torsdag 2 november 2017

Smörrebröd med lax och västerbottensostkräm

Smörrebröd alltså, hur smarrigt är inte det?! En skiva riktigt gott bröd som klätts in och draperats med allehanda godsaker och som ibland, vid första anblick, ser näst intill ointaglig ut, men som sedan slinker ner helt utan problem. Precis en sådan ljuvlig skapelse är vad vi har till er idag här i Mårtenssons kök, ett laxsmörrebröd med en fantastisk god västerbottensoströra, ruccolasallad, citron och en klick rom på toppen som kronan på verket.


Bilderna gör verkligen inte denna laxmacka rättvisa och för det får ni ursäkta oss, men dom är tagna med kameran i mobilen när vi var hemma hos våra kära vänner familjen Persson. Det var nämligen där vi bjöds på den här förrätten och när vi lite försynt frågade efter receptet så visade det sej att det var frun i huset - Annelie - som hittat på det med tanke på att det var vi som skulle komma.
Jodå, dom vet vad vi gillar våra vänner, västerbottensost och lax är ju två av våra stora favoriter, och den där marängtårtan med nutella vi fick till kaffet ligger också ganska högt upp på "tycka-om-listan".


Receptet kom som ett brev på posten några dagar senare, fast i digital form som posten numera gör 😉, och Anneli delade mer än gärna med sej av receptet till både oss och er! Kanske ett passligt recepttips inför helgen, detta är ett smörrebröd som passar lika bra till lunch som det gör som förrätt:

Laxmacka med västerbottenostkräm 6 port
6 skivor surdegsbröd
En rejäl klick riktigt smör till stekning
6 skivor kallrökt lax
150 g riven västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
½ dl hackad persilja
salt och peppar
1/2 påse ruccola
Smörstek brödskivorna i stekjärn, låt svalna och lägg över på assietter.
Rör samman västerbottensost, crème fraiche, dill och persilja, smaka av med kryddor.
Lägg först på ruccola på brödskivorna, fördela sedan oströran och drapera med laxskivan.
Dekorera med en skiva citron och dillkvist om så önskas.

Brödskivan som Perssons lagt under laxen och oströran var alltså surdegsbröd, men det går hur bra som helst att byta ut den mot ett grövre bröd om man så vill det.
Och tänk att till helgen är det dags igen för oss att parkera hemma vid det Perssonska matbordet igen och har vi tur så kanske det landar fler godsaker på våra tallrikar, som vi kan skicka vidare till er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Jo, det äts ju en del LAX i det Mårtenssonska köket. Önskar så att jag gillade lax! Men det är väl inte för sent än, hoppas jag. Hoppas att ni har det bra i höstrusket! Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hähähä, ja det gör väl det ;) Äsch, du måste ju inte gilla det - släng på en bit annat gott på ditt smörrebröd istället:)
      Stor kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!