måndag 16 mars 2015

Torskgryta med chorizo

Då var det måndagskväll igen gott folk, ännu en helg har passerat och vi hoppas att det blev en bra en. Kanske fick ni njuta av solen, vi tillhörde tyvärr inte den soliga delen denna gången men man kan ju inte ha tumme med vädergudarna alltid:) Vad säger ni, är det fortfarande gryttider eller är det helt fel att blogga om en mustig fiskgryta nu? Vi hoppas i alla fall att ni kan ha nytta och glädje av receptet trots att vårkänslorna har ploppat upp, det är en alltför god middag att hålla på tills hösten anfaller oss igen.

Nu ska vi inte ta åt oss hela äran för receptet, nej det är från börja signerat herr Ernst Kirchsteiger - mr barfotabarn himself - men det blev en gnutta förändrat av oss. Vem som ursprungligen har kommit på den geniala idén att blanda chorizo och fisk i samma gryta vet vi däremot inte, men när vi såg receptet påmindes vi om semestern på Madeira där man ofta såg smakrika heta korvar i fiskgrytor. Hur som haver så är det en otroligt smaskig idé som vi mer än gärna skickar vidare till er så ni kan prova, om ni inte redan gjort det!


Det är en lättlagad gryta och i den stoppar du hela middagen, även potatisen om du äter det men prova annars med morötter, rotselleri eller palsternacka. Torsken kan säkert bytas ut till annan fisk, varför inte prova med lax istället. Äter du inte griskött som korven innehåller så finns det kryddstarka kalkonkorvar man kan använda istället om man äter det, fiskätande vegetarianer väljer en kryddig vegkorv så klart!

Torskgryta med chorizo   2 port + matlåda
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g chorizo i skivor
300 g coctailtomater
5 dl grönsaksbuljong
1½ dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
400 g potatis, fast sort skalade och i bitar
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
400 g torsk i bitar
citronsaft efter smak
Fräs lök, vitlök och korv på låg värme i en stekgryta tills löken är mjuk utan att den får färg.
Tillsätt tomaterna, potatisen, buljongen och vinet i grytan.
Häll i örter, salta och peppra och smaka av.
Låt grytan koka upp och sedan småputtra under lock tills potatisen har mjuknat.
När potatisen är mjuk så läggs fiskbitarna ner i grytan och de får puttra med ca 5 minuter, tills fisken är vit och fast.
Smaka av med kryddor och citronsaft och servera.

Att solen inte lyste på oss i helgen gjorde inte så mycket egentligen, vi spenderade en del av både fredagen och lördagen inomhus när vi röjde ur vindsförrådet. Jisses så mycket två personer kan samla på sej, ni anar inte hur mycket vi packat ner som ska skickas på loppis! Hur många gånger Håkan for upp och ner mellan vind och källare har vi ingen aning om, men träningsvärken var inget att leka med:) Men nu är det gjort och en ny lägenhet som passar oss kan dyka upp när som helst nu, vi är redo för flytt!

Som om att det inte räckte med att vi var otroligt nöjda med röjningsinsatsen fick vi dessutom lite glädjande nyheter som gjorde oss ännu mer nöjda med tillvaron. Vi gick nämligen och vann ett presentkort på ett möbelvaruhus i en tävling som Emma, med den fina bloggen "Att vara någons fru", hade. Nu får vi förhoppningsvis äntligen tummarna loss och inhandlar nytt matbord och stolar, det vi har nu funkar inte alls ihop med fru Ms kassa rygg.

En fortsatt skön vecka önskar vi er alla, på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Uh, rensa vindsförråd alltså. Möjligtvis det tråkigaste man kan göra. Men hurra och GRATTIS till vinsten! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA hugaligen, roligt är det inte! Men, det är skönt när det är gjort för när det hänger över så är det inte heller så trevligt:)
      Tack,
      och kramar!

      Radera
  2. Så gott det låter. Och stort grattis till vinsten!

    SvaraRadera
  3. Låter gott med både korv och fisk i samma maträtt.
    Rensa vindsförrådet? Vi ryser vid blotta tanken. Inte något vi känner för att slösa soliga dagar på men så har vi inte heller planer på att flytta någonstans.
    Roligt att köpa nytt matmöblemang, alltid trevligt så här på vårkanten att förnya sig lite.
    Ha en fortsatt fin vecka, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var inte dumt alls.
      Nej några soliga dagar slösades inte bort, här var helgen mulen rakt igenom. :)
      Ha detsamma,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!