tisdag 1 december 2015

Dillpestosill, årets första sillinläggning


Då tar vi väl och kickar igång Mårtenssons bidrag till julmaten 2015, eller vad säger ni? December har ju dragit igång så det är väl hög tid att vi också gör detsamma, vi har faktiskt en hel del godsaker på lager som vi gärna vill dela med oss av till er.
Är du gammal stamgäst i vårt kök så har du säkert koll på att vi har en viss förkärlek för sillinläggningar i alla dess former och smaker och vi har vid detta laget en hel del inläggningsrecept i vårt receptskafferi. Vi fortsätter att fylla på receptsamlingen även detta året och först ut är en variant med dillpesto, den gick åt som smör i solsken när vi bjöd på den julafton 2014.

Dillpestosill
1 paket 5-minuterssill
Dillpesto
25 g pinjenötter (eller sötmandel)
1 dl hackad dill
1 dl fint riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, riven
½ liten burk ansjovis, (ca 25 g)
½ tsk dijonsenap
1½- 2 dl olivolja
salt och svartpeppar
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Kör nötter i mixer tillsammans med dill, parmesan och vitlök så det finfördelas.
Blanda ner ansjovis med lite av spadet och senapen och kör lite till i mixern.
Droppa i oljan under tiden som du mixar tills det blir en slät sås.
Smaka av med salt och peppar.
Ta upp sillfiléerna och låt dom rinna av ordentligt, dela i lagom munsbitar och blanda ner i peston.
Lägg sillinläggningen i en burk med lock och låt stå i kylen ett dygn.
Ta fram inläggningen och låt den bli rumstempererad innan du serverar den.

Skulle du nu inte vara lika stor sillfantast som vi är så var icke orolig utan hav förtröstan, det finns mer än inlagd sill på jullagret! Både godis, kakor och andra godsaker ligger på vänt, ho ho ho!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Sedärja då blir det en ny sill på mitt julbord, man tackar och bockar ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, härligt Karin! Så lite så, varsågod och hoppas den ska smaka.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!