onsdag 23 mars 2016

Hjortstek med citron och rosmarinEn stycken vilt alternativ till påsklammet var utlovat och levereras idag, perfekt för de av er som inte gillar lamm och hellre äter något annat. Naturligtvis får även du som gillar lamm ta del av receptet och vet ni vad, hjortköttet som ska användas i receptet kan du byta om mot just lamm om du så önskar.
Varför vi tycker att just detta recept passar som påskmiddag har att göra med smaksättningen på marinad och rimningslag att göra, för visst hör citron och färska örter våren till?

Låt nu inte er skrämmas av att köttet ska ligga i en rimningslag, för det är absolut varken konstigt eller krångligt. Att rimma kött tar inte alls lång tid att göra och kräver heller inga konstiga ingredienser - bara ca 30 minuter i salt, vatten och i detta fallet örter. Det snabba och enkla trixet innan tillagningen gör att du får en köttbit som blir så mycket saftigare och mörare efter tillagningen.

Hjortstek med citron och rosmarin   4 port
Dag 1
½ kilo innanlår
½ dl citronolja
1 rosmarinkvist, varsamt mortlad
några timjankvistar
½ tsk sherryvinäger
1 tsk salt
1 tsk socker
Blanda samman olja, rosmarin, timjan, salt, socker och vinäger till en marinad.
Lägg köttet i marinaden och låt ligga över natten i kylen.

Dag 2
Koka en rimningslag och låt svalna:
1 liter vatten
50 g salt
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Spruta in ca ½ dl av lagen i köttbiten med hjälp av en så kallad marinator eller marinadinjektor (ser ut som en spruta och har en tjock nål) och lägg sedan köttbiten i resten av lagen, låt ligga i 30 minuter.
Ta upp köttet, torka av och bryn det runtom i en rejäl klick smör i en stekpanna.
Lägg över i en ugnsfast form, stick i en ugnstermometer och ställ in mitt i ugnen på 140-150 grader.
Låt köttbiten stå inne ca 35 min, innertemperaturen ska visa 62 grader när köttet är klart.
Ta ut och låt köttbiten vila

Tillbehör:
stor salladskapris, skivad
olivolja
salt och svartpeppar
Under tiden köttet står i ugnen blandar du ihop kaprisskivorna med olivolja, salt och peppar.
Skeda blandningen över köttet vid serveringen.

Vi åt en potatisgratäng smaksatt med rosmarin, timjan, vitlök och västerbottenost till vår köttbit.

Som vanligt inte våra arbetsbördor synkade när det är helger som påsk och jul i antågande, på fruns arbetsplats råder lugn, många barn är påsklovslediga, och fru M har därför kickat ingång långhelgen redan idag.
Herr M däremot sliter extra mycket bakom charkdisken på jobbet dessa dagar, det är hektiskt för en charkuterist när det vankas mathelg och just nu det styckas det lamm som aldrig förr, köttbullar rullas och pastejer bakas. 
Visserligen är påsken tidig i år så det finns en liten risk att den vanliga anstormningen av helglediga, konstintresserade Österlenbesökare minskar en aning, men mat måste ju finns oavsett anstormning eller inte. Dessutom är det ju många, både turister och stadigt boende som kör förbi GeMa-Livs bara för att köpa på sej lite av deras egentillverkade charkuterier, så det går inte att ligga på latsidan när man är charkuterist:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!