fredag 2 september 2016

Sötpotatisrösti och ansjovismajonnäs

Idag är det dags för senaste sötpotatisutsvävningen i det Mårtenssonska köket, en utsvävning som resulterade i en rösti signerad mr. Mårtensson och den ser ni här. Till röstin åt vi färsk tonfisk och ansjovismajonnäs, ett spännande sätt att smaksätta majo på och som passade lika bra till röstin som den gjorde till fisken. 
Nu behöver du inte dela vår fäbless för varken tonfisk eller sötpotatis för att prova den där spännande smaksättningen på majonnäsen, däremot är det ju en klar fördel om du gillar ansjovis... 
Den färska tonfisken marinerades och stektes hastigt i stekjärn, max 1½ minut per sida, annars riskerar du att få en torr skosula på tallriken!


I röstin blandades även vanlig potatis ner, den innehåller ju stärkelse som sötpotatis saknar och med hjälp av den håller röstin samman lite bättre när den ska skäras upp. Dock får man räkna med att den blir lite slarvigare än vanligt när den läggs på tallriken, men det är då det är dags att plocka fram uttryck som "rustik mat" och "det ska synas att det är hemlagat", smaken är det i alla fall inget fel på:)

Sötpotatisrösti  2 port som huvudrätt eller 4 portioner som tillbehör
4 hg sötpotatis, grovt riven
2 hg fast "vanlig" potatis, grovt riven
½ rödlök, fint hackad
3 msk olja + 2 msk till stekpannan
salt och peppar efter smak
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Häll ut smeten i en het stekpanna som klarar av att ställas i en varm ugn.
Låt röstin steka någon minut på plattan och ställ sedan in stekjärnet mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
Ta ut och servera.
Röstin passar fint till både fisk, kyckling eller annat kött, eller som vegetarisk måltid.


Ni som hängt i vårt kök en längre tid kommer kanske ihåg att vi tidigare inte alls förstod storheten med sötpotatis, ärligt talat gillade vi faktiskt inte den orangea örten alls. Men så hade vi ju också "bara" smakat den i flytande form i en puread soppvariant, som mest smakade "tuda rett ud" på ren skånska! Men längs vår matlagningsväg hände det plötsligt något och vi upptäckte att det faktiskt kunde bli en hel massa gotter av dom där rotknölarna och det uppstod ljuv musik mellan oss:)

Därefter har det blivit sötpotatisbiffar och sötpotatisgratäng, ett sötpotatistäcke på fisk som blev smarrigt och så favoriten sötpotatispommes med lakritsaioli - godare smakkombo får man nästan leta efter.


Ansjovismajonnäs
2 dl majonnäs
1 liten burk ansjovisfiléer
1 tsk dijonsenap
en näve bladpersilja
flytande honung efter smak
Låt ansjovisfiléerna rinna av och hacka dom fint.
Rör samman majonnäs och senap, blanda ner ansjovishacket och persiljan.
Smaka av majonnäsen med honung och låt stå kallt ca 30 minuter innan servering.
Såsen passar fint till fisk.

Och så en varning om varma handtag, ni har hört den förut men vi kan inte upprepa oss tillräckligt ofta - dom gör så in i hoppsan ont att grabba tag i med handen! Låt därför grytlappen ligga/sitta kvar på handtaget som en påminnelse, så kommer inga händer och fingrar till skada.


 Så är det fredag och vi kör den på ett lite annorlunda vis än vanligt, först umgås vi hela förmiddagen och sen sticker frun till jobbet några timmar i eftermiddag medan maken stannar hemma och gödslar i hemmet vårt. I kväll blir det faktiskt också tonfisk till middag fast denna gången äter vi risotto till istället, i glasen kommer det att bubbla - en finfin fredagstradition om ni frågar oss:)
Svampplockarväder hoppas vi på inför lördagen, ryktet går om att det ska finnas en hel del fynd att göra där ute och vi hoppas få samma svamplycka som vi hade förra året.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla, gotter både i era glas och på era tallrikar och en strålande väderlek till det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!