onsdag 15 mars 2017

Gryta med sötpotatis och svarta bönor

Kylskåpsrensning är minsann inte fy skam inte, säkert har många recept uppfunnits tack vare att det legat godsaker och skramlat i kylskåp och skafferi som behövts ta till vara på. Dagens sötpotatisgryta var just ett sånt där tillfälle i det Mårtenssonska köket, och du får gärna se den som matinspiration och kanske ett sätt att ta hand om det som finns i ditt kök.

Grytans smaksättare kan du också experimentera med efter utbud och smak, gillar du inte koriander så tar du kanske mynta istället eller någon annan ört som faller dej på läppen. De svarta bönorna blir kanske kikärtor eller kidneybönor?
Byta ut och förändra eller följa vårt recept, valet är ditt!


Vi åt kyckling till vår sötpotatisgryta, men den passar fint att ätas på egen hand som vegetarisk middag med ris till. 
Kycklingbitarna penslades först med en mango chutneyglace, en röra som vi brukar göra på ungefär samma sätt varje gång. Kryddorna i glacen kan man byta ut efter egen smak och vad man tycker passar samman med smakerna i tillbehöret, denna gången blev det därför anchochili och koriander. 

Nja, det är väl kanske inte den mest fotogenetiska grytan vi lagat till men ack så god!


Några av ingredienserna ligger väl förberedda på plats och redo att hoppa ner i grytan. Detta tillhör verkligen inte vanligheterna när det är frun som huserar i köket, då brukar det mest råda en organiserad röra (kan säkert upplevas oorganiserad för vissa:) men ibland förvånar kocken även sej själv!

Sötpotatisgryta  4 port
1 rödlök, klyftad
10 cm purjolök, fint hackad
2 stora vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
400 ml kokosmjölk
2 limeblad
1 tetrapaket svarta bönor
450 g sötpotatis i stora bitar, som grytbitar
1 stjälk blekselleri, skivad
1½ msk grönsaksfond
färskpresad limesaft efter eget tycke och smak
sambal oelek efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
1-2 dl vatten
1 röd paprika, tärnad
Fräs rödlök, vitlök och purjolök i smör och olja på medelvärme så det mjuknar.
Blanda ner kryddorna och rör om under tiden de fräser med.
Häll i kokosmjölk, limeblad, bönor, sötpotatis, selleri och fond, blanda runt, koka upp och låt det puttra tills potatisen mjuknat, tiden beror på hur stora bitar du skurit potatisen i.
Späd på med vatten under tiden om det behövs, vi hade i 1 dl vatten.
Smaka av grytan med limesaft, salt, peppar och sambal.
Servera på egen hand eller som tillbehör, vi hade kycklingfilé penslad med mango chutneyglace.

Kanske en passande gryta att smarra på denna lillördag? För vår del blir det fiskmiddag ikväll, sill är det som ska läggas på tallrikarna och det är ett recept från självaste herr Mannerström som ska testas. På pappret låter det väldigt gott, rosmarin, vitlök, tomater och citron - med dom ingredienserna och Leif bakom pennan så kan det ju inte bli mer än gott!

En fin onsdagskväll till er alla,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!