tisdag 11 juli 2017

Fiskgratäng med ansjovis och tomater

Tomaterna är ju bara så fantastiskt goda just nu och vi passar verkligen på att frossa och äter dom både till mat, utan mat och i mat, som i dagens lättlagade middagstips. Detta är en fiskgratäng där torsken fått ett härligt täcke av hackade tomater, lök , basilika och ansjovis och sedan fått en vinsås att bada i. Både gott att äta och vackert att titta på, mat för både öga och mage med andra ord 😉

Vi gjorde vår fiskgratäng i portionsformar som vi sedan dukade fram på bordet och åt direkt ur, lite mindre disk efteråt och så kan man anpassa gratängen efter var och ens tycke och smak. Håkan vill gärna ha lite mer lök än Anki och då är sådana här småformar helt perfekta! 

Härliga färger och råvaror som ska över fisken. Ansjovis vet vi är en sådan där smak som visa har en smula svårt för och då hoppar man helt enkelt över den eller byter ut den mot något annat, t.ex kapris eller oliver som också tillför en del sälta i smaken. Har du inte färsk basilika hemma så använder du torkad och föredrar du någon annan ört så tar du det i, kanske oregano eller dragon? 



Fiskgratäng med ansjovis och basilika
400 g torskfilé
2 tomater, urkärnade och fint hackade
1 liten rödlök, fint hackad
ca 10 st små ansjovisfiléer, fint hackade
basilikablad, strimlade
Sås
½ dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
Koka samman vin, buljong och grädde tills det tjocknar, tillsätt eventuellt maizenarednig om du vill ha en tjockare sås.
Låt såsen svalna och rör i osten, smaka av med salt och peppar.
Blanda samman tomater, lök, ansjovis och basilikablad.
Lägg fisken i en smord ugnssäker form, toppa med tomatröran och häll såsen runt om fisken.
Ställ in fisken mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, använd gärna ugnstermometer när innertemperaturen i fisken är uppe i 56 grader är det färdigt .

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!