måndag 9 mars 2015

Vegetarisk böngryta med smak av Indien!

Ojojoj, vilken varm och solig vårdag vi har bjudits på idag, i alla fall här nere i våra trakter av landet och vi hoppas alla andra har fått njuta av samma som vi. Termometern visade på lite över 10 (!) grader i skuggan idag, det var vindstilla och det är ju närmast ett mirakel här nere på den skånska Rivieran. Fru Mårtensson iklädde sej minsann tunna jackan på eftermiddagsturen och Herr Mårtensson funderar allvarligt på att plocka fram shortsen och premiärcykla i dom snart, ja om det fortsätter sola på resten av veckan vill säga. Ja, det har verkligen varit en kanonstart på denna nya veckan och det är välkommet när det är måndag i almanackan:)

Något annat som också är välkommet runt om i världen när det är måndag i almanackan är vegetarisk mat på mattallrikarna, meatless monday inspirerar verkligen många. För vår del blir det oftast meatless anyday och på senare tid så har det faktiskt blivit meatless two days dessutom! Det är ju nästan så att charkuteristen i familjen funderar på att bli grönsaksodlare istället:) Nej då, skämt åh sido, men det finns ju faktiskt en massa god vegetarisk mat att sätta tänderna i och dagens gryta tillhör absolut den gruppen!


Här är det den indiska kryddblandningen Garam masala som satt smak på grytan och som vi skriver i receptet har vi upptäckt att det är väldigt varierande hetta på de blandningar man köper i butikerna. Vi har en påse som vi fått hemköpt från Indien och på den står det "Super Garam masala" och där snackar vi mycket hetta för pengarna, halleda... Vill man så kan man göra sin egen kryddblandning väldigt enkelt, det finns flera olika varianter på recept. De kryddor som oftast ingår är bland annat spiskummin, koriander, kardemumma, svartpeppar, nejlika och kanel - chili om man vill ha en lite starkare smak.

Indisk böngryta
3 morötter, riv grovt
1 blekselleri, slantad
1 röd paprika, skivad
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
färsk ingefära
½-2 tsk garam masala (mängden beror på hettan på kryddmixen)
1 tsk gurkmeja
1 tetra pak krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 msk grönsaksfond
1 tetra pak kidney bönor
1 tetra pak kikärter
salt och peppar
ev vatten
150 g mozzarellaost, tärnad
Fräs grönsaker, lök, vitlök, ingefära och garam masala några minuter tills löken mjuknat.
Häll i tomater, kokosmjölk, buljong och låt det koka 15 minuter, späd med vatten om du tycker att det behövs.
Tillsätt bönor och ärter och låt grytan få ett uppkok, smaka av. Har hettan blivit för intensiv (garam masala kan variera ganska mycket i styrka) kan man göra smakerna mildare med mer kokosmjölk.
Rör ner osten precis innan serveringen.

Vi önskar er alla en riktigt bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. En gryta helt i min smak :)
    Härliga vårväder:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Håller med Milla, en gryta helt i min smak. Ha en fin tisdag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det gläder oss Katarina!
      Kramar

      Radera
  3. Låter och ser ljuvligt ut så jag instämmer helt klart med de föregående talarna! Så glad jag är att båda nu äter och uppskattar indiskt :) Stor kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det Amy, alltid roligt när vi kan komma med tips som gillas! Och du, det är vi också:)
      Stora kramar till dej

      Radera
  4. Det har varit alldeles ljuvligt här uppe också! Tjohooo! ÄLSKAR ju våren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart att det är fler som har vårkänslor, det tjoar vi för!

      Radera
  5. Om ni har nära till Malmö så finns alla kryddor på IndoPak vid Dalaplan hälsar en stamkund. :D

    SvaraRadera
  6. Vegetariskt + indiskt = 👌 Detta såg gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är vegetarisk mat så gott när man kryddar med indiska smaker! Tack!

      Radera
    2. Emojin ser inte ut att ha kommit med, men jag menar att vego+indiskt=perfektion. ;)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!