det:) Tack!

      Radera
  2. Härligt med en tema-afton! Ja, tur att ni fick tips om bikarbonat ;) Apfelstrudeln mmm ja tack säger jag omedelbart! Hoppas allt är bra med er, många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är på tok för fega för lut och dylikt Amy:)
      Tack, kramar till dej

      Radera
  3. Så kul med tema kvällar :) Vad kul att åka till Tyskland det ligger på min resönskelista :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det och det underlättar en del i planeringen, tycker vi.

      Radera
  4. Kul att läsa om resten av er tyska afton också! Apfelstrudeln måste jag testa! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är verkligen en goding, hoppas den ska smaka!
      Kramar

      Radera
  5. Oj, vad kul! Jag vill gärna komplettera med mina recept. Det här Thüringer Rostbratwurst-receptet ska vara ett verkligt originalrecept: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2015/02/rostbratwurst-fran-thuringen.html
    När det gäller Brezel - kringlor, så är det degen som gör smaken. Och det här receptet är verkligen bra (fast jag fegade också ur när det gällde luten): http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/08/nastan-perfekta-brezelbullar.html
    Man behöver inte vara rädd för riktig strudeldeg. Jag har övat degen en massa gånger i vinter med olika fyllningar och det fungerar fint: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/11/vagen-till-laxstrudeln-bonus-jattebra.html
    Lycka till ifall ni vill testa andra recept nästa gång!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!