fredag 19 augusti 2016

Kyckling korma

Idag blir det indiskt här i köket, det kan väl sitta fint med en kryddstark gryta när det börjar höstas och sommaren kommit lite på efterkälken. Visserligen kan man ju käka smakrika grytor även om det är sol och varmt, vi var flitiga gäster på en indisk restaurang på Teneriffa i somras och vi överlevde, men det är ju något med grytor och höst som hör samman eller hur? På sommaren är det ju högsäsong för grillen och det är väl kanske inte så konstigt för då vill man ju vara ute så mycket som möjligt, men när rusket gör entré är det skönt att få uggla i köket och värma kroppen med kryddor:)

Kyckling korma blir det och det med hjälp av Mr. Oliver och kokboken "Jamies Matrevolution", en av våra absoluta favoriter i kokbokshyllan. Kormapasta kan du köpa färdig på burk om du vill det och vill du röra samman din egen kryddpasta så är det inga större svårigheter, men det kräver några ingredienser från kryddhyllan. 
Nu är vi i princip heltossiga i indisk mat och gillar ju, som bekant, att laga mat så kryddorna som behövdes hade vi hemma i skafferiet (japp, vi är välsignade med ett stort sådant!). Men vi vill absolut inte tvinga ut någon på en galen inköpsrunda för att spendera en halv förmögenhet och bygga ut sitt skafferi om man inte vill det - den färdigköpta kryddpastan smakar alla tiders och vill du istället köpa den så protesterar vi inte - båda alternativen finns med i receptet. 

Hel spiskummin och hela korianderfrön är väl det som kan vara lite trixigt att lyckas hitta på kryddhyllorna i butikerna, speciellt för de av oss som bor i lite mindre städer, även om det blivit lite enklare på senare tid. Vi har lyckats springa tag i båda sorterna när vi varit på marknad men har också sett att det ibland finns på TGR, så hittar ni inte dom i er vanliga mataffär så är det två tips för att ha shoppingtur. 
Hettan i grytan är absolut inte av öronrykande sort, då hade fru M protesterat hej vilt här i köket, så de av er som vill ha mera tjong i grytan får tillsätta den på eget bevåg!

Chicken Korma  4 port
800 g kycklingkött utan ben och skinn
1 stor rödlök, tunt skivad
3 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 burk à 400 g kikärter
Kormapasta, antingen 150 g färdig pasta från burk eller enligt receptet nedan
1 burk à 400 ml kokosmjölk
2 msk riven kokos
Till servering
naturell yoghurt
lime eller citron
Skär köttet i bitar på ca 3*3 cm, bryn dom i stekpanna så dom färg runtom och ta upp ur stekpannan lägg åt sidan.
Fräs ingefära och lök på låg värme ca: 10 min.
Tillsätt kormapastan, kokosmjölk, kikärtor, kokosflingor och 2 dl vatten.
Rör om och låt koka upp för att sen smputtra under lock 15 min
Tillsätt kycklingen och koka yttrligare 15 min.
Smaka av och servera med valfritt tillbehör.
Häll av vätskan från kikärtorna och skölj under rinnande vatten

Kormapasta
2 tsk spiskumminfrö
1 tsk korianderfrö
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingfära
½ tsk cayennepeppar
1 garam masala
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja
1 msk tomatpure
2 tsk sambal oelek
3 msk kokosflingor
2 msk mald sötmandel
1 tsk mald koriander
Börja med att rosta spiskumminfrö och korianderfrö på medelvärme några minuter.
När kryddorna doftar gott och fått fin färg tar du bort stekpannan från värmen och häller kryddorna i en mortel och mortlar tills det blir ett fint pulver.
Mixa dom mortlade kryddorna med övriga ingredienser till en mjuk slät pasta.


I eftermiddag/kväll delar vi upp oss för att återförenas i morgon igen, tack och lov:) Frun ska ge sig iväg på övernattningsäventyr tillsammans med jobbkompisar för att avtacka en kollega som ger sig iväg mot nya äventyr. Herr M håller ställningarna här hemma och det vankas hemmagjord pizza med allehanda gotter på och kvällens efterrätt blir en god Havanna i sällskap av en kupa, eller två, cognac. Desserten kommer förhoppningsvis att intas i stillhet på balkongen vid solnedgång, inte dumt alls!

En fin fredag hoppas vi att ni alla får!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Gillar oxå Indisk mat ser riktigt gott ut😊 Maken gjorde oxå pizza i fredags härligt att komma hem när man jobbat sent och maten är förberedd😊 Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja men visst är det gott:) Låter verkligen inte alls dumt att komma hem till nybakad pizza, mums!
      Kram på dej Milla.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!