lördag 11 februari 2017

Fiskgratäng med sjötunga

Som vi skrev redan i torsdagens inlägg så är det en hel del fisk som hamnar i våra magar, och tänk att det åter igen i dag serveras fisk här på bloggen. Vi hoppas att ni inte tycker att vi är tjatiga när vi bjuder på två recept med fisk så här på raken...  Men det blir en annan sorts fisk och på ett annat vis idag, så säkert har ni väl överseende då?

Det som bjuds är en fiskgratäng med en len gratängsås och med världens bästa gratängmos, japp vi lovar att vi kan inte få till ett bättre mos än detta! Mosreceptet är gammalt och beprövat, så det använder vi oss alltid av, mängden potäter är beräknat till ca 2-3 portioner så lägg till 200 g om ni är fyra som ska spisa. 

Denna gången spritsade vi moset så det stod härliga till, med resultatet att först hamnade det nästan mer mos på oss, väggen och diskbänken än vad det gjorde i själva formen... så det vara bara att följa den gamla devisen "gör om gör rätt":) 
Vill man inte spritsa och riskera mosexposition så går det naturligtvis utmärkt att ta två skedar och använda dom till att klicka ner moset med, smaken blir den samma ändå! 

Fisken i formen är av den platta sorten, sjötunga heter den och har man inte sådan så använder man antingen rödtunga eller annan plattfisk man gillar och hittar. Vi hade först för oss att vi skulle göra en sån där Walewska för att fira att vi äntligen var färdiga med vårt megalaktiska projekt "vindstömning och röjning", men när fru M upptäckte att det skulle vara svamp i en sån så blev det snabbt annat ljud i skällan. Det är nämligen nåt med kombinationen av svamp och fisk som inte passar hennes smaklökar... 
Tack och lov så kunde vi slå våra matlagningshjärnor samman och få till något som passade bådas smaklökar och firandet:

Fiskgratäng med sjötunga  2 port
Gratängmos
600 g mjölig potatis
3/4 dl grädde eller mjölk, vi tog grädde
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Värm mjölken och smöret så smöret smälter.
Mosa potatisen, gärna med elvisp, tillsätt mjölk och smörblandningen.
Blanda ordentligt, rör i äggulan och smaka av med kryddorna.
Spritsa ut det runt kanterna i en smord, djup ugnsfast form, ställ in mitt i ugnen på 225 grader till moset fått fin färg, ca 5-10 minuter.

400 g sjötunga, eller rödtungafiléer
2 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong/hummerbuljong
Häll vin och buljong i en djup vid gryta, låt koka upp och ta från plattan.
Vik fiskarna dubbelt och lägg ner i vätskan och låt dom ligga där ca 2 minuter innan du tar upp dom med hjälp av en hålslev.
Låt fisken rinna av ordentligt ( spara vätskan från grytan) och lägg den i gratängformen.

Gratängsås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskfond från fiskkoket
2 dl grädde
2 äggulor
salt och peppar
hackad dill
kräftstjärtar
Sila vätskan från fiskkoket och spara 2 dl.
Fräs smör och mjöl i en gryta och späd med fiskspadet under omrörning, tillsätt grädden och låt det bubbla upp under omrörning.
Låt såsen sjuda ett par minuter under omrörning och ta det sedan från värmen.
Rör försiktigt ner äggulorna, smaka av med kryddor och tillsätt hackad dill och häll såsen över fisken.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Precis innan serveringen lägger du på kräftstjärtarna eller så serverar du dom vid sidan.

Till fiskgratängen festade vi till det med en gyllene prosecco vid det tjusiga namnet Bottega Gold, ett vin som finns i systembolagets beställnigssortiment:


Flaskan det mousserande vinet är tappat i är baske oss handmålad, jo då tjusigt värre är det:) Men naturligtvis är det ju faktiskt innehållet som är det viktiga, vi sitter ju inte och lapar på flaskan inte, och det blev vi mer än nöjda med. Vinet och dess smak gick riktigt bra ihop med smakerna från den mjuka och lena fiskgratängen och dess smak, så det var en kombination som vi varmt kan rekommendera. Perfekt om man vill festa till det lite extra och fira något, om det sen är vindsröjning som är avklarad, alla hjärtans dag eller något annat som behöver extra uppmärksamhet.

Ikväll blir det varken fisk eller gratäng som lagas till i köket, faktum är att det kommer inte att ske så mycket matlagning i just köket denna afton. Istället är det i matrummet på matbordet som de blir action ikväll, vi ska nämligen bjuda kompisar på fondue så dom får minsann laga till sin egen middag - ingen dum arbetsfördelning om ni frågar oss:)
Ja såserna har vi ju så klart rört ihop redan, och andra tillbehör fixar vi ju också, men det andra gör vi tillsammans under kvällens gång. Efterrätten är också kirrad, och blir den så god som vi anar och hoppas på så kommer den absolut att dyka upp även i detta köket framöver.

Nu önskar vi er en fortsatt fin lördag och en läcker lördagskväll. Vi ses i morgon igen och då med en ny veckomatsedel för en ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Vi vill gärna tipsa er om att det just nu pågår en tävling på vår facebooksida med ett alla tiders fint pris som du kan vinna! Tävlingen håller på till i morgon söndag, kl 18.00. DS

2 kommentarer:

  1. Ja, sjötunga kan man ju stå ut med, haha! Mina barns pappa brukade göra det med en paprikasås till som var gudomlig, men ert recept låter ju helt magiskt gott. Jag är benägen att hålla med frun i huset om att fisk och svamp... nja... sådär. Ändå älskar jag svamp!

    Fondue är en favorit här och vi fick mammas fina fonduegryta härom sistens när vi gästade henne. Den var bättre än den vi hade och snart får vi nog bära fram den igen, inspirerade av er.

    Stor söndagskram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, visst kan man det:) Fram med grytan och håll den kokande, fondue är alla tiders men kanske lite bortglömt...

      Kram på er!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!