måndag 6 april 2015

Fisk i foliepaket på två olika sätt

Annandagpåsk är här och vi hoppas verkligen att ni inte är trötta på fisk efter påskfirandet, för fisk är just vad vi tänkte bjuda er på denna söndagsmåndag! Visserligen är det ingen sill så vi kanske har tur och kan fånga några av er på vår matlagningskrok:) Inpackad torskrygg blir det och vi serverar två olika varianter, en signerad Håkan och en signerad Anki.

Att laga till fisk i foliepaket är ett smidigt sätt att göra sej av med småslattar som ligger i kylen, alla måste ju inte ha samma ingredienser i sina paket, låt istället alla kombinera sitt eget fiskpaket. Har ni barn så är detta ett ypperligt tillfälle att låta dom vara med i köket, fram med lite smått och gott från kyl och skafferi på bordet och släpp loss fantasin!


Innan vi paketerade fisken så rimmade vi fiskbitarna 15 minuter, något som vi fortsätter slå ett slag för! Att rimma är absolut ingen klöddig matlagningsteknik som man måste heta Heston Blumenthal för att klara av, även en simpel amatör vid namn Mårtensson fixar det galant:) Fisken håller samman bättre när du lagar till den och du ser mindre av de där vita klumparna som man ibland kan få när man lagar till fisk (proteinet som rinner ut).
När du rimmar något så ska du inte salta vid fortsatt tillagning, så tänk därför på att om du inte rimmar fisken här så måste du dra några varv med saltkvarnen i paketet också.

Rimma gärna fisken innan du tillagar den:
100 g salt
1 tsk socker
1 liter vatten
Rör samman lagen tills salt och socker är smält, lägg ner fiskbiten och låt den ligga 20 minuter.
Ta upp fisken och låt den rinna av.

Fisk i folie 
1 stor bit aluminiumfolie per paket
1 bit torskrygg, ca 150 g, per paket
kokt potatis i 1 cm tjocka skivor
3 soltorkade tomater, strimlade
1 liten schalottenlök, skivad
några små broccolibuketter
½ snackpaprika, tunna skivor
hackad dill
en skvätt vitt vin
tre stänk fisksås
2 msk smör 
(ev salt om fisken inte har rimmats först)
Lägg potatisskivorna på foliearket och lägg fisken ovanpå.
Fyll på med tomater, lök, broccoli, paprika och dill. 
Dra upp kanterna på folien så det blir som en påse, häll i vin och skvätt ner fisksås.
Klicka på smöret och förslut folien ordentligt. 
Lägg paketet i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 


Fisk i folie med tomat och fänkål 
1 stor bit aluminiumfolie per paket
1 bit torskrygg, ca 150 g, per paket
kokt potatis i 1 cm tjocka skivor
fänkål i ½ cm tjocka skivor
färsk tomater i skivor
några skivor röd paprika
2 citronskivor
2 msk smör
vitlökspulver
hackad dill
en kvist rosmarin
1 skvätt vitt vin
3 stänk fisksås
(ev salt om fisken inte har rimmats först)
Lägg potatisskivorna på foliearket och lägg fisken ovanpå, pudra på lite vitlökspulver.
Fyll på med tomater, fänkål, paprika och citronskivor överst.
Dra upp kanterna på folien så det blir som en påse, häll i vin och skvätt ner fisksås.
Klicka på smöret och förslut folien ordentligt. 
Lägg paketet i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 

Detta är bara två olika varianter av fiskpaket som man kan göra, det finns garanterat otaliga variationer på olika smarriga smakkombinationer.
Ett perfekt sätt att laga till en kylskåpsrensning! 

Den Mårtenssonska påsken har förflutit väldigt bra, vi bjöds på helstekt kalkon med sås av skedätarsort hemma vid familjen Perssons matbord och en helstekt lax med skedätarsås vid Björkenäsbordet. Det har med andra ord inte gått någon nöd på oss:)

I dag tänker vi avrunda påskfirandet med en av våra absoluta favoritherrar, herr Jansson och hans frestelse, men innan dess så ska det drickas traditionsenligt annandagskaffe med Håkans föräldrar. Denna gången blir det i form av knytkalas eftersom Håkans mamma hade en rejäl bit mandeltårta kvar i kylen och det bidraget kunde vi ju inte tacka nej till!
Men innan de kommer så måste dammsugaren vallas, damråttor äro icke inbjudna till kafferepet:)

Vi hoppas att ni alla haft en fin påskhelg och att ni får en alla tiders vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Den första bilden är underbar med alla vackra färger. Dessa recept ska jag prova framöver.

    SvaraRadera
  2. Jag kan aldrig få för många (eller säger man lite, nu blir jag förvirrad) fiskrecept. :-) Jättetrevligt när ni bjuder på det tycker jag. Laga mat i aluminiumpaket är trevligt tycker jag. Det händer att vi gör det på fritids när vi har lov och ibland fixar till maten själva. Då minsann äter barn det mesta för att det är så spännande att stoppa mycket i sina foliepaket när de får göra det själva. Då slinker det ner både champinjoner, tomater och andra "otäcka" grönsaker. :-)

    Min påsk var bra. Febern varade i ett dygn och sen har jag varit pigg och gjort allt jag hade tänkt och lite till under helgen. Ha en fortsatt fin vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du gillar det Anna, det gör oss så glada när vi får veta att våra recept uppskattas och kommer till användning!
      Perfekt med matpaket där man kan lura i barnen nyttigheter, det gäller att vara listig:)

      Så skönt att febern gav med sej och att du fick fira påsk med familjen,
      kramar på dej

      Radera
  3. Rimmad fisk är grymt! Som norsk torsk he he.
    Min påsk har varit fin som tusan också. Och nu är det ju snart helg igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det grymt, norskt eller inte:):) Och visst, helgen är baske oss inte långt borta - tack och lov!
      Kramar till dej, Kim!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!