tisdag 31 mars 2015

Quinoagratäng med krämigt osttäcke.

Då är vi en dag närmare påskhelgen och mat som passar till helgens middagar står som sagt på menyn här i köket denna veckan. Igår bjöd vi på en spännande variant av matjessillrulle som passar perfekt som förrätt eller på buffébordet och idag är turen kommen till en quinoagratäng.
Quinoa är något som vi mer och mer börjat använda här hemma, det finns en hel massa spännande rätter att laga till med de små fröna, eller rättare sagt - örterna. För det är just vad det är, en ört från Sydamerika vars närmsta släkt heter rödbetor och spenat och den är så nyttig så! Fullsmockade med protein och kostfibrer är den och dessutom glutenfri minsann:)

I denna gratängen har vi blandat ner quinoan i krossade tomater som vi smaksatt med örter och vitlök, sen har den fått ett täcke av crème fraiche och parmesanost. Det hela passar lika bra som ensamrätt för de som vill satsa på en vegetarisk huvudrätt, som den gör som tillbehör till påsklammet eller kycklingen. Smakerna i tomatsåsen kan du variera efter vad gratängen är tänkt att serveras till och vilka örter du föredrar, och som om att det inte var nog så är den kanoners bra att förbereda!

Quinoagratäng ca 4 port
2 dl quinoa som kokas enligt instruktionerna på paketet
400 ml krossade tomater
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk torkad basilika + 2 tsk oregano eller
2 tsk timjan och rosmarin
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
1-2 dl riven parmesanost
tomater i skivor
Blanda samman quinoan med tomatkross, vatten, vitlök, örter och kryddor.
Smörj en ugnsfast form och häll i quinoaröran.
Blanda samman crème fraichen och osten (spara lite för att strö över gratängen) och bred över quinoaröran. (Hit kan du förbereda gratängen och ställa den i kylen tills det är dags att gratinera den innan servering)
Lägg på tomatskivor och strö på osten.
Ställ formen mitt i ugnen, 175 grader ca 25 minuter, se till så inte osten får för mycket färg.
Ät gratängen som vegetarisk rätt eller servera den till en köttbit, lamm eller kyckling passar fint till.

Så, då kanske ni kan gissa vad som dyker upp i morgon? Om inte, så kan vi hinta om att det både blir sytt och gutt:)

Nu ska vi ta och slå oss ner vid våra tallrikar och hugga in på kvällens middag, det blir denna gamla goding som vi gärna kör som repris. Efter maten är det dags att bänka ändorna i tv-soffan och kika på den rafflande fortsättningen på Ystad-veckan i "Halv åtta hos mej", riktigt roligt att se bilder och "känt folk" från stan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Quinoa var länge sedan jag åt. Gott tycker jag och bra att det är glutenfritt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi gillar också att det är glutenfritt Martina och att det är gott gör ju inte ont någonstans:)

      Radera
  2. Oj det här var ju riktigt gott! Jag var lite skeptisk först och tänkte att det kanske inte blir så mycket smak att bara äta denna gratäng utan nåt "kött" till, men oj så fel jag hade. Detta är ju en perfekt vegorätt :) Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så himla kul att den gick hem! Visst är det roligt när man kan bli överraskad på det viset, så glada vi blir för din feedback!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!