söndag 1 juli 2018

Marängrulltårta med jordgubbar

Maränger och jordgubbar, snacka om klassisk och fantastisk smakkombination. Dom två passar verkligen som handen i trädgårdshandsken, eller vilken handbeklädnad som passar bäst för tillfället, gifter sej gör dom och tillsammans bildar dom en trygg och välbekant duo.
För vem har inte nostalgiska smakminnen av marängtårta med jordgubbar från barndomen, ni vet då när det alltid var fint väder och sommarlovet kändes som en mindre evighet? Frågar du fru M som snart fyller år så var den där jordgubbstårtan med maräng en absolut nödvändighet när det firades födelsedag. Någon annan tårta gillade hon nämligen inte, och gör faktiskt nästan inte heller än idag...


Och tänk att som av en händelse så bjöds vi minsann på just denna ljuvliga smaksensation när vi firade midsommarafton med våra vänner, familjen Persson. Helt utan att överraska någon så frågade vi naturligtvis efter receptet, skam vore det väl annars för godsaker är vi ju här för att dela med oss av! Anneli hade hittat ett recept på en sån däringa app, jo tack modernt ska det va 😉, appen tillhör Viktväktarna och tydligen finns det en hel massa bra recept där förstod vi på fru P.

Tårtan serveras i form av en rulltårta, där rulltårtsbottnen är av maräng som är av den lite segare sorten så ni behöver inte oroa er för att den ska spricka jättemycket när ni rullar ihop den. Fyllningen var otroligt god, inte alls så stabbig och mäktig, tvärtom var den frisk och lätt och passade så bra till gubbarna (och gummorna!). 

Jordgubbstårta med maräng
4 äggvitor
2 dl socker
1½ dl 10% naturell kvarg
125 g färskost (här 7%-ig)
1 vaniljstång
3 msk florsocker
½ liter färska jordgubbar, i tjocka skivor
Lägg ett bakplåtspapper i en braspanna (23*33 cm)
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en fast och glansig marängsmet.
Bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan.
Grädda marängen på 200 grader i 8 minuter tills den fått färg, sänk värmen till 160 grader och grädda ytterligare 10 minuter tills marängen känns fast.
Ta ut marängbottnen och vänd upp den på ett bakplåtspapper, täck över med ett annat bakplåtspapper och låt den svalna.
Rör samman kvarg, färskost och florsocker, skrapa ur fröna ur vaniljstången och rör ner.
Ta av bakplåtspappret från marängen och bred ut kvargsmeten på den sidan som legat nedåt mot plåten, men lämna ca 1 cm runt om längs kanterna.
Lägg på jordgubbarna och rulla ihop marängen som en rulltårta från den korta sidan med hjälp av bakplåtspappret som ligger under.
Flytta över tårtan på ett fat, dekorera med jordgubbar och servera direkt.

Så klart lägger vi jordgubbsrulltårtan i samlingsinlägget med våra recept med jordgubbar, där hittar du allt från drinkar och marmelad, till chutney och andra efterrätter med jordgubbar!

Hur har ni det där ute i sommarsverige, visar tvn fotbolls-vm, har ni semester, njuter ni av vädret eller tycker ni det är för varmt och längtar till snöfall? Berätta, berätta vi är nyfikna på hur ni har det!
För vår del återstår det en veckas jobb (för frun i köket betyder det 3 dagar) innan vi kan skåla in ledigheten, och det är verkligen en efterlängtad sådan.



Men först ska vi ta oss genom veckans trevliga och mindre trevliga händelser, precis så som livet är för oss alla. Vi ska ha begravning för Kalle, Ankis morbror som gick bort för två veckor sedan, och oavsett om någon nära går bort pga av att de blivit gamla och det är dags för dom att lämna oss, så är det ändå tufft och inte alls en familjestund som man egentligen vill dela. Men Kalles skämt, hans stora intresse för både fotografering, natur och fotboll, hans fantastiska matlagningskonster och underbart goda middagar han bjudit oss på genom åren (han har minsann bidragit med flera av sina paradnummer här i vår blogg!) glömmer vi aldrig, så på många sätt har han alltid en plats i våra liv!

Ha nu en riktigt fin vecka, semester eller inte, ät och drick gott och njut så gott ni kan av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Godaste kombon!! Maränger och jordgubbar!
    Hoppas att ni har det fint i sommaren!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det oslagbart gott!
      Tack, vi hoppas du har det gott,

      kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!