torsdag 24 november 2016

Butter chicken Murgh Makhani


Heta indiska smaker bjuder vi på i Mårtenssons kök idag, det blir en av våra absoluta favoriträtter när det gäller indisk mat och kanske en av de mest välkända. Butter chicken, hand upp för dom som hört det tidigare (här åker genast fyra händer i luften:), fru M beställer det alltid när vi har glädjen av att besöka en indisk restaurang - vilket inte händer så fasligt ofta tyvärr - medan herr M nästan alltid väljer Vindaloo. När vi var på Teneriffa i somras fick vi lära oss att i Indien heter middagen Murgh Makhani och att det var restaurangens mest beställda måltider.

Men hur ofta vi än har ätit det så var detta faktiskt vår första tilllagade smörkycklingen här hemma, dock inte sista eftersom vi hittat några olika varianter av receptet som vi vill prova. Vissa recept enklare, andra kräver lite mer jobb.

Dagens receptvariant ligger någonstans mittemellan lättlagat och klyddelagat, men vi lovar att det ser klyddigare ut än vad det verkligen är. Kycklingen ska först läggas i en marinad med en drös kryddor och yoghurt och där ska den helst ligga över natten, innan den tillagas i ugnen. Kryddan som kan vara lite kvistig att hitta är bockhornsklöver, man kan oftast köpa den i matbutiker med indiskt sortiment, skulle du inte lyckas få tag på den så går det bra att bara hoppa över den. Butter chicken varken står eller faller på grund av klövern!

När kycklingen är färdig i ugnen lägger du den i en tomatsås du lagat till av krossade tomater, fåtalet kryddor och andra helt "vanliga" ingredienser som t.ex honung och lime. Inte särskilt svårt det heller, tro oss!
När du väl sätter dej ner till bords och får sätta tänderna i grytan (nej kära nån, inte bokstavligen talat!) är de tre olika matlagningsmomenten sedan länge glömda och du får uppleva en fantastisk smaknjutning.

Butter chicken    ca 4 port
1 kg kycklingklubbor, delade i två delar eller kycklinglårfilé i tjocka grytbitar
Marinad
1½ dl matlagningsyoghurt, t.ex turkisk eller grekisk
2 tsk salt
1 msk pressad lime
5 vitlöksklyftor, fint rivna
2 msk fint riven färsk ingefära
3 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2t sk mald koriander
2 tsk bockhornsklöver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel
1 msk gurkmeja
Rör samman alla ingredienserna till marinaden i en ugnsfast form.
Lägg ner kycklingköttet, blanda om så att alla bitar täcks av marinad.
Täck över formen och ställ in i kylen för att marinera några timmar, gärna över natten.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 graders värme 15-25 minuter (beroende på hur stora köttbitarna är) tills kycklingen är genomkokt.

Sås
800 g krossade tomater
½ tsk torkade bockhornsklöver
1-2 tsk sambal oelek
4 kryddnejlikor
2 tsk salt
1½ dl vatten
100 g smör
1 msk spiskummin
4 tsk honung
1½ dl vispgrädde
1 tsk mald svartpeppar
2 msk pressad lime
Blanda samman tomater, bockhornsklöver, sambal, nejlikor, salt och vatten i en gryta, låt koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter, rör om då och då.
I en annan gryta smälter du smöret och strör sedan i spiskummin och låter det fräsa någon minut.
Rör i honung, grädde, svartpeppar och lime och låt puttra runt någon minut.
Häll ner smörblandningen i tomatsåsen och rör om ordentligt, tillsätt kycklingen och låt det hela sjuda ca 5 minuter under omrörning.
Smaka av och servera.

Kan tyckas att det är mycket smör i grytan, men det heter ju inte smörkyckling av en anledning:)

Antingen äter vi Papadums eller Naan till indiska grytor, både hemma och på lokal, denna gången blev det Naan från påse. Enkelt och behändigt, pensla på lite smör, vitlöks eller vanligt, in i ugnen någon minut och sen är dom klara. Vill man gå den extra milen så bakar man sina egna, ni kan hitta ett lättfixat och bra recept här hos Sara på vardag.nu om ni blir sugna på att prova, dom bröden blir kanonbra och kan dessutom frysas in 👍.

En fortsatt fin torsdag till er och ...

... smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. ska kombinera era två recept med ett tredje från Zeinas kitchen idag,, kycklingen har fått vila i marinad sedan i går kväll, färska smakrika mogna tomater finns inte att uppbåda denna årstid så det får bli konserverade av bättre sort =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väl som en alla tiders bra idé, bra burktomater är absolut det bästa just nu det håller vi led om 👍.
      Lycka till och hoppas du får en smaklig spis 😊😊

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!