torsdag 12 mars 2015

En pastasås med vårkänslor, räkor och citron.

Så var det pastadags åter igen här i det Mårtenssonska köket, både för er del och för vår egen del faktiskt. Dock ser inte våra portioner likadana ut idag, det är nämligen förra veckans pastamiddag som ni ser på bilden här. Pastasåsen blev då en form av "ta vad du har hemma"-sås, lite räkor fanns kvar i frysen från tidigare middagsbjudningar, några avokador behövde komma till användning innan dom kastade in handduken och grädden hotade med att göra detsamma.

Pastan som såsen är så tjusigt draperad över är Risentas bönpasta fettuccine 
som är både glutenfri och ekologisk, 
naturligtvis kan ni använda vilken sorts pasta ni vill. 

I bakhuvudet på fru M fanns favoritrisotton med citronsmak och den fick helt enkelt stå som modell för såsen, gudars skymning så gott det blev! En pastarätt med vårkänslor kändes det absolut som, både färgen och smaken lutade åt våren till. Det är nått med citroner som gör att det känns som att de hör ihop med våren, kanske är det färgen som påminner om påsk och sol, eller så är det smaken som känns lika uppiggande som våren ju faktiskt gör.
Oavsett vad det berodde på (kan också vara fågelsången utanför fönstret som påverkade oss lite, nu när vi tänker efter) så var det en symfoni av friskt och fräsch på våra tallrikar:)

Pasta med räk- och citronsås 2 port
2 äggulor
2 dl grädde
2 dl parmesanost
1 citron, rivet skal och pressad saft
hackad dill
salt och svartpeppar
skalade räkor
2 avokados, tärnade
Vispa samman äggulor med grädde, citronskal och citronsaft, börja med en halv citron och smaka dej sedan fram så det inte blir för surt för din smak.
Rör till sista ner ost och dill i såsen och smaka av med salt och peppar.
Koka pastan, häll av och blanda den med såsen.
Servera de skalade räkorna och avokadotärningarna till pastan.

Även i kvällens helgfirarpastamiddag kommer det att landa avokado men denna gången får dom sällskap av lite andra ingredienser. Har vi tur så blir även den såsen inte bara ätbar utan också bloggbar.
Helt i vanlig ordning är det ledig fredag som inleder den Mårtenssonska helgen och det lutar åt att denna helgen kommer att spenderas på vinden. Vi har ju ingen trädgård som det behöver våras och fixas i, däremot har vi ett vindsförråd av modell XXL som verkligen skriker efter att röjas upp och ställas i ordning. De närmaste tre dagarna är därför vikta åt att sortera, organisera, slänga och spara och hör ni inte ifrån oss inom det närmaste så har vi förmodligen gått vilse bland lådor och säckar!

En kanoners skön helg önskar vi er, vare sig ni spenderar den med att röja i trädgården, på vinden eller med att bara slappa och ha det skönt!
Ät och drick gott, så ses vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

16 kommentarer:

  1. Det är superlänge sedan jag gjorde pastasås med avocado och räkor! Tack för ni påminde! Här blev det också räkor ikväll, fetaostgratinerade!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, det var en smarrig påminnelse:) Fetaostgratinerat låter inte alls dumt det heller!
      Kramar

      Radera
  2. Ser vansinnigt gott, fräscht och piggt ut - som vårkänslor. Helt fantastiskt vad ni kan slänga ihop på sånt som är på väg att lämna in.

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar säger vi, ja det gäller att ta tillvara på de tillfällen när fantasin och energin ligger på topp:)
      Kramarna

      Radera
  3. Fräscht med citron och det ser väldigt gott ut. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det härligt med citron!
      Kramar

      Radera
  4. jag läste "kanske är det färgen som påminner om påsk och öl" och ja... det är väl.. vårigt med öl?

    jag hoppar över räkorna men resten smaskar jag gärna glatt i mig! fast å andra sidan åt jag både havskräfta och krabba och rom och grejer häromveckan så jag kanske tycker om räkor egentligen...

    hoppas ni får en fin helg i förrådet! kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla, spännande ölsort det där :) Men visst är det väl vårligt med öl, speciellt påsköl :):)
      Säkerligen gillar du räkor om du gillar havskräftor, prova!
      Tackar, den blev så bra den kunde bli...
      Kramar

      Radera
  5. Liksom ni har jag bloggat om fågelsång och god mat. Fru Ms bakhuvud är verkligen ovanligt klokt och det här receptet låter ju alldeles utmärkt. Vi har börjat nedräkningen till maj nu, och ser fram emot glada skratt i fantastiskt sällskap! Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, vi läste allt din fina text! Fru M hälsar och tackar för komplimangen, får se om det är lika klokt när vi kommer fram till maj:)
      Kramar

      Radera
  6. Haha, "gudars skymning"! Man är inte medveten om vilka uttryck man har förrän de repriseras ur en liten 3-årings mun. "Gudars skymning vad jag blir arg" kläckte Lilla I ur sig häromdagen. Och gudars skymning vad det där lät gott och fräscht och vårigt! Här lyser blåsipporna uppnosigt i trädgården, så det finns hopp om vår! Ha en härlig helg, och tillbringa inte hela på den mörka vinden. Det ryktas ju om sol! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen som man säger att ur barnamunnar kommer sanningar:)
      Inte all tid tillbringades däruppe, en del uteliv blev det också fast utan sol.
      Kramar till dej

      Radera
  7. Vilken härlig vårlig rätt det verkar vara. Den måste jag testa att göra nån dag. Här skiner solen så strax bär det iväg på en långpromenad. Hoppas ni har en fin helg. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att den gillas Anna, hoppas den faller i smaken! Så skönt med långpromenad i solen, hoppas helgen blev fin,
      kramar

      Radera
  8. Hej! Ljuvligt med vår. Tänkte ge er ett tips ni som oxå uppskattar god mat, dryck och herrn som uppskattar en god cigarr. Vi besökte Hotell Havanna i Varberg helgen. Var på romprovning, åt och drack riktigt gott och herrn tog flera cigarrer i deras lounge. Verkligen värt ett besök. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallojsan! Men åh, vi har ju läst om det hotellet men sen har det helt fallit i glömska, tack så mycket för påminnelsen! Vi ska absolut ta och kika och kanske planerar vi in en tur snart.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!