tisdag 29 augusti 2017

Vegetarisk lasagne med bönor

Vegetarisk lasagne, ja men det är ju bara hur gott som helst! Man kan göra på lite olika vis när det ska lagas lasagne utan kött, vi har provat två olika sätt tidigare och idag delar vi med oss av den senaste varianten, där vi haft i bland annat bönor och keso som ersättning för köttfärsen.
Keso har vi använt oss av tidigare i en vegetarisk lasagne med rotfrukter, det mättar bra och ger en fin konsistens, gillar du inte keso så kan du istället prova lasagne med halloumiost, vegetarisk även den.

vegetarisk lasagne med bönor

Men tillbaka till huvudrollsinnehavaren i dagens blogginlägg, bönlasagnen. Förutom svarta bönor och keso hade vi morötter, selleri, tomater, majs och riven ost i och i vanlig ordning så kan man byta ut ingredienser som man inte gillar eller inte har hemma i kylen/skafferiet.
Kidneybönor istället för de svarta, eller kanske kikärter eller varför inte haricoverts? Svamp passar ypperligt att ha i för de av er som gillar sådana, palsternacka och selleri är andra bra rotfrukter att använda sej av i sin vegetariska lasagne.
Ja här är det eget tycke och smak som kan få styra en vegetarisk smula tillsammans med fantasin som kan få fritt spelrum!

vegetarisk lasagne


Vegetarisk lasagne med bönor   4 port
1 purjolök (ca 20 cm), skivad
1 paket kidneybönor (380 g)
1 burk krossade tomater
1 liten burk majskorn
1 stor morot, skivad
1 stjälkselleri, skivad
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2-3 dl vatten (skölj gärna ur tomatburken med vattnet)
salt och svartpeppar
torkad basilka, oregano
500 g keso
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl riven västerbottensost
lasagneplattor
Fräs purjolök och vitlök utan att det får färg.
Tillsätt bönor, majs, tomater, morotsskivor, selleriskivor, buljong, chilisås och ca 2 dl vatten.
Låt såsen koka upp och sedan småputtra 10-15 minuter, tillsätt mer vatten om du tycker att det blir för torrt.
Mixa keson slät med mjölken, blanda ner ost och grädde.
Täck botten på en smord ugnsfast form med grönsakssås, lägg på ett lager lasagneplattor, häll på lite grönsakssås och ostsås, nytt lager plattor osv.
Fortsätt varva så tills såserna är slut, översta lagret ska vara ostsås.
Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, känn så att lasagnen är genomkokt innan du tar ut och serverar den.

Så blev det plötsligt högsommar igen, eller igen och igen... kanske vi ska säga äntligen! Sol och värme har vi i alla fall fått njuta av både idag och igår och det tackar vi för så väldigt mycket 😎, vi hoppas att ni också fått det.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Bönor är gott, lasagne är gott och de två ihop blir nog perfekt :) Ja, vi hade också högsommar, men idag regnar det och är 18 grader. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men lite så blev det ju, två som gillar varandra blir bra ihop:) Kanske är det då regent från er som landar här idag, faktiskt ganska skönt efter några dagars "klibb"...

      Kram på dej!

      Radera
  2. Låter ju alldeles ljuvligt! Ska lätt prova när vi är hemma igen. Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, ja här blev den en hit i alla fall! Prova på, vi håller tummar och tår:)
      Kramar på er!

      Radera
  3. Vad ska man fräsa vitlöken i? Smör? Olja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får man själv bestämma, vi steker alltid i både smör och rapsolja. Vissa föredrar att bara använda smör, andra bara olja så därför brukar vi inte skriva ut det i recept.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!