tisdag 21 mars 2017

Krämig laxsoppa

Vi har sagt det förr, men vi säger det igen för det tål att upprepas, resterna som ligger skramlar runt i kylen och skafferiet levererar många goda recept och smarriga måltider! Dagens fisksoppa är ett strålande exempel på just en sådan middag. Efter en djupdykning i grönsakslådan inför planeringen av veckans middagar, bestämde fru M att en fiskgryta skulle göras av resterna hon fann där.


Fiskgryta var alltså tanken att det skulle bli i samarbete med resterna, men när det var färdigkockat visade det sig att grytan förvandlats till en soppa! Så kan det gå ibland och soppa är ju gott det med:)
Detta är en sån där allt-i-en-grytamiddag och sådana middagar kan man väl aldrig få för många recept av, mindre disk till folket! Särskilt uppskattat för dom av oss som inte har någon maskin som står för diskningen...


Grönsaker och rotfrukter kan man ju variera i en sån här soppa i en smärre evighet, allt efter säsong och gillande. Persiljerot köper vi gärna hem när vi hittar det, den passar fint till framförallt fisk och lamm tycker vi, men palsternackan kan utan problem ersätta persiljeroten.
En kvarlämnad stjälk blekselleri gjorde roten sällskap och tillsammans med en halv paprika, några potatisar och bitar purjolök och en tomat fattades bara fisken.

Denna gången fanns det lax i portionsbitar i frysen, annars finns det oftast lax i hel bit som vi passar på att köpa när det är extra  trevliga siffror på prislappen. Då kan vi skära upp och dela den i bitar som vi själv bestämmer hur stora dom ska vara. 


Det enda som behövdes köpas hem till matlagningsstunden var en burk crème fraiche, något du helt säkert kan byta ut mot grädde om du så önskar.

Laxsoppa
250 g potatis i stora tärningar
50 g persiljerot stora tärningar
1 röd paprika i tärningar
1 stor tomat i stora tärningar
1 stjälk blekselleri, grovt skivad
½ l vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin (går utmärkt med matlagningsvin)
1 lagerblad
salt och peppar
2 dl crème fraiche
400 g lax i stora bitar
Fräs grönsakerna 5 min utan att de tar färg i en djup stekgryta med lock.
Tillsätt vatten, vin, buljong och lagerblad, låt småputtra ca 10 min.
Rör ner creme fraiche och låt det koka upp, smaka av med salt och peppar.
Lägg ner laxbitarna i grytan, lägg på locket och ta bort grytan ifrån spisplattan, låt stå 5-10 min.
Servera.


När det gäller vin i matlagning så använder vi lika gärna matlagningsvinet från matbutikerna som vitt vin från Systembolaget. Har vi fått vitt vin över (av någon anledning så blir det bara vita vinsrester här) så antingen vakuumpumpar vi det i flaskan eller så fryser vi in det i isbitar, sen är det bara att skvätta ner i grytan. Men, vill man ha mat som garanterat är alkoholfri så är inte matlagningsvinet fy skam att skvätta med det heller!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!