tisdag 15 januari 2019

Krämig vegetarisk lasagne med linser


Vi fortsätter våra vegetariska matäventyr här i köket, helt enkelt för att vi tycker det är gott och spännande att prova. Några vegetarianer lär det inte bli av oss, men kött från just fyrbenta djur försöker vi fortsätta hålla till att äta en gång i veckan även i år, blöt- och fjäderdjur lite oftare.


Att dra ner på köttintaget tycker vi har varit enklare än vad vi först trodde och det påverkar varken mättnad eller smak om ni frågar oss (såvida man nu inte råkar vara sugen på just god köttbit 😉). Dagens vegetariska lasagne är ett strålande exempel på just det, otroligt god och smakrik helt utan kött, fantastiskt krämig tack vare ostsåsen, och mätta blev vi absolut! 
Mängden lasagne som blev av detta receptet räckte till en mättande middag för oss två, och fyra middagar att ha på lut i frysen: 

Vegetarisk lasagne med linser och spenat   6 - 8 port
1 stor gul lök, fint hackad
3 stora vitlöksklyftor, fint hackade
5 morötter, rivna
2 burkar á 400 g krossade tomater
1 dl röda linser, okokta
400 g frusen bladspenat, låt det bli halvtinad
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl crème fraiche
2 - 3 dl vatten
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
svartpeppar och salt
ca 12 lasagneplattor
3 + 1 dl riven lagrad ost, t.ex Västerbottensost
2 dl matlagningsgrädde
200 g färskost, typ Philadelphiaost
250 g små tomater, typ cocktailtomater
Bryn lök och vitlök på medelvärme i en stor gryta så det blir blankt och mjuknar.
Tillsätt morötter och den halvtinade spenaten och låt det fräsa ytterligare några minuter.
Häll i tomatkross, linser, buljongtärning, crème fraiche och 2 dl vatten, rör om och låt koka upp.
Sänk till medelvärme och låt såsen småputtra tills linserna mjuknat, ca 20 minuter, rör om då och då och späd ev med mer vatten om det behövs.
Smaka av med kryddor, timjan och oregano.
Rör samman 3 dl riven ost med grädde och färskost.
Varva linssås med lasagneplattor och ostsås i en smord ugnsfast form, ca 25*35 cm, börja och avsluta med linssåsen.
Strö på 1 dl ost, halvera tomaterna och lägg överst på lasagnen, grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter till pastan är mjuk och lasagnen fått fin färg.

Inspiration till receptet (som vi förändrat en del, helt i vanlig ordning) fick vi från kokboken "Mega Vego" av Sara Ask och Lisa Bjärbo, en bok som vi hittat mycket spännande i och som definitivt ska hitta hem till den Mårtenssonska kokbokshyllan! Kokboksinkösstop till trots kan vi inte motstå frestelsen att införskaffa vår eget exemplar istället för att lägga beslag på bibliotekets!

Kan du nu inte motstå frestelsen att kasta kött på din Larsagne så kan vi varmt rekommendera er att prova Jamie Olivers lasagne, kanske prova att göra lasagne med kycklingkött, eller om du är sugen på att damma av lergrytan och göra lasagne i den. Duger inga av dessa varianterna skriver du helt enkelt in lasagne i vår sökruta och spanar in förslagen som dyker upp där.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Den ser så otroligt god ut! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Ja den blev en höjdare,
      kram på dej

      Radera
  2. Synd att jag får så jämrans ont i magen av linser, bönor m.m. Det är ju så gott! Men J skulle gilla denna - jag får laga den och låta magen bita ihop (hur nu en mage gör det?). Kram på er, finisar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!