tisdag 22 maj 2018

Torskgratäng med spenat och pepparrot


Lättlagad fiskgratäng bjuder vi på här i det Mårtenssonska köket idag, en fiskgratäng där fisken som heter torsk vilar på en bädd av spenatröra täckt med ett knaprigt persiljetäcke.
Tillbehören till gratängen är valfria, men får vi komma med förslag så kan väl antingen potatis i någon form eller ris passa fint till ihop med ett gäng grönsaker av favoritsort.


Som sagt så är det spenat i botten, den ska vara färsk och sköljd för att blandas samman med färskost typ philadelphiaost, grädde (vi hade matlagningstypen), citronsaft och pepparrot. De två senare kan du ta i efter eget tycke och smak, gillar du syra och sting så öka på och vice versa.
Persiljetäcket rör du ihop av persilja (föga överraskande), ströbröd, rivet citronskal, salt och peppar. Vill du kan du ha i dill istället för persilja, eller så drar du på med båda sorterna!

Spenat, det är nyttiga grejer det, fråga bara Karl-Alfred som är en storkonsument av de gröna bladen. Vitaminerna i spenaten är bra för hjärnan och skelettet, och antioxidanterna är jättebra för hjärtat och kärlen. Det finns även något i spenat som heter något så konstigt som Lutein och det både skyddar ögonen och minskar på det dåliga kolesterolet.
Rena rama hälsobladet med andra ord och som vi alla kan behöva få i oss mera av!

Torskgratäng med pepparrot och spenat   2 port + matlåda
ca 400 g torskrygg eller torksfilé
100 g färskost
2 dl grädde
2-3 msk riven pepparrot
1 liten påse bladspenat (65g)
½ citron, saft och rivet skal
salt och peppar
1 msk ströbröd
1 msk hackad persilja
Blanda samman färskost, grädde, pepparrot, spenat och citronsaft efter smak.
Lägg spenatröran i botten på en ugnsfast form och lägg på fisken.
Blanda samman citronskal, persilja, salt, peppar och ströbröd och strö över fisken.
Ställ in formen mitt i ugnen och tillaga på 175 grader i ca 20 minuter.
Ta ut och låt stå en stund innan du serverar med valfritt tillbehör.

💓💓💓

Håkans hjärta fortsätter att läka, allt går bra och vi känner att vi sakta men säkert vågar återerövra livet som är vårt - med både gamla och nya vanor. Förra veckan var vi hos hjärtsjuksköterskan tillsammans för uppföljning efter Håkans hjärtinfarkt och fick då tillfälle att ställa frågor och prata av oss om det som hänt. För funderingar och frågor kan vi lova att man får, konstigt vore det väl annars, och Kristina på sjukhuset var fantastisk på att svara och berätta.

Vi fick bland annat veta att hjärtinfarkt i princip var oundvikligt för Håkan pga arv och att det förmodligen hade hänt tidigare om inte herr M hade cyklat och hållit igång så mycket.
Så dom där pedaltagen har verkligen hjälpt till med att hålla hjärtat i form och hjälper nu även till med återhämtningen, men dom är inte på något vis en garanti mot det som hände och det överraskar de flesta (hade vi fått en tia för varje gång vi har hört "men du som cyklar så mycket" hade vi haft en hel påse guldpengar vid detta laget!) och även oss.


Så det är jätteviktigt för oss alla att röra på oss och inte bara sitta still, all motion är bra men bäst är utan tvekan den som blir av! Viktigt att veta är också att även den som är riktigt god form med jättebra kondition, ja till och med den mest vältränade och aktiva personen kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Så var uppmärksam, lär dej känna igen tecknen på hjärtinfarkt och reagera på dom i god tid - både när det gäller dej själv och andra!

Ta hand om er,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!