torsdag 2 februari 2017

Mustig gryta med fläskkarré

Det är högsäsong för grytor just nu och vi njuter mer än gärna av en smakrik gryta, speciellt om den har skedätarsås. Ni vet när man helst av allt vill öppna besticklådan och plocka till sej en sked för att sörpla i sej såsen med, sån sås. Och ska vi vara helt ärliga så händer det ibland att den av oss som diskar i vårt kök gör precis det, tar en sked och fiskar upp de sista såsdropparna i grytan, inte så konstigt att båda väldigt gärna anmäler sig frivilligt till disktjänsten sådana dagar:) 
Just precis så var det i söndags när Håkan hade lagat till en söndagsgryta, båda kunde mer än gärna tänka sig att låta den andre slippa diska och det är ett gott betyg om nåt! 




Grytan lagade herr M till på fläskkarré, kanske inte den allra vanligaste biten kött när det är gryta som står på menyn men det betyder för den sakens skull inte att det inte blir bra - för det blir det. Snarare än det nog så att karré är oftast något man förknippar med grill och som helstekt i ugn (mmm med plommon - ja tack!). Men här åkte den alltså i en gryta!
Först fick köttet ta ett marinadbad ett dygn i kylen innan det bryntes och sedan, åter igen i marinaden, långsamt puttrade på spisen tillsammans med kryddor och grönsaker.

Gryta på fläskkarré   4 port
1 kg karré, skuren i stora grytbitar
Marinad
4 dl rödvin
2 msk sherryvinäger
10 krossade enbär
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
5 krossade svartpepparkorn
2 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök, hackad
1 morot i bitar
1 stjälk blekselleri, skivad
2 tsk salt
1 tsk socker
Koka upp marinaden och låt den sjuda någon minut, kyl den och lägg i köttet.
Ställ in köttet i kylen och låt det ligga till nästa dag och gona sig i marinaden.
Ta upp köttet ur marinaden och bryn det runt om i stekpanna.
Lägg över köttet i en stor gryta tillsammans med marinaden.
Koka upp och sänk värmen så det småputtrar i 1½-2 timmar.
Red av grytan till önskad konsistens, smaka av och servera.
En rotfruktsstomp eller pressade potatisar är gott till.

Till grytan åt vi alltså rotfruktsstomp, eller mos om du hellre vill kalla det så - vi säger stomp eftersom det låter så roligt (japp så lättroade är vi!)- inlagda grönsaker och gelé. Kokt potatis eller pressad går också jättebra att ha till, det viktigaste är att tillbehöret har bra sugförmåga, fast inte för bra för då blir det ju ingen sås över till diskaren:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Ja det där med en sås som man nästan vill dricka är ju underbart och det låter kanon att marinera grytköttet först! Finns risk för att jag testar marinaden på mitt älgkött! Ha det fint hörrni:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det Karin, den bästa av dom alla är den:) Testa på du, marinören här hälsar att den garanterat är älgpasselig också:)
      Ha det gott,
      kram

      Radera
  2. Lät som jättegoda smaker i den såsen!

    Ha en ljuvlig helg!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!