onsdag 4 juli 2018

Grillade kycklingben och marinerade kikärtor

Kycklingben, eller drumsticks som man säger om man är lite hipp och internationell, är alla tiders jättebra att ha på lut i frysen har vi upptäckt. När vi inte har planerat någon middag, eller bara ska ha nåt lätt eller när suget på nåt smakrikt och grillat faller på - ja då ligger dom där som räddaren i nöden! 
Kycklingben tinar upp snabbt, tar till sej smaken av marinad relativt kvickt, blir så där härligt knapriga i skinnet när dom grillas och är lätta att hitta på ett tillbehör till. Oftast räcker det med en stor sallad, en god kall sås och kanske en skiva gott bröd för att måltiden ska bli komplett!


Förra veckans trumpinnar var dock inplanerade på veckomatsedeln och därför fick dom nöjet att ligga i marinad ett helt dygn innan vi grillade dom. Vi tillagade våra i ugnen, men det går naturligtvis jättebra att lägga dom på grillen också. Marinaden är Håkans eget hittepå och i den blandade han ner limecurd, ni vet sån där man köper på burk och oftast har i efterrätter eller på kakor, det visade sej att den funkar fint att ha i marinader också.
Har ni inte 24 timmar över till marinering så räcker det med mindre, stick då gärna med en gaffel runt om så tränger smakerna in fint på några timmar.

Marinerade kycklingben
1 kilo kycklingben
½ dl limecurd
1 msk stek- och grillkrydda
1 msk HPsauce
1 msk rökt olivolja (eller vanlig olivolja)
1 tsk rökt paprikapulver
Rör samman marinaden och låt kycklingbenen ligga i marinaden några timmar, helst över dagen/natten innan tillagning.
Grilla kycklingbenen i ugnen på 200 grader 50-60 minuter, vänd efter halva tiden.

Som tillbehör drog vi på med en stor blandad sallad där nästan allt i kylens grönsakslåda åkte ner, rödkål, spenat, groddar, majs, morötter och rädisor för att nämna några. Dessutom slängde Anki ihop en skål marinerade kikärtor och dom behöver inte ett helt dygn på sej för att bli färdiga, där räcker det gott och väl med 30 minuter:

Marinerade kikärtor
400 g kokta kikärtor
1 liten rödlök, fint hackad
2 msk balsamvinäger
1 msk oliv- eller rapsolja
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 fint riven vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
salt och peppar
Blanda samman marinaden och häll över kikärtorna.
Låt kikärtorna stå minst 30 minuter, gärna längre i kylen för att marinera innan servering.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!