söndag 20 december 2015

Don Saffron årets juldrink


Ibland går det nästintill hejsjövilt till här hemma när det ska tas bilder av det vi svänger ihop i vårt kök och lite så var det idag. Nu till julen så finns det ju en hel massa plicketiplock att försköna bilderna med, så frun i köket tog en julplundringsrunda här hemma när dagens drink skulle förevigas.


Stjärnor, grankvist, tomteluva, paket och renen i silverglitter (som förövrigt Håkan inte alls gillar) plockades med in i sovrummet, ja inte ens julkorten gick säkra för framfarten. Hela fotosessionen resulterade i fyra olika drinkbilder, tänk att några få attiraljer kan förändra en och samma drink så mycket!

Det största joxet med att trycka av så många olika bilder är att sedan lyckas komma överens med varandra om vilken vi ska använda... det är inte helt enkelt det kan vi lova och vi tycker oftast inte alls likadant:) Så idag tar vi faktiskt och slänger in alla fyra bilder, plus någon extra bonusbild, så får ni själva välja vilken ni helst vill titta på!

Drinken som ni ser på bilderna är årets juldrink i Mårtenssons kök, Don Saffron, som vi smuttade på i går kväll. Vi brukar testa en ny julig drink varje år, vissa år har vi själva lyckats med bedriften att uppfinna vår egen men i år körde vi på en drink som vi läst om hos både Victoria på Matplatsen och hos Åse på 56kilo. 

I drinken ska man ha saffranssyrup, enklare uttryckt sockerlag med saffran i, och det kokar man snabbt ihop. Får du sockerlag över så håller den i kylen minst en vecka, om inte annat så doftar den ljuvligt så du kan ju sticka näsan i burken då och då. Undvik dock att få ner näsetippen i syrupen för den där gulorangea färgen går inte av i första taget...

Ljuvligt vacker saffranssyrup som doftar ljuvligt gott. 
Ser nästan ut som flytande bärnsten när ljuset lyser genom glaset

Don Saffron   1 glas
4 cl vodka
2 cl färskpressad citronjuice
1 cl färskpressad apelsinjuice
2 cl saffranssyrup
1 cl Aperol
is
ev. sodavatten eller mousserande vitt vin att fylla upp glaset med
Blanda samman vodka, citron- och apelsinjuice och saffransyrup i ett glas med mycket is.
Häll till sist försiktigt i Aperol.
Vill du ha en drink som är lite fräschare och piggare så häller du i ca ½-1 dl sodavatten eller mousserande vin ( vi hade i sodavatten och det smakade finfint). 

Saffranssyrup
2½ dl strösocker
2½ dl vatten
½ paket saffran
Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig.
Blanda ner saffranet och låt sedan sockerlagen svalna.
Förvaras i kylskåp, håller minst en vecka.

Så till bonusmaterialet från dagens fotogalenskap, så här kan det alltså se ut i sovrummet när vi går loss med våra attiraljer där inne... !

Bakom kulisserna såg det ut ungefär så här, 
en del statister hade dock hunnit lämna scenen redan vid fotograferingstillfället!

Dags för sista bilden då, ett väldigt bra tips är det på den.
1 cl kan vara svårt att få till, i alla fall i vårt vanliga drinkblandarglas, och då plockar vi alltid fram en doseringskopp som man får när man köper flytande meducin. 
Använder man den kan man dessutom få till 1½ eller till och med ½ cl!
Och den tar nästan ingen som helst plats i lådan eller i skåpet, hur bra som helst.

Vi önskar er alla en fortsatt fin fjärde adventssöndag och en skön söndagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

 1. Aperol... ja då vaknar vi visst till. Den här drinken låter spännande och vi tror säkert att den är god.
  Vilka fina bilder det blev, allihopa. Hmm, ibland är det svårt att välja bilder men då går det ju att slänga in alla så är problemet löst. ;) Vi använder oftast vår inglasade balkong som fotostudio.
  En fin avslutning på söndagskvällen till er, julkramizar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det bra att den Aperolen kan komma till användning nu också och inte bara på sommaren.
   Och ja, kanske något att göra hädanefter - in med alla som tagits. Fast det blir kanske lite problem med utrymme till slut:)
   Kramar till er också.

   Radera
 2. gahhh vad gott, ni är bäst Mårtenssons. Hoppas ni får lite ledigt i jul : ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gott så, käraste Sofia! Jajamensan, frun håller ledigt fram in i januari och Håkan har fritt i mellandagarna. Hoppas du också får njuta av något ledigt.
   Stor kram på dej

   Radera
 3. Oj, spännande! Det här ska jag servera på julafton! KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så, Charlotta, du kommer inte att ångra dej!
   KRAMAR

   Radera
 4. Haha, jag känner igen mig!Det är inte alldeles lätt att få till fina bilder den här tiden på året, men ni har lyckats tycker jag. Jag är inte så mycket för drinkar, men desto mer för saffran. Älskar saffran!! Har precis gjort supergoda saffranstryfflar. Fruktar att jag måste gå på avvänjning efter jul! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med avsaknaden av dagsljus gör nog att man går helt bananaz när det väl kommer tillfälle att ta fina bilder:)
   Då kan du ta Anki i handen, hon är också galen i saffran så de där tryfflarna låter som guld i hennes öron! Och kanske kan vi ta en saffransavvänjning tillsammans då:)
   Stor kram!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!