torsdag 30 juli 2015

Key lime pie, frusen och toppad med maräng

Nej nu har vi väl hållit er på halster tillräckligt länge, eller vad säger ni? Vi har ju en himmelsk efterrätt att bjuda er på, den där som vi hintade om i vårt förra inlägg. Som vi skrev så var det bland det godaste vi någonsin satt våra tänder i, i dessertväg och den hamnar absolut på topplistan över de 5 godaste hitintills! Förutom att vara galet god så var den dessutom makalöst lätt att laga till och det gör ju verkligen inte saken sämre. Dock hamnar den absolut inte i någon av kategorierna "nyttig", eller "kalorisnål", det kan vi säga med en gång:)


Detta är alltså efterrätten i egen hög person som vi talar om, möt den frusna Key lime pajen med marängtopping. Key lime pie har vi gjort en gång tidigare, men då i en bakad version och den var inte helt fel den heller. Men vi tänkte att en frusen limepaj borde ju sitta extra fint nu när det är sommar och det gjorde den absolut.

Som om det inte räckte med pajen så slog vi till lite extra och slängde på en italiensk maräng, vilket innebär att man vispar äggvitorna med en het sockerlag istället för att vispa vitorna med socker. Marängen brände vi (eller ja, det var ju Freddy som gjorde det) lite tjusigt ovanpå så den fick en härlig färg.
Att göra en marängsmet på detta viset var ingen svårighet, det gick smidigt med ballongvispen monterad i Carinas köksmaskin. Det man ska tänka på är att inte röra i sockerlagen när den kokar, låt den bara bubbla på själv för annars bildas det sockerkristaller. Termometer är en nödvändighet för här gäller det att passa på graderna som ska upp i 121-123 innan den är klar.

 Snabba drag över marängen med brännaren, tänk på att inte stanna upp vid ett ställe för då blir det lite väl bränt på ytan och färgen blir snarare svart än brun. 

TADA, färdiga resultatet av vårt samarbete!  

Frusen Key lime pie med marängtopping 10-12 port
14 digestivekex
100 g smält smör
2 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (400 g) (i flytande form på konservburk och inte i form av dulche de leche)
3 lime, rivet skal och saft
Smula kexen fint, antingen i en mixer eller för hand vilket går lättast om du bankar på dom med ett hjälpmedel t.ex en brödkavel.
Blanda kexsmulet med smöret och tryck ut i en springform, 24 cm i diameter - lägg gärna smörgåspapper i botten innan du spänner fast kanten runt om så går det enklare att få loss pajen sen. Se till så att pajdegen kommer upp en bra bit på kanterna, minst 2/4 upp.
Grädda pajfomen i nedre delen av ugnen, 15 minuter på 175 grader.
Låt pajskalet kallna.
Blanda samman den kondenserade mjölken med limeskal och saft.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mjölken.
Häll smeten i pajskalet och ställ i frysen, minst 5 timmar men helst över natten.
Vid serveringen brer du på italiensk maräng och bränner den så den får fin färg runt om.

Italiensk maräng
2 dl strösocker
½ dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
Koka samman socker och vatten, utan att röra i det, tills det når 123 grader.
Vispa samman äggvitor och salt till ett fast skum i en ren och torr skål.
Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under tiden som du fortsätter vispa kraftigt hela tiden.
När all sockerlag är i skålen så fortsätter du vispa på en lite lägre hastighet tills marängsmeten svalnat och du har en fin och glansig maräng.
Ta ut pajen från frysen och bred på marängsmeten, gör små tjusiga toppar i marängen och bränns sedan ytan med en brännare över hela ytan så den får en fin färg.
Servera och NJUT!

Mästermarängbrännaren himself in action! 

Petig moster pekar och instruerar...:) 

På ett ungefär så räcker pajen till ca 10-12 portioner, men det beror ju sig så klart lite på vad och om man har ätit innan man hugger in på den. Vi hade ätit både förrätt och varmrätt först så tillsammans åt vi 5 upp knappt halva pajen, den lutar lite åt det mäktiga hållet men samtidigt är det svårt att sluta äta eftersom den är så god. 
Får du paj över så funkar det utmärkt att frysa in den igen med marängtoppingen på, vi gjorde det med våra rester och kunde njuta av en bit även dagen efter! 

Så, då hoppas vi att vi har stillat er nyfikenhet på godaste vis och att vi kanske samtidigt har hjälpt någon med efterrättsbekymmer inför kommande festligheter, det är ju snart dags för kräftskivor - blink blink:)

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Ser såå gott ut! Är det kondenserad mjölk som är färdigkokt undrar Kejs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var otroligt gott! Det är den kondenserade mjölken som man köper på konservburk, den som man kan koka till Dulche de leche om man vill men det ska man alltså inte göra här. Hoppas du förstår vilken vi menar.

      Radera
  2. Vilken god paj och gott med det syrliga från lime. Mums, och fin är den också. Kram och ha en skön fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var en höjdare i smakerna!
      Hoppas du fick detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Men du/ni så gott det ser ut! Smarr så det kurrar i min mage!

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Men ahhhh....så gott! Helt i min smak. Är lite mätt på alla stabbiga chokladkakor, kladdkakor och föredrar nåt sött, syrligt och fräscht!! Ska hitta ett bra tillfälle att testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känna lite mer som att suget faller på friskt och syrligt vid denna tiden på året. Hoppas den lever upp till förväntningarna om du testar!

      Radera
  5. vilket konstverk och så gott.....kram anette

    SvaraRadera
  6. Ja tack! Har önskar mig italienska maränger i födelsedagspresent av min svåger i 5r men han tar mig inte på allvar... Haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, då skickar du in svågern till oss så ska vi nog ta hand om honom:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!