lördag 29 augusti 2015

Blåbärspaj med hemgjord vaniljvisp

Hoppla så var det plötsligt lördag minsann, gårdagen kom och gick i ett nafs för vår del. I går morse fick vi ett infall när vi vaknade och därmed satt vi på tåget klockan 10 för att 1½ timme senare trampa dansk mark. Ja, det blev alltså en tur till den Kongelige Hovedstaden igår, en tur som började med gassande sol och blå himmel och avslutas med svarta moln och världens monsunregn, det var två plaskvåta Mårtenssons som tog tåget hem lite tidigare än planerat:) Men vi hade en härlig dag så länge den varade och vi upptäckte en, för oss, ny restaurang som vi absolut ska besöka fler gånger!

Idag är det dags för ännu en utflykt, dock inte med tåg, nej idag blir vi hämtade på 4 hjul för att rulla hem till Ankis morbröder för att överlämna vår julklapp! Jojomensan, ni läste helt rätt - julklapp:) Vi, tillsammans med Ankis syrra och hennes familj, gav dom nämligen vår hjälp med eventuella husbestyr och en middag i julklapp och nu är det dags för Hasse och Kalle att casha in! Recept och regnkläder (jo minsann, vi lärde oss något av gårdagens infall) är packade och vi hoppas på en fin dag tillsammans. Kanske vågar vi även hoppas på att det finns några frukter kvar i deras fruktträd?


Men innan vi ger oss iväg så bjuder vi er på en bit blåbärspaj, en paj där blåbären först fått ligga och marinera i lime en stund innan de hamnat i pajformen. Detta receptet är ett av våra favoriter att laga till, både för att den är så otroligt lättlagad med också för att den går att variera i det oändliga med olika fyllningar.
Tidigare har vi bland annat gjort den med äpplen i muscavadosocker och det blir också riktigt gott. Naturligtvis behöver man inte limemarinera blåbären, men det blir en fin knorr i smaken så vi absolut rekommendera er att testa.
Så varsågoda, det är serverat!

Blåbärskaka med limemarinerade blåbär   4 port
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
ca 5 dl blåbär
1 lime, rivet skal och saft
pärlsocker
smör
Lägg blåbären i en skål, pressa över limesaften och låt det stå och marinera minst 30 minuter.
Vispa samman ägg och socker tills det blir vitt och poröst, riv ner skalet från ½ lime mot slutet av vispningen.
Rör i mjölet så det blir en klumpfri smet och slå den smord ugnsfast springform, 20 cm diameter.
Slö över blåbären, strö på pärlsocker och klicka på smör.
Grädda i ugnen på 175 grader tills den är färdig ca 30-35 minuter, känn med provsticka.
Servera med glass, vaniljvisp eller vaniljsås.

Vaniljvisp  4 port
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa vispgrädden i en annan skål.
Häll över grädden i äggsmeten och vispa lite till.
Väljer du att förbereda vispen innan den ska serveras så kan det hända att den skär sej om den står en längre tid, men den går snabbt och enkelt att vispa samman igen precis innan servering.

Några bilder från gårdagens utflykt får avsluta dagens inlägg, kvalitén är kanske inte den bästa men har man en antik mobiltelefon så har man:)

Vårt första, helt oplanerade, stopp Örstedsparken som ligger alldeles intill Torvehallerne. Här satte vi oss på en av alla parkbänkarna och bara insöp den vackra naturen mitt inne i storstadens liv och rörelse. En meditativ stund och vi kan absolut rekommendera er att stanna till, öppna järngrindarna och kika in om ni har vägarna förbi. 
Här ifrån gick vi vidare till Torvehallerne, ett av våra favoritvattenhål i Köpenhamn.

På Gråbrödretorv hittade vi så denna pärlan vid namn "Huks Fluks", en restaurang som lockade med utesittning i solsidan av torget och flera goda rätter på menyn. 
Vi valde att hugga in på deras frukosttallrik (lunchtallrik med svenska ord) 
och sköljde ner den med varsin öl. 

 Eftersom vi beställde pommes och sallad till våra portioner så fick vi extra stor tallrik för att få plats med även tillbehöret, en mycket bra tanke! 
På tallriken syns, lax med kaprismajo, skagensallad med löjrom, ankrillete, tartar på rågbröd, ost med chutney, och till detta fick man ett urval av olika sorters bröd - alla otroligt goda! 
Vi blev otroligt nöjda med maten, den smakade precis så god som den såg ut:)  

Så, då fick ni inte bara en bit paj till livs, det blev även några Köpenhamnstips och förhoppningsvis kan något av dom komma till användning!
Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin lördag, att ni smaskar i er något gott och att dagen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

6 kommentarer:

  1. Va härligt med ett infall och dessutom då att komma iväg till en huvudstad. Ser ut att ha varit en härlig lunch och dessutom utomhus. Det gäller att ta tillvara på sensommaren det bästa man kan. Sen blev jag väldigt sugen på blåbärspaj också efter att ha läst inlägget. Det ryktas om att jag ska få det till efterrätt imorgon då jag är bortbjuden på söndagsmiddag. Hoppas ryktet stämmer. :-) Ha en fortsatt fin helg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte fel någonstans, huvudstad på nära håll gillar vi att ha:) Då hoppas vi innerligt att du fick blåbärspaj igår och att det var en smarrig sådan!
      Tack, detsamma önskar vi dej

      Radera
  2. Åh gud så gott det såg ut, tänk att bo så nära Köpenhamn så att man kan sticka dit spontant, underbart!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jenny, ja det är helt perfekt att bara pipa dit när andan faller på - vilket den gör ganska ofta;)
      Kramar

      Radera
  3. Åh vad mysigt synd att jag har så långt till Köpenhamn. Men hoppas jag snart kan åka dit igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpenhamn är verkligen en mysig stad med många pärlor överallt, vi upptäcker nya platser varje gång vi är där. Vi håller tummarna att du snart får åka dit igen!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!