torsdag 9 februari 2017

Fänkålssås till fisk


Fisk är något som vi stoppar i oss en hel del här i detta köket, både till vardags och till fest, det är ingen kökshemlighet vid detta laget. Tonfisk tillhör en av de fisksorterna som vi gärna äter vid lite festligare tillfällen, färsk sådan alltså för den burkade äter vi lite närsomhelst. Det enda som vi egentligen varierar när vi ska äta färsk tonfisk är tillbehören och framförallt då såsen som vi har till, det finns nämligen en en hel del goda sådana som passar fint till firren. 

Den senaste såsen vi testade att ha till tonfisk gjorde vi på fänkål och det blev en riktig fullträff, en alla tiders god smakkombination. Fänkålen har ju en lätt lakritssmak och den passar fint till både tonfisken och till de ugnsrostade sötpotatisarna som också ligger där på tallriken (har ni inte testat att doppa sötpotatispommes i lakritsaioli än så är det hög tid - det är vansinnigt gott!).
Naturligtvis behöver du inte tvunget ha varken sötpotäter eller tonfisk till fänkålssåsen, nej då den passar kanoners till annan sorts fisk också. Prova gärna till makrill eller varmrökt lax, det kan vi rekommendera, eller ge dig ut på egna fiskevatten och se vad du får för napp!

Fänkålssås till fisk   4 port
½ gul lök, finhackad
1 fänkålsstånd i mindre bitar
5 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
2 dl grädde
salt och peppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
Fräs löken mjuk i smör, tillsätt fänkål och fräs lite till.
Tillsätt vatten och fond och låt småkoka tills fänkålen är mjuk.
Mixa såsen slät, ställ tillbaka på plattan och tillsätt vispgrädde, koka upp.
Rör ner dill och persilja, red av till önskad konsistens och smaka av.
Såsen passar till de flesta fiskar.

Plötsligt fick vi igår en vit vinter här nere hos oss också, marken är nu täckt med ett ganska tjockt vitt lager och idag var det snö av kramsorten som låg där - något som Anki fick känna av till barnens jubel på förskolan där hon jobbar:)
Håkan jublar väl inte riktigt lika mycket och högt som alla barn gör, nej det är mest muttrande och svordomar som uttalas över vädret för tillfället. Det är verkligen ingen enkel match att ta sej till jobbet på två hjul i ett vitt vinterland, en mil känns plötsligt som två när det ska pedalas fram i snömodd och snöhögar på cykelvägen.
Men känner vi vädret rätt så slår det snart om och snön blir ett minne blott, så det gäller väl att passa på och njuta av det vita som lyser upp tillvaron en smula ändå!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Hej Måste ha gjort något fel då det blev soppa i stället för sås.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!