söndag 8 juli 2018

Karnelund, ett smultronställe på Österlen

Nu har vi tagit steget in i semesterfirandet och det gjorde vi med buller och bång i fredags när vi gav oss ut på ett litet äventyr i fräckaste hyrbilen. Vi passade på att fira både Ankis födelsedag och vår semester på samma gång och styrde kosan ut på Österlen och Karnelund Krog & Rum, ett mysigt litet hotell i Gislöv vars krog hamnat i White Guide. 


Fru M har haft ett besök på Karnelund på önskelistan ett bra tag nu efter att en kär gammal vän berättat, frestat och rekommenderat det varmt, så Håkan bestämde sig för att överraska frugan med middag och övernattning på födelsedagen. En överraskning som mottogs med ett glädjeryck av sällan skådat slag i det Mårtenssonska hemmet!


På väg ut mot vårt slutmål gjorde vi några småstopp och tog bland annat en fika på Olof Viktors i Ingelstorp, ett alltid lika gott och härligt stopp. Det blev sillamacka, kyllingmacka och kaffe och som grädde på moset så visade det sej att ett par vänner också valt att åka ut och ta en fika på samma ställe så vi fick minsann sällskap vid bordet!


Framme på Karnelund checkade vi in och fick veta att vi skulle få sova i Telegrafen, ett superiorrum där en galet tjusig och framför allt underbart skön säng väntade på oss. Behöver vi säga att vi sov som kungligheter mellan lakanen...


Tidigare fanns det lanthandel i en del av huset, och som namnet avslöjar hyste vårt rum byns telegrafstation och var tydligen knutpunkten för byns skvaller... Rummen har olika namn, olika speciella inredningar och teman. Överallt på hotellet finns det små fina, vackra och genomtänkta detaljer som till exempel fönsterbrädet på vårt rum, det blir lite som en upptäcktsfärd att ge sig tid att upptäcka alla små överraskningar här och var.

På kvällen var vi inbokade på "Wine and Dine" som inleddes med ett glas cava på den lummiga innergården och sedan följde en trerätters middag med tillhörande vinpaket, en upplevelse för både gom, öga och och själ! 


Till förrätt (ingen vidare bildkvalité vi vet, men mobil och dåligt ljus går inte direkt hand i hand tyvärr) bjöds vi på ristad serrano, getostkräm med honung och betor på två vis. Det mesta lokalt odlat och närproducerat, honungen köps från gården nedåt vägen. 


Huvudrätten kom in och det var en fantastiskt tillagad torsk serverad med röra på svamp, oliver och nötter - till och med Anki som inte alls gillar svamp till fisk föll som en fura - champagnesås, sockerärtor och nypotatis.


Efter en välbehövlig paus serverades vi så efterrätt, en jordgubbspudding som var himmelsk, salta chokladsmulor, mjölkchokladkräm, vaniljglass, hallon och vinbär från trädgården. 
Håkan som inte ätit några sötsaker alls sedan hjärtinfarkten sa att detta var efterrätten som smakat mest och absolut godast på en väldigt, väldigt lång tid och absolut så värt att avvika från att undvika sött för en kväll. 


Efter maten kände vi att en liten promenad var precis vad som behövdes för att både smälta mat och upplevelse, så vi begav oss ut i byn för att kika oss omkring på alla vackra hus vi passerat på vägen. Och minsann så är det är inte bara Göteborg som har en aveny, det finns en Aveny även i lilla Gislöv! 


Så efter en makalöst god natts sömn (tänk så tyst det är ute på landsbygden, otroligt!) väntade oss en frukost som vi avnjöt under ett fikonträd ute på gården. Att vi fick plats med allt gott som serverades var närmast ett mirakel, men vem kan säga nej till nybakade croissanter fyllda med hallon... inte fru M i alla fall och är det födelsedagsfirande så är det!

Så är du är ute efter avkoppling, fantastisk mat och en speciell upplevelse på Österlen, kanske ett födelsedagsfirande, så kan vi verkligen rekommendera ett besök hos Peter och Jan med sin fantastiskt engagerade och serviceinriktade personal på Karnelund. Vi kan lova att det blir ett minnesvärt besök och en upplevelse som stannar kvar länge, länge!

Semesterhälsningar / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!