onsdag 15 april 2015

Ostfylld sill med skön sälta

Vi äter ju numera Labneh på kors och tvärs, högt och lågt, till höger och vänster här i det Mårtenssonska köket, ja ni vet dom där yoghurtbollarna som vi skrivit tidigare om här. Vi har fortsatt att experimentera med att ha dom i olika maträtter och dagens fiskmiddag är ett av de mer lyckade resultaten.

Att para samman den ybersvenska sillen med Libanesisk ost är kanske ingen man i första taget tänker på, men fru M tyckte att det var en tanke väl värd att testa och det visade sej bli en smarrig sammanslagning. Labnehn smälte ner och gottade in sej i i fiskköttet och gjorde så att det blev extra saftigt. Till sillen hade vi en vitlökssås och ett tips är att ringla balsamicokräm över hela tjotabaletten, det tar det hela ett snäpp högre upp.


Labnehfylld sill
300 g sillfiléer
1-2 bollar labneh i mindre bitar
1 liten rödlök eller purjolök, tunt strimlade
ströbröd
salt och peppar
Blanda ströbrödet med salt och peppar på en tallrik.
Klipp bort ryggfenan på sillen och lägg filén med skinnsidan ner på ströbrödet.
Lägg lökskivor och bitar av osten på sillen och lägg på en sillfilé på fyllningen. 
Vänd sillen i ströbrödet så andra sidan också blir panerad.
Stek de panerade sillarna i några minuter på båda sidor  i en rejäl klick smör tills de fått fin färg och är genomstekta.


En bonus med ostbollarna är att även de som är laktosintoleranta kan njuta av dom eftersom de är gjorda på getmjölk, bra va?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

 1. Så himlans finurliga ni är, ni mårtenssonare! Jag pratade om labneh/lebne (kärt barn...) med mina elever igår och de hyllade denna lilla ostboll. Nu åker skämsmössan på och jag måste erkänna att jag inte vet om jag provat denna delikatess. Jag har ätit en massa olika mat ibland när vi ätit meze och jag minns faktiskt inte. Jag får råda bot på min okunskap. Puss och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vi - eller Anki i detta fallet:) ; Men alltså, Erika, du måste ju bara prova för det är så in i bänken gott! Om inte förr så lovar vi att ha en burk i kylen när ni kommer hit!
   Puss och kram!

   Radera
 2. Mums ni kan ni finisar gahhh vill smaka kram från tåget mot Helsingborg 😊👍🏻/Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att smaka, när du vill Sofia! Bara hojta innan du dyker upp så löser vi det:)
   Ha en fin helg i Helsingborg,
   kramar på dej

   Radera
 3. Vad härligt med experiment som blir så lyckade. Stekt sill har inte jag ätit på evigheter känns det som så det blir till att skriva upp på min måltidslista framöver. Ha en fin helg och kram! /Anna J

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!