fredag 25 augusti 2017

Drink med björnbär

Naturen fortsätter att leverera, nu är det björnbärens tur att börja mogna mer och mer och vi har faktiskt till och med kunnat plocka med oss någras tycken hem från våra senaste promenixer. Björnbärens smak gillar vi väldigt mycket, men hade vi fått välja så hade dom där små ettriga stenarna i bären inte funnits - vad gör dom egentligen mer än att fastna i tänderna (mellan tänderna om man har riktig otur) och tetas? Nej, dom finns det säkert ingen mening och nytta med alls! 

björnbärsdrink

Annat är det med själva bärköttet (kan det heta så?), där kan man snacka nytta och att vara till glädje! Sött och gott, en riktigt härlig mustig smak har det och passar finfint att ha både i matlagning (björnbärssås), björnbärsmarmelad och som här i dagens fredagsdrink.

drink med björnbär

Förutom de otroligt vackra björnbären så hittar du gin, mynta och lime i glaset. Limen ger lite sving i smaken och den tillsätter du sist så du får så mycket sving som du önskar, vissa vill ha sin drink lite sötare andra föredrar den lite syrligare. Björnbären mortlar du tillsammans med lite socker och mynta, använder du frusna bär så behöver du absolut inte tina dom först utan får då på köpet en drink åt det lite slushigare hållet.
Som "blannevann" i vår björnbärsdrink använde vi sodavatten men du kan ha i fruktsoda, 7-up eller sprite istället om du föredrar det. Gillar du inte gin så tar du rom eller vodka, vill du ha din drink alkoholfri utesluter du helt enkelt spriten, var och en till sitt med andra ord!

Björnbärsdrink med gin
2 cl gin
5-10 björnbär (går bra med frusna, dom behöver inte tinas först)
2-4 myntablad
1 tsk rårössocker
1 dl sodavatten eller fruktsoda/7-up/sprite
pressad limesaft
is
Mortla bär, socker och myntablad i glaset så det blir till ett björnbärsmos.
Tillsätt is, gin och sodavatten (eller läsk) och blanda om, smaka av med lime.
Toppa med hela björbär och servera.

Ja som ni kanske märkt så duggar det just nu inte så vidare tätt mellan inläggen här hos Mårtenssons och det har ju som bekant sina orsaker... den där förbenade datorn som havererade för oss för någon vecka sedan vill bara inte bli enkelt lagad hos syrrasonen. Så nu ska den istället lämnas in på lagning hos försäljaren för att få sig en genomgång där och förhoppningsvis ska dom kunna utföra någon form av livräddning på den.
Och vår lilla minidator som vi använder som bloggdator nu är inte så kapabel som den större är, och därav blir det alltså lite mindre aktivitet här.
Men vi hoppas att vi snart är tillbaka på banan igen, för vi har många goda maträtter i kameran som vi vill skicka vidare till er!

Nu, en riktigt fin fredagsfortsättning och en underbar helg till er alla önskar vi!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Mums! Jag har provat björnbärsmargarita, också gott!

    En underbar helg till er!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!