onsdag 7 juni 2017

Kikärtscurry

Idag bjuder vi på ett recept på en kikärtsgryta med indiska kryddor och kokosmjölk, även kallad curry. För är det något som fastnat när vi tittat på matprogram på tvn, bland annat Mr Olivers, så är det att en gryta med heta kryddor från Asien kallas curry, och att det vi kallar för curry är det som i Indien kallas masala - häpp!
Men vad du väljer att kalla dagens rätt och kryddblandigar är helt upp till dej, gryta eller curry båda går precis lika bra för vår del, så länge du blir sugen att prova har vi inga invändningar!

Receptet är varken Jamies eller någon annan matprogramsledares, det är helt och hållet sprunget ur vår kyl, vårt skafferi och fru Mårtenssons fantasi och blev en i raden av alla kylskåpsrensarmiddagar som uppstått när andan och behovet att ta hand om råvaror fallit på. 
Har du något annat än vad vi fick ner i vår gryta som behöver komma till nytta så är det bara att byta ut och förändra, se receptet som en stomme att bygga vidare på och förändra efter smak och behov. Kikärtorna kanske blir kidneybönor, moroten blir kanske en paprika och kanske hoppar du över broccolin för att du inte gillar det? Varsågod, scenen är din:


Kikärtsgryta 2 port
½ rödlök finhackad
1 vitlöksklyfta finhackad
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk mald kardemumma
2 tsk garam masala
1 pkt à 400 gram kokta kikärtor
100 g broccoli
150 g blomkål
1 morot
1 burk kokosmjölk
½ burk körsbärstomater eller 1 burk krossade tomater
salt och citronsaft
Fräs röd- och vitlök tills den mjuknar.
Tillsätt kryddorna och fräs vidare några minuter under omrörning.
Blanda ner övriga ingredienser och låt grytan småputtra under lock tills grönsakerna mjuknat, ungefär 15 minuter, smaka av med salt och citronjuice.
Serveringsförslag: papadums, mangochutney och stekt halloumi.

Tillbehören vi hade till tyckte vi gjorde sej fint i smakkombinationen, framförallt mango chutneyn blev en hit och vi kom fram till att den hade vi kunnat blanda ner direkt i grytan och använt som smaksättning. Papadums gillar vi skarpt och det har plötsligt blivit ganska så enkelt att hitta det i de flesta matbutiker nu har vi märkt - trevligt trevligt.
Egentligen var väl kanske den stekta halloumin lite överflödig och vi kunde nog varit utan den med tanke på att vi använde hela paketet med papadums. Men så kom den till användning och behövde inte kastas - den åkte rakt ner i matlådan tillsammans med grytresterna för herr M att hugga in på dagen efter!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Vi åt kokosdaal idag, jag ÄLSKAR verkligen indisk mat! Med papadums och picklade citroner, mmmm.

    Är för övrigt så himla glad för att ni fortfarande bloggar, är så himla tråkigt att resten av bloggosfären är lika utdöd som dinosaurierna. Buhu.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indiska mat rockar, fett om du frågar oss:)
      Ja du, detsamma säger vi - vi är väl snart ett utdöende släkte som får begära att bli fridlysta - kanske hamna på museum - vet vet!
      Stärkande och tröstande dinosauriekramar på dej <3

      Radera
  2. Så gott och fräscht! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det funkar ju med gryta även om sommaren är här:)
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!