tisdag 8 januari 2013

Jamie Olivers lasagne, en hit!

I lördags förvarnade vi er om att det skulle komma ett recept inom kort på den godaste lasagnen vi någonsin ätit, den vi kockade till undertiden vi uppfann goda drinkar, och nu är stunden inne. Väntan har kanske varit svår att uthärda men nu är det alltså dags för er att också ha en möjlighet att smaka Jamie Olivers lasagne. Hans kokbok "Jamies matrevolution" använder vi flitigt just nu och det är alltså där vi hittat receptet.


Aldrig mer att vi kommer att göra ostsås till lasagne på en bechamel, det är ju så mycket enklare och blir ju så mycket godare att göra som Jamie gör! Röra samman osten med crème fraiche så är det klart, hur mycket lättare kan man göra det för sej? Möjligtvis är det enklare att hoppa över ostsåsen men då är det ju liksom inte lasagne längre.

Bli nu inte förskräckta när ni läser receptets ingredienslista och tillvägagångssätt, det är ingen lasagne man slänger ihop på en kvart som så mycket annat han gör den killen. Nej, detta är matlagning som lämpar sej en ledig dag för det tar någon timme, det ska vi inte sticka under stol med, men belöningen man får när man hugger in är så väl värt tiden det tar. Köttfärssåsen smakar så mustigt och hela gratängen är härligt krämig...
Dessutom så ligger de flesta minuterna i grytan och i ugnen och då kan man ju passa på att göra annat, som att uppfinna drinkar...

Lasagne  6-8 port
2 skivor bacon
2 tsk torkad oregano
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
600 g färs av valfri sort t.ex nötfärs eller blandfärs
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
färsk basilika
lasagneplattor
100-150 g parmesanost
6 dl crème fraiche
3-5 tomater, skivade
Skär baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna får fin färg.
Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg 5-10 minuter, rör om då och då.
Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna.
Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.
Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.
Låt såsen koka upp och sedan puttra 1 timme under lock som ligger lite på glänt, rör om då och då.
Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då.
Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten.
När såsen kokat färdig så river du ner basilikablad, ta i så många du tycker behövs - vi är ganska generösa med basilika eftersom vi gillar det skarpt.

Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över.

Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager lasagneplattor och bred en tredjedel ostsås på.
Lägg på ytterligare en tredjedel köttfärssås, lägg på lasagneplattor och sedan ostsås.
Kör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med ostsås.

Lägg på tomatskivor, några basilikablad och strö till sist över parmesanost.
Ringla lite olivolja över hela härligheten och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan - lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.
Skeda upp och njut tillsammans med en god sallad.

Vi sa ju att det var riktigt gott, nästan så vi inte behövde diska:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

47 kommentarer:

  1. sparar genast för detta recept måste testas

    SvaraRadera
  2. Snabb mat är ganska tråkigt. Lasagne är matkonst på hög nivå. Jag gör oftast med väldigt lite ostsås och desto mer tomat. Vi älskar lasagen gjord på kalkonfärs här. Bilden på er lasagne får mig att vilja äta den NU. Trots att jag just ätit. Vackert och krämigt lockande! Och Jamie är ju alltid Jamie. Naken eller inte! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det, även om man ibland har brått och det är tvunget:(
      Härligt att vi kan fresta, precis som Jamie - för är det något han kan så är det väl just det! Också påklädd:)

      Kramar

      Radera
  3. Lasagne är ju världens bästa mat, mums! Lilla Jamie han kan han :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, i alla fall jamies:)

      Radera
  4. Mmmm ska prova! Creme fraiche är alltid gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi absolut att du ska, crème fraiche kan få det mesta att smaka gott:)

      Radera
  5. Denna ska jag göra nästa gång det är dags för lasagne!! Låter väldigt god .. just långkokt köttfärs/tomatsås blir SÅ gott! Smidigt med ostsåsen, verkar krämigt och gott! Tack för att ni delar med er!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du verkligen något att se fram mot, den är förbenat god!
      Varsågod, det gör vi så gärna så.

      Radera
  6. jag har gjort den där och alla älskar den!
    SÅ god!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, fler som kan gå i god för den:)

      Radera
  7. Har också spanat in denna men ännu inte fått tummen ur... vill testa och ska se om jag inte kan få till en vegisvariant på den. Tisdagskramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ju helt klart gå att få till i vegisform, ge dig på't!

      Onsdagskramar till dej:)

      Radera
  8. Jag har också bytt ut ostsåsen på detta vis i både lasagne med pastaplattor och med aubergine. Blir krämigt och gott. Den där Jamie alltså... Jag blir kär i hela hans passion för maten när han lagat mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man kan inte annat än att ryckas med i hans matglädje. Där har vi en kille som måste få till och med den mest ovilliga kock att vilja laga mat!

      Radera
  9. Jag har också några gånger använt mig av creme fraiche och ost istället för ostsås och det är ju verkligen gott! Er lasagne ser så god ut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det så gott, och så smidigt!
      Tackar,
      kramar

      Radera
  10. Den här måste testas, så det så!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där sa du något helt rätt, så det så!

      Kramar

      Radera
  11. Ja jag har gjort denna variant oxå fast med kyckling, som sagt den blir fantastiskt god. Har man lite tigth och man har klar köttfärsåsen kanske dagen före, och färska lasagneplatter så går det ju rätt snabbt att sno ihop. Alltså bilden gör så att snålvattnet rinner....MUMS!
    Ha det gott kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyckling i, det låter ju nästan som något att testa. Visst går den utmärkt att förbereda och sen bara värma på, alldeles perfekt är den:)
      Så kul att höra att du gillar bilden!

      Detsamma,
      kramar

      Radera
  12. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan gör vi, då ska vi ta och kika på det, tack!

      Radera
  13. Haha, lovlely! Jamie han e duktig å ni me! :) Låter ju som en supersmat idé med creme fraiche + ost, det kan jag nog tänka mig att prova ibland men bechamelen kommer jag nog inte överge iaf! Ha det gott! Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. So lovely. Tackar, tackar.
      En alldeles utmärkt idé var det, men du behöver absolut inte överge bechamelen, den funkar ju bra till annat där man inte kan göra som här:)

      Detsamma,
      kramar

      Radera
  14. både ser ut och låter kanongott! den där jamie han kan han :) och ja, det där med att bara blanda creme fraiche och ost är ju så himla bra! förstår att ni knappt behövde diska tallrikarna efteråt. och viss mat SKA ju ta tid, så är det ju bara. perfekt för fredagspastan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, visst kan han och bra är precis vad det är.
      Ja, det blir ju bara bättre med lite mer tid och kärlek till matlagningen.

      Radera
  15. Satan i gatan helt enkelt så gott! Jag är lite leds på bechamel/ostsås som jag brukar göra och har sett en variant med crème fraiche, grädde och ost som blandas och läggs ovanpå. Det här låter ännu bättre och hela receptet är ju bara wow. Dags att uppgradera lasagnen då :-)

    Ha en skön onsdagskväll!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, där satt han! I gatan alltså... WOW är helt rätt ord, det uttalade vi säkert mer en en gång:)
      Uppgradera på
      och ha en skön kväll.
      kramarna

      Radera
  16. Otroligt smaskigt! Mums!
    Receptet "snos" rakt av och ska lagas med glutenfria lasagnepattor! :)
    Jag brukar också blanda cf och ost istället för bechamel! :)
    Ha en underbar kväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så smaskigt! Sno på du bara, det är därför vi la det här:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  17. Mums säger vi!
    Ett bra tips det där att blanda creme fraiche med ost. Han är inte dum den där Jamie! ;)Det var ju tur att ni sparade tallriken ändå... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör ni rätt i!
      Nej han är smart han, genväg som dessutom är godare än senvägen:)

      Radera
  18. Jamie är fantastisk!! Älskar hans sätt att göra det enkelt utan att nalla på den "äkta" känslan. Det där med ostsåsen var ju ett lysande exempel på det. Och er lasagne ser grymt god ut!

    En rolig grej är att när det har gått ett Jamie-program på tv (ofta på kvällar mellan 21-22) är jag och min man alltid så hungriga att vi går ner och är inspirerade att laga något gott av vad som bara råkar finnas hemma. Många goda rätter har uppfunnits tack vare den sprudlande inspirationen från Jamie!

    Trevlig helg önskar jag er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är han, vi återvänder nästan alltid till honom efter utsvävningar hos andra tv-kockar. Tackar!
      Mycket av det vi har sett på han 30-minuters program har vi blivit så sugna på att kocka till, ska kika lite efter kokböcker från honom på kommande rean.

      Detsamma önskar vi dej!

      Radera
  19. Tack för tipset, gör gött vare, som vi säger i Värmland.
    /Fredrik i K-bro

    SvaraRadera
  20. Helena, Sundsvall7 februari 2016 21:44

    Åhhh, denna blev så jä..a god! Tack för receptet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra Helena, tack för att du lät oss veta att du gillade den!
      Varsågod:)

      Radera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  22. Jag har länge tänkt prova detta recept, och till helgen verkar det bli av! Undrar bara vilken storlek på ugnsfast form passar bäst till angiven mängd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia, så roligt att du ska prova - du har något gott att vänta dej:)
      Så bra att du frågar, det ska vi genast skriva till i receptet! Formen vi ha är 27 × 21 cm i innermått.
      Ha det gott, vi håller tummarna för en smarrig middag!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails